NASLOVNADRUŠTVO
Zastupnica Vlašić-Iljkić uz kolegice zastupnice održala tiskovnu na temu: Sigurne kuće

FOTO: Arhiv

Zastupnica Vlašić-Iljkić uz kolegice zastupnice održala tiskovnu na temu: Sigurne kuće

18.2.2021. 13:07 | SDP PREGLEDA: 1799

Na području Republike Hrvatske još uvijek postoji 6 županija koje nemaju sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Vlada je dala svoje obećanje u ožujku 2019. godine da će osigurati sigurne kuće u preostalim županijama; Dubrovačko neretvanskoj, Krapinsko zagorskoj, Koprivničko križevačkoj, Ličko senjskoj, Virovitičko podravskoj i Požeško slavonskoj.

U prijelaznom razdoblju županije su bile dužne osigurati prostor i podmiriti troškove sigurnih kuća, a eventualno uložena sredstva su mogli potraživati retroaktivno putem sredstava europskih fondova.

Osim osiguranja sigurnih kuća, važno je uspostaviti Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja, koji su nedostatni, u 6 županija u kojima nema sigurnih kuća nema niti savjetovališta dostupnih ili su ona udaljena od mjesta prebivališta i nekoliko desetaka km.


Žrtve su oslonjene na institucionalnu pomoć i podršku, pri centrima za socijalnu skrb, u kojoj je djelatnost propisana Zakonom o socijalnoj skrbi i kao takva organizirana ne pruža dovoljnu podršku žrtvi.

Postupanje je propisano Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i uključuje niz postupaka u vidu inicijalne pomoći žrtvi, obitelji, izrada sigurnosnog plana, rad sa počiniteljem i upućivanje na preuzimanje odgovornosti. Propisan je i rad međuresorne suradnje koja obuhvaća policiju, zdravstvo, pravosuđe, centre za socijalnu skrb, odgojno-obrazovne institucije, probacijske službe. Žrtvama je potrebna neposredna pomoć i dostupna usluga i izvan radnog vremena institucija, što ponekad može nadomjestiti dostupni nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, no ne može i nadomjestiti rad savjetovališta. 

Najveći uteg međuresorne suradnje je pravosuđe, koje pod zaštitom neovisnosti rada ne ulaže napore u poboljšanje kompetencija u vlastitim redovima. Često needuciranost i nerazumijevanje problematike, nesenzibiliziranost na posljedice nasilja dovodi do neučinkovite reakcije, koje mogu biti kobne i nepopravljive (zadnji slučaj u Osijeku kada je žena prijavila obiteljskog nasilnika i isti je bio zadržan 24 sata, a dežurni tužitelj nije našao elemente za podnošenje zahtjeva za određivanje istražnog zatvora). Rijetki su slučajevi izdvojenog nasilnog ponašanja, te gotovo uvijek su institucije imale saznanja o ranijim nasilnim ponašanjima.

Učinkovita i profesionalna reakcija od strane policije, pravosuđa, svih aktera međuresorne suradnje i nulte stope tolerancije na nasilje, edukacija sudaca, policijskih djelatnika  je nešto u čemu treba ustrajati. Najslabija karika u međuresornoj suradnji su upravo sudovi, a i nepostojanje državnih odvjetništva u međuresornoj suradnji je nešto što treba mijenjati.

Prema dostupnim podacima, u vrijeme pandemije korona virusom 40 posto više je prijava za obiteljsko nasilje. Samo 10 posto ukupno izrečenih kazni je izrečeno bezuvjetno, dok su sve ostale kazne uvjetne (požeško slavonski župan je dobio kaznu 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od 2 godine).

Žene su obeshrabrene u prijavi nasilnika jer smatraju da ih sustav nedovoljno štiti, da novčane kazne ne rješavaju problem i opterećuju ionako ograničen obiteljski budžet, a ne stvaraju promjene u nasilničkim ponašanjima. Suci nisu skloni izricanju težih kazni, obveznih liječenja ili pohađanje psihosocijalnog tretmana počinitelja. Stručnjaka za provedbu psihosocijalnog tretmana počinitelja nema dovoljno, te u nekim regijama, primjerice Požeško slavonskoj županiji ih uopće nema.

Sa adekvatnim kaznama koji donose promjenu u životu nasilnika će rasti i povjerenje žrtava u pravni sustav, te ojačati kapacitete žrtve za prijavu nasilnika. Nasilna ponašanja nisu izdvojena i ne radi se samo o jednom obliku; psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno nasilje ili uznemiravanje, međusobno su povezana i radi se u puno slučajeva o višestrukom nasilju. U javnom prostoru dominira termin obiteljsko nasilje, no treba govoriti i o različitim skupinama koje doživljavaju nasilje, bilo da se radi o djeci,  ženama ili starijim osobama, što uključuje i različite pristupe.

70 posto je žena zastupljeno u zdravstvenom sustavu, sustavu socijalne skrbi, odgojno obrazovanom sustavu i uslužnim djelatnostima. Veliki broj žena koje su na prvoj liniji obrane u pandemiji korona virusom doživljavaju nasilje kod kuće, što je nedopustivo. Svako progovaranje o nasilju senzibilizira javnost, a može i potaknuti žrtvu na prijavu nasilnika, što je prvi i najteži korak, a onda je na državi da joj pruži zaštitu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi: Martina Vlašić-Iljkić, zastupnica, nasilje, sigurne kuće, žene

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Marko Tolja sinoć oduševio brojne Brođane

.

Subotnja šetnja Požegom, 24.7.2021.

.

Vučković: “Putem Mjere 5.2.1. Požeško-slavonskoj županiji bit će osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć“

.

Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne

.

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

.

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda

.

Kaskaderi održali radionicu u Lipiku; u ponedjeljak dječja kaskaderska radionica

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

Počinje cijepljenje i u ljekarnama, a građani će moći odmah dobiti covid-potvrdu

.

Članovi Stolnoteniskog kluba Požega osvojili tri medalje na ʺCibalia Kids Openuʺ u Vinkovcima

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

U slijetanju osobnog automobila s ceste u Marindvoru jedna osoba povrijeđena

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

Danas pretežno sunčano uz prolaznu naoblaku

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda i najava akcije

.

U Pakracu pronađena droga kod 20-godišnjaka, u Pleternici predana ručna bomba

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 54 uzorka, od kojih su 3 pozitivna

.

Danas sunčano, do kraja dana moguće nestabilnosti

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni