NASLOVNADRUŠTVO
Zastupnica Vlašić-Iljkić: Nakon Aladrovićevog maestralnog uhljebljivanja, sustavu socijalne skrbi se ne piše dobro

FOTO: 034 portal

Zastupnica Vlašić-Iljkić: Nakon Aladrovićevog maestralnog uhljebljivanja, sustavu socijalne skrbi se ne piše dobro

3.6.2021. 13:01 | Index.hr/ 034 portal PREGLEDA: 6027

Nakon što je ministar Aladrović jučer na mjesto šefice nadzora uhljebio osobu bez dana radnog staža u sustavu socijalne skrbi, reagirala je i saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić, po struci diplomirana socijalna radnica i nekadašnja ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Požegi.

Ministar Josip Aladrović ništa nije naučio: podobnost i dalje važnija od stručnosti unatočtragičnim događajima u sustavu socijalne skrbi.

Slučaj tragično preminule djevojčice nakon premlaćivanja od strane svojih roditelja prije dva mjeseca je doveo do rasprave u hrvatskoj javnosti na svim razinama. Svi su imali svoje mišljenje o sustavu socijalne skrbi i nudili rješenja, odgovornost se propitivala na svim razinama, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je prstom upiralo na individualnu odgovornost stručnih radnika.


Za organizaciju sustava socijalne skrbi je isključivo odgovorno nadležno Ministarstvo, a novi Zakon o socijalnoj skrbi kojim će ministar ponuditi rješenje za zapušteni sustav se obećava tri godine. Nakon slučaja malene djevojčice niz izjava iz Ministarstva se odnosilo na to da je Zakon o socijalnoj skrbi spreman, da će se do kraja travnja naći na stolu Vlade, no vidimo da tome baš nije tako. Već sada je jasno da od novoga Zakona o socijalnoj skrbi nema ništa do kraja godine, te ukoliko se on i donese, početak primjene odredaba je planirana od siječnja 2022. godine.

Danas saznajemo u medijima da je ministar Josip Aladrović postavio Sanju Mateljak za šeficu svim inspektorima kao načelnicu Sektora za nadzor nad centrima za socijalnu skrb. Navedena osoba je pravnica po struci, bivša zaposlenica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i bez dana radnog staža u djelatnosti socijalne skrbi. Prema važećem Zakonu o socijalnoj skrbi poslove inspektora i višeg inspektora može obavljati osoba koja ima četiri, odnosno šest godina radnog staža na odgovarajućim poslovima u djelatnosti socijalne
skrbi. Kako bi se što više umanjila mogućnost za pojavu tragičnih slučajeva poput smrti djevojčice, zanemarivanja i zlostavljanja djece, tragičnih slučajeva poput stradavanja starijihosoba u domovima socijalne skrbi, neophodan je dobar nadzor nad ustanovama socijalne skrbi.

Nažalost, postavljanjem osobe koja nema niti dana radnog staža u sustavu socijalne skrbi kao šeficu Službe za nadzor je tragično i pokazuje nespremnost ministra i njegovih suradnika za vođenje resora socijalne skrbi. Donošenje takve odluke umanjuje povjerenje u ozbiljan rad i od strane korisnika, građana ali i stručnih radnika koji ne mogu biti zadovoljni da im je šefica osoba koja nije provela niti jedan dan u resoru socijalne skrbi. Pitamo se kako takva osoba može stajati iza obavljenog nadzor i rada inspektora, kako može sa razumijevanjem pročitati i kritički pristupiti izvješću o obavljenom nadzoru ili je postavljena samo za praćenje pravne procedure i potpisivanje? Vidimo da ministarstvo nema uvid u stvarne probleme centara za socijalnu skrb jer suština je da treba poboljšati sadržaj i stručni rad, a nije problem centara za socijalnu skrb praćenje pravnih propisa i pravne procedure.

Smisao rada inspektora je poboljšati sustav, donijeti interventne mjere kada su one potrebne ali i dati smjer unapređenju sustava i odgovore na nagomilane probleme. Izvješća o obavljenim nadzorima u centrima za socijalnu skrb su alati ravnateljima i stručnim radnicima za budući rad, a pitamo se kako će se on poboljšati kada već sad vidimo da napretka neće biti. Jer tko će ga donijeti i provoditi, osoba bez jednog dana radnog staža u djelatnosti socijalne skrbi? Pod hitno tražimo od strane ministra Josipa Aladrovića postavljanje kompetentne osobe na čelo Službe za nadzor nad centrima za socijalnu skrb, koja poznaje sustav socijalne
skrbi i koja treba preuzeti kontrolu nad radom ustanova socijalne skrbi. Načelo kompetentnosti i stručnosti za određene poslove treba biti najvažniji kriterij za imenovanje čelnih osoba kako bi sustav funkcionirao. Sve drugo će dodatno unazaditi sustav socijalne skrbi, a odgovornost za daljnji nedovoljno dobar rad i zaštita korisnika će biti isključivo na ministru Josipu Aladroviću.

Tekst s Index. hr prenosimo u cijelosti

SJEĆATE li se Nikoll?

Curice od dvije i pol godine koju su udomitelji silno voljeli, a Centar za socijalnu skrb ju je vratio biološkim roditeljima, pa su je oni mjesecima zlostavljali i zanemarivali, sve dok nije, baš na Uskrs ove godine, umrla u Klaićevoj bolnici?

Ova bi priča nastavila padati u kolektivni zaborav da danas nismo dobili neke neobične informacije. Bacaju novo svjetlo na hrvatski sustav socijalne skrbi koji donosi odluke s takvim posljedicama.

Aladrović za šeficu inspektora postavio ženu bez dana radnog staža Saznali smo za Sanju Mateljak, po struci pravnicu, koju je, bez dana radnog staža u socijalnoj skrbi, njen kolega s prošlog posla, ministar Josip Aladrović, postavio da bude šefica svim inspektorima - načelnica Sektora za nadzor nad centrima za socijalnu skrb. 

Bila je najbolji izbor za šeficu inspektora jer je, kažu, bila pravnica u MirovinskomAladrovićevo Ministarstvo pitali smo kako komentiraju to da je uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora najmanje šest godina iskustva u socijalnoj skrbi, a Mateljak nema ni jedan dan.

Sasvim ozbiljni, odgovorili su da je, pazite sad - zastupala Zavod za mirovinsko osiguranje u sudskim postupcima. 

Mateljak je od početka godine na radnom mjestu načelnice. Znači, od 1. siječnja ove godine bila je zadužena za nadzor nad centrima za socijalnu skrb.

Nadzor u Centru, vezan za Nikoll, obavljala još jedna inspektorica koja to nikad nije radilaČuli smo zatim i da je inspekcijski nadzor oko toga je li Centar kriv u slučaju tragično stradale curice obavljala inspektorica J.V. koja, kao ni Mateljak, nije nikada bila na terenu u inspekcijskom nadzoru. 

S desetak pitanja obratili smo se danas Ministarstvu rada. Zahtijevali smo da nam dostave odgovore što je prije moguće. Imali smo samo jedan uvjet. 

Jasno smo u mailu naveli: "Molimo vas da ne preskačete pitanja."

Evo što su odgovorili. 

Pitanje: Ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb?Odgovor: Državna službenica Sanja Mateljak diplomirana je pravnica, s položenim pravosudnim ispitom te više od 27 godina radnog iskustva u struci, od čega više od 25 godina ostvarenog u javnoj i državnoj službi, na najsloženijim poslovima i poslovima rukovođenja te zastupanja na sudu. 

(Naše objašnjenje: Nisu odgovorili jer nigdje nisu napisali ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb.)

Koliko je dana provela radeći u djelatnosti socijalne skrbi prije nego što je došla na to radno mjesto?(Ovo su pitanje preskočili.)

Je li točno da ju je ministar Aladrović nalogom postavio za načelnicu? Je li to učinio kako bi zaobišao proceduru s obzirom na to da Mateljak ne ispunjava tražene uvjete za načelnicu Sektora za upravni i inspekcijski nadzor pa ju je ostavio na prethodnom radnom mjestu, a nalogom ju je postavio za načelnicu?Sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uvjeti za raspored na radno mjesto načelnika Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi nisu mijenjani, a poslovi po nalogu čelnika tijela obavljaju se sukladno odredbi članka 29. Zakona o državnim službenicima. 

(Nisu odgovorili je li točno ili nije točno, kao što se u pitanju jasno tražilo.)

