NASLOVNAPOLITIKA
Želimo pravedno, slobodno i solidarno društvo - Očito je da su potrebne društvene, gospodarske i političke promjene

FOTO: V.P.

RAZGOVOR S POVODOM: Mihajla Pavković iz Pakraca, na listi RESTART koalicije u 5. Izbornoj jedinici za izbore u Sabor RH

Želimo pravedno, slobodno i solidarno društvo - Očito je da su potrebne društvene, gospodarske i političke promjene

25.6.2020. 07:52 | Vladimir Protić PREGLEDA: 1024

Pakračanka Mihajla Pavković trinaesta je kandidatkinja na listi broj 12, listi RESTART koalicije na kojoj su osim nje i dvoje Požežana Martina Vlašić Iljkić na 5. mjestu i Ivan Vlahović na 12. mjestu.

Zamolili smo kandidatkinju Mihajlu Pavković da se predstavi: - Rođena sam i odrasla u Pakracu. Predsjednica Foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije u drugom mandatu, u prošlom mandatu sam bila potpredsjednica Glavnog odbora Foruma žena SDP-a Hrvatske, članica sam Predsjedništva županijske organizacije SDP-a Požeško-slavonske županije, potpredsjednica sam gradske organizacije SDP-a Pakrac, vijećnica sam u Gradskom vijeću Grada Pakraca u drugom mandatu. Završila sam Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pohađala sam Poslijediplomski specijalistički studij javnog prava i javne uprave pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sada radim kao upravni savjetnik u Policijskoj postaji Pakrac na upravnim poslovima, a ranije sam radila na imovinsko pravnim poslovima u Uredu državne uprave, Ispostava Pakrac
U svom dugogodišnjem političkom radu uvijek na strani SDP-a što ste imali za cilj i što je bila tema vaše političke borbe?


- U svom dosadašnjem radu u politici borila sam se za ravnopravnost i ljudska prava, protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Zalažem se za pravedno, slobodno i solidarno društvo, za društvo bez korupcije, za društvo jednakih šansi za sve naše građane.

Svjedoci smo kršenja prava slabih i nezaštićenih, prava onih koji su u manjini. Svjedoci smo ekonomske neizvjesnosti. Svjedoci smo sve veće nezaposlenosti. Primjera radi u našoj županiji je krajem svibnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega bilo registrirano 3.013 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenih je više za 1,7 % . Kada to usporedimo s prošlom godinom nezaposlenih je više za 41%. Stanovništvo nam se niz godina iseljava, s kulminacijom u proteklom mandatu ove Vlade RH..

Slavonske županije prema analizi HGK-a, imaju najniži BDP po stanovniku. Indeks razvijenosti im je oko 35 posto prosjeka Europske unije. Iz slavonskih županija iseljava najviše ljudi na nivou cijele Hrvatske. Očito je da su potrebne društvene, gospodarske i političke promjene.Kažete da se zalažete za pravedno, slobodno i solidarno društvo. Koje su provedbenim mjerama RESTART koalicije za pravedno, solidarno i socijalno društvo?

- Spomenula bi neke od mjera. Krenuti ću od starijih osoba koje su osjetljiva kategorija često na rubu siromaštva. To je uvođenje zajamčene mirovine od 70% osobne prosječne plaće za osiguranike s punim stažem osiguranja; isplata punog iznosa obiteljske mirovine preživjelom bračnom partneru bez primanja nakon smrti korisniku mirovine; isplata dijela mirovine preminuloga korisnika bračnom partneru korisniku mirovine.

Tu bi svakako spomenula oživljavanju programa "72 sata" koji bolesnicima s malignim bolestima osigurava početak liječenja u roku od tri dana o dijagnoze.

Također treba spomenuti donošenje zakona koji će jamčiti pravo žene na izbor na dostupan, siguran i besplatan pobačaj i kontracepciju. Kad govorimo o ženama spomenuti ću i jednu od srednjoročnih mjera ekonomske politike a to je snižavanje stope PDV-a na 5% za određene higijenske potrepštine za žene.

Također mjere koje smatram izuzetno bitnim su osiguranje 100% neto plaće majci na rodiljnom dopustu kao i uvođenje sustava novih primjerenijih kriterija za doplatak za djecu.Na čemu će se temeljiti program RESTART koalicije?

- Ovo su neki dijelovi mjera iz Programa RESTART koalicije. Program RESTART koalicije se temelji na tri stupa: održivo i uključivo gospodarstvo; pravedno, solidarno i slobodno društvo; učinkovite i dostupne državne institucije i društvo bez korupcije.

Hrvatskoj je potrebna društvena, gospodarska i politička promjena. Smatram da RESTART koalicija može i mora donijeti promjene - zaključila je MIhajla Pavković, kandidatkinja iz Pakraca


Tagovi: mihajla, Pakrac, sdp, parlamentarni izbori

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Vrijeme danas djelomice sunčano uz prolaznu naoblaku

.

Prije 29 godina u Prekopakri je poginuo heroj Mario Svjetličić

.

Van svake pameti! Novi nogostup ʺkrasitʺ će rasvjetni stupovi

.

Ivana Paradžiković se izgubila u šumi iznad Jankovca

.

Održano 20. državno natjecanje u twirlingu

.

STOŽER OBJAVIO: Ovo su nove mjere!

.

Komemoracija uz 29. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja uz spomen ploču u Poljanskoj

.

Biskup Škvorčević predvodio misu za poginule branitelje 123. brigade

.

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

.

Hrvatska srušila crni rekord novooboljelih

.

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

.

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu

.

U Požeško-slavonskoj županiji danas 140 aktivnih slučajeva

.

UDVDR: Uručeni laptopi djeci hrvatskih branitelja

.

Vrijeme danas oblačno i kišovito

.

Dodijeljena uvjerenja osposobljenima za Voditelja/icu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

.

Život mlade obitelji iz Novog Štitnjaka na njemačkoj adresi

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Obilježena 29. godišnjica osnutka 123. brigade HV-a

.

U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Obavijest Tekije d.o.o. korisnicima s područja Grada Kutjeva te Općina Kaptol i Velika

.

Tmurna šetnja Požegom u vrijeme koronavirusa 24.10.2020.

.

Najgori dan do sada, prešli smo 2000 novooboljelih

.

Novo parkiralište u Kaptolu

.

Prelazimo na zimsko računanje vremena, kazaljke sata vraćamo unatrag 60 minuta

FOTONALAZ

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu