29.9.2022. | 19:07
Redakcija 034/gastronaut.hr
IZVOR: gastronaut.hr
Pregleda: 3884
(FOTO: Zlatni Lug)
Zlatni Lug, nadaleko poznat restoran koji se nalazi u Donjim Emovcima, tik uz Požegu, četvrtu godinu za redom našao se na listi 100 vodećih hrvatskih restorana. Vijest je to koja ne iznenađuje s obzirom da se radi o restoranu u srcu Zlatne doline, a koji svoje posjetitelje osvaja odličnom i svježom ponudom, ugodnim ambijentom i uvijek srčanim osobljem.
Izbor najboljih restorana u Hrvatskoj provodi tvrtka Abisal u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera. Uspoređujući podatke s upitnika za voditelje restorana iz godine u godinu zamijetili smo porast ponude i detalja koje gosta mogu motivirati na povratak, dugoročna ulaganja u kvalitetu ponude i educiranost osoblja te brojna događanja po restoranima, piše gastronaut.hr.
100 vodećih restorana prezentira se sa svojom ponudom, prirodnim i povijesnim okružjem godišnjoj ediciji „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“, u izdanju Abisal, Knjižnica Gastronaut. Knjiga izlazi svake godine u tiskovnom i on-line hrvatskom i engleskom izdanju. Sadržaj edicije proširen je i receptima specijaliteta vodećih kako bi izdanje zadržalo mjesto u kućnoj knjižnici i nakon pojave novih godišnjih izdanja. U knjizi se predstavljaju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu, te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima. Nekoliko zadnjih izdanja možete prolistati on-line.
Najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu, iniciran 1995. godine. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2021. godine ta brojka penje na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se provodi preko www.gastronaut.hr, a glasači mogu dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno glasuju ugostitelji, voditelji restorana uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunjavaju upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala daje Časni odbor projekta koji i proglašava novu listu 100 vodećih, koji mogu prezentirati i ono najbolje što hrvatsko ugostiteljstvo nudi u godišnjoj knjizi i vodiču Restaurant Croatica: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti”.
‘Ova nagrada je rezultat predanog i odgovornog rada.’ - rekao je voditelj obiteljskog restorana Leo Pandžić.