Je li točno da je Aladrović od Ministarstva uprave zatražio da se iz sistematizacije izbriše da je potrebno šest godina radnog iskustva za dobivanje inspektorskog posla?(Nisu ništa odgovorili.)

Kako komentirate to da je uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora najmanje šest godina iskustva u djelatnosti socijalne skrbi, a gospođa Mateljak nije imala ni jedan dan?Načelnica Mateljak je tijekom radnog vijeka u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zastupala Zavod u najsloženijim sudskim postupcima.

(Nisu konkretno odgovorili.)

Načelnica može svojim prijedlozima utjecati na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Njegova izrada je u tijeku, a kako smo saznali, upravo njezin prijedlog je da se u novom Zakonu obriše odredba koja se odnosi na zapošljavanje inspektora i višeg inspektora, koja propisuje da je za tu poziciju obavezno radno iskustvo u djelatnosti socijalne skrbi četiri do šest godina. Budući da Mateljak nema dana radnog staža u sektoru, znači li to da bi ova odluka išla njoj u prilog?Zbog velikog radnog iskustva i dobrih organizacijskih sposobnosti odgovarajuća je osoba za poslove koje trenutno obavlja. Tome u prilog govori činjenica da su od početka godine, kada je gđa. Mateljak preuzela navedene poslove, provedena 452 nadzora, u odnosu na cijelu 2020. godinu, kada je obavljeno ukupno 347 nadzora, uz istu metodologiju, način rada i zadržavanje kvalitete inspekcijskog nadzora.

Povećanje broja inspekcijskih nadzora, s istim brojem inspektora, i bez povećanja radnih dana provedenih u nadzoru rezultat je promjene u organizaciji rada.

Nadalje, gospođa Mateljak nije član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o socijalnoj skrbi i nije sudjelovala u izradi Nacrta prijedloga zakona. Radnu skupinu od 37 članova imenovao je ministar, u kojoj su, uz državne službenike Ministarstva, i predstavnici akademske zajednice, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata, Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba, Hrvatske komore socijalnih radnika, ustanova koje pružaju usluge socijalne skrbi, udruga i UNICEF-a.

Ako se u Zakon stavi da inspektor može biti osoba bez četiri do šest godina staža u socijalnoj skrbi, otvara li se time mogućnost da inspektorima postanu osobe koje nemaju dana radnog iskustva u tom području?(Nisu odgovorili.)

Gdje je Mateljak radila prije nego što je imenovana načelnicom Sektora?Imenovana državna službenica do premještaja u Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike radila je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kontinuirano, i to neprekidno od 1996. godine.

Jesu li se tada poznavali? U kakvom su odnosu, koliko se dugo poznaju?(Nisu odgovorili.)

U Zakonu piše da inspektor, odnosno viši inspektor, može biti osoba s najmanje četiri odnosno šest godina radnog iskustva u socijalnoj skrbi. U opisu poslova gospođe Mateljak, koja to iskustvo nema, navodi se provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora. Te poslove inače obavljaju inspektori, ali u složenijim predmetima i načelnica, u ovom slučaju Mateljak. Budući da ne zadovoljava uvjete, ona to neće moći obavljati. Je li to točno, kako to komentirate? Kako bi gospođa Mateljak trebala moći obavljati inspektorske poslove?(Nisu odgovorili.)

Dobili smo informaciju da je, kao posljedica njenih odluka, obavljen upravni nadzor u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška u koji se išlo nakon tragičnog zlostavljanja malene Nikoll. Struka se pita kako to da je upravni nadzor temeljem jednodnevnog rada prikupio dovoljno činjenica za smjenu ravnatelja, dok su komore psihologa i socijalnih radnika zaključile da propusta u radu stručnih radnika nije bilo. Je li točno da su nadzor, prema odluci načelnice Mateljak, obavljale dvije inspektorice od kojih je jedna pravnica, inicijalima J.V., koja je došla raditi u inspekciju par dana prije obavljenog nadzora (prije je u Ministarstvu radila na drugim poslovima) i to joj je bio prvi nadzor u kojem je sudjelovala, dakle nikada nije obavljala ni jedan upravni ni inspekcijski nadzor?Navedeni nadzor su obavile dvije ovlaštene državne službenice. Važno je naglasiti da jedna od njih poslove nadzora upravo u predmetima obiteljsko-pravne zaštite obavlja od 1. veljače 2019., a u Ministarstvu je zaposlena od 2009. godine.

