NASLOVNADRUŠTVO
Zlato za  učenike iz Zlatne doline na Kongresu pekarstva, slastičarstva i mlinarstva

FOTO: T.Š.

Zlato za učenike iz Zlatne doline na Kongresu pekarstva, slastičarstva i mlinarstva

12.6.2019. 17:32 | Tonka Šarić PREGLEDA: 1347

Pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije i stručnim pokroviteljstvom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, 5. travnja 2019. okupili su se eminentni predavači na 19. internacionalnom kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „HRVATSKI PEKAR“.

U sklopu kongresa organizirano je ocjenjivanje radova učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola na temu izrade pekarsko-slastičarskog suvenira.
Cilj ocjenjivanja učeničkih radova je poticanje učenika na inovativnost i kreativnost, te stvaranje novih eko-inovativnih proizvoda. Zadatak učenika bio je predstaviti pekarsko-slastičarski suvenir s dodanom vrijednošću u prikladnoj ambalaži, u skladu s odlikama suvremenih trendova u prehrani. Proizvod se treba izdvajati po svojim senzorskim, nutritivnim i drugim svojstvima da se može proizvoditi u industrijskim uvjetima, u skladu s priloženom dokumentacijom, da je komercijalno isplativ te da je rezultat timskog rada. Timovi su imali obvezu pripremiti usmenu prezentaciju kojom će predstaviti odlike i proces izrade proizvoda s nazivom i sloganom uz osigurane uzorke za degustaciju ocjenjivačkog povjerenstva.Kongresu su nazočili i djelatnici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega - Tonka Šarić, Tatjana Abramović, Melita Prološčić te učenice 3.d razreda zanimanja prehrambeni tehničar, Matea Matković i Nikolina Vuk.

Kada je u pitanju Požeško-slavonska županija, izrada i konzumacija tradicionalnih slastica može se smatrati porokom. Ovaj potencijal nije iskorišten, što je bio dovoljan motiv da se prijavimo i krenemo u realizaciju zadatka. Izabrali smo stari tradicionalni kolač kalupaš koji je bio među prvim slasticama na blagdanskom stolu. Pekao se jedan po jedan na štednjaku na drva, između dvije ručno izrađene ploče. Kako je proizvod trebao biti tradicionalan i inovativan te s dodanom vrijednošću, obogatili smo staru recepturu novom i vrlo rijetko korištenom vrstom brašna od slanutka, što nije promijenilo bogatstvo okusa ove slastice. Smanjenje glikemijskog indeksa, energetske vrijednosti i glutena te zastupljenost proteina, generiralo je naziv proizvoda „Fitness kalupaši“. Specifičnost ovog proizvoda je poboljšanje organoleptičkih svojstava unutar roka upotrebe.

(FOTO9

Posebno zadovoljstvo je bilo kreirati ambalažu s odlikama našeg grada, čipke i nošnje te slogana „Najbolje kalupaše peku naše snaše“. Iznenađenje u svakoj kutiji bio je jedan uzorak s crveno-bijelim kockicama koje asociraju na hrvatski grb. Tako smo zaokružili cijelu priču - bogatstvo okusa, tradicionalno, slavonsko, iz Hrvatske. Kriteriji ocjenjivanja nisu bili niski. Bodovala se originalnost, eko-aspekt, ime proizvoda, dobro osmišljen logo, slogan te način prezentiranja proizvoda. Posebno povjerenstvo koje je ocjenjivalo radove učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola prepoznalo je kreativnost i inovativnost učenika te je suvenir iz naše škole pod nazivom „Fitness kalupaš“ osvojio zlatnu medalju. Mentorica timu učenica koje su predstavljale školu i osvojile zlatnu medalju bila je profesorica Tonka Šarić, mag. ing.univ.spec.

Poljoprivredno-prehrambena škola imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti. Kroz ovaj projekt naš je cilj opremiti prehrambeno-tehnološki praktikum u kojem bi svjetlo dana ugledale i tradicionalne slavonske slastice, u skladu s potrebama suvremenih trendova. Osim eminentnih imena predavača koji su predstavili novosti iz sektora prehrane, ocjenjivanja pekarskih suvenira, na kongresu su bile organizirane vrlo zanimljive i edukativne radionice. Posebno zadovoljstvo bilo je predstavljanje i kušanje izvornih kruhova, peciva i kolača koje su predstavili različiti vrhunski hrvatski proizvođači iz nekoliko hrvatskih županija, ali i proizvođači iz drugih zemalja.Tagovi: nagrada, učenici, poljoprivredna

48 SATI NA 034PORTALU

.

19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

.

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Silvija i Ratimir Čajka - prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus, najviši vrh Europe

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske

.

Tips&Tricks: rashladite vino u svega nekoliko minuta

.

Nestala Dolores Bingula - Valdin iz Kaptola

.

ARTine Vas daruju za početak plesne sezone

Tražim pomocne radnike za rad u njemackoj

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Zaključeno prvo kolo Kupa NSPSŽ

.

Struje danas neće biti .....

.

Vikend obilježili požari, prometne nesreće, posjedovanje droge, narušavanje javnog reda i mira...

.

Danas sunčano i vruće

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

Marsonia s dva pogotka Mirze Jašarevića bolja od Pleternice

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Sažalnica biskupa Škvorčevića prigodom smrti umjetnika Šime Perića

.

Temperature se danas penju i do 31°C

.

Čobanijada u Sibinju posjećenija više nego ikad...

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

Požeški ʺzdraviʺ vozači masovno ne poštuju invalidska parking mjesta