Druga državna službenica koja je obavljala nadzor je pravnica, vrlo stručna u svom dugogodišnjem radu u Ministarstvu, primjeni propisa iz područja socijalne skrbi i kvalificirana za provođenje nadzora.

Za kraj - Aladrovićeva izjava o odgovornosti"Odgovornost je individualna u svakom slučaju, ali i leži na svima nama koji upravljamo sustavom. To je kompleksan sustav i nikad nećemo moći sve ovakve slučajeve istrijebiti. Međutim, učinit ćemo sve da se mogućnosti minimiziraju i da se nikad ne ponove", poručio je ministar Aladrović nakon smrti male Nikoll.

(Izvor: Index.hr)

Tagovi: aladrović, šefica nadzora, Martina Vlašić-Iljkić, uhljebljivanje

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

VJEROVALI ILI NE: Plod banane u Sl. Brodu

.

Nakon uvođenja eura cijene će morati biti iskazane i u kunama i u eurima, a uz to trgovci će se pozvati i da potpišu etički kodeks

.

Poznati lijekovi koje koristi veliki broj ljudi povlače se iz hrvatskih ljekarni

.

2. sjednica Gradskog vijeća Kutjevo: Sve odluke usvojene su većinom glasova

.

Nakon toplinskog vala, oluja i tuča

.

CLEIN OTAC MOLI ZA POMOĆ: ʺNudim 30.000 eura onome tko mi dovede kćer!ʺ

.

U Domu hrvatskih veterana u Lipiku ponovno se pružaju sve rehabilitacijske usluge

.

Kolika bi vam plaća bila dovoljna da bezbrižno živite, povremeno negdje otputujete, a pritom i nešto uštedite? Pogledajte izračun

.

Recept za finu salatu punu proteina koja se sprema za manje od pet minuta

.

Najstarija kišomjerna postaja u Požeškoj kotlini utemeljena je u Kutjevu

.

Crveni križ Požega: U tri dana krv je dalo 240 dobrovoljna darivatelja

.

PETICA ZA DVOJE Osiguran nastavak još jedne faze projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi u požeškim osnovnim školama

.

I danas nema novozaraženih u našoj županiji, ukupno je 4 aktivna slučaja zaraze

.

Danas sunčano i vruće

.

SENZACIONALNO: Ovdje prebiva Joža Galić. Drago Hedl mu navodno želi donirati za obnovu kuće

.

S polica SPAR-a povlači se poznati proizvod

.

Zašto se putnici u autobusima ne vežu? Iako je obavezno, vezanje ne kontroliraju ni vozači ni policija

.

NOVA AFERA U POŽEGI: Franjo i Joža- ljubav cvjeta tamo gdje pravosuđe ne vidi sunca??

.

Mali izviđači u Knjižnici

.

Snimka festivala iz Kaptola i na TV ekranima

.

Alkoholizirani 77-godišnjak s 1,20 promila alkohola u organizmu skrivio prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici

.

Otuđen alat, trimer i moped u Hrnjevcu

.

Mali OPG-ovi ljuti zbog novog prijedloga zakona o dobivanju poljoprivrednog zemljišta

.

Brzi ručak za 10, 15 kuna: Recept za tortilje savršene da ih ponesete na kupanje

.

27 tisuća manje isplaćenih mirovina. U zadnje pola godine jako se povećala smrtnost starijih

.

VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE: Zahtjevi za izdavanje e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka, 29. srpnja

.

Kraj je sezone ljetnih turnira u Požeštini: Najbolje izdanje ide u Brodski Drenovac!

.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih, ukupno je 5 slučajeva zaraze

.

Razrješenja i imenovanja u Požeškoj biskupiji u ljeto 2021.

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Iz SDP-a isključena najmlađa zastupnica. Lista SDP-a V. izborne jedinice ostala bez još jednog mandata

.

Rođeni Požežanin Dino Jelusić postao član planetarno popularnog rock sastava ʺWhitesnakeʺ

FOTONALAZ

Miljenik društvenih mreža: Borna napunio šest mjeseci!