Planiraju osposobiti praktikum i obnoviti vinogradarsku kuću

Župan Tomašević u posjetu Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9907

"Poljoprivredno-prehrambena škola je bitna za razvoj županije u cijelosti. Očekujem da će tako i biti u budućnosti. Moramo vratiti sjaj školi jer mi smo poljoprivredna županija", rekao je Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan prilikom posjeta ovoj obrazobnoj instituciji u Požegi. Poljoprivredna škola, nakon realizacije plastenika vrijednog 129.000 eura, planira niz projekata u kojima očekuje pomoć Županije i njezine razvojne agencije. Planovi uključuju širenje vinograda, uređenje vinogradarske kuće, obrazovanje odraslih, povećanje proizvodnje cvijeća, izradu strategije stočarske proizvodnje...



- Mesari sada praktičnu nastavu imaju u Papuku. Tamo se više ne radi prerada i oni kroz tri godine to ne prođu. Nužno nam je da imamo svoj praktikum. Projekt je izrađen i čekamo natječaj. Zgradu imamo, znači potrebno nam je oko 250.000 kuna za adaptaciju. Taj praktikum bi pokrivao i neka druga zanimanja poput agroturističkih tehničara koji bi tamo imali sate kuharstva - najavila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić.


Obnova voćnjaka je u planu, kao i izgradnja praktikuma za preradu voća i agrokemijskog laboratorija u kojemu bi se trebale vršiti analize poštivanja nitratnih direktiva, vode, nutrijenata u namirnicama.




- Jedan voćnjak jabuka je na izdisaju. Drugi je u funkciji, tako da nemamo problema sa sirovinom. Stari bismo iskoristili za nove kulture. Išli bismo na raznolikost: bobičasto i grmoliko voće. Cilj je da učenici što više nauče u suvremenim uvjetima, da se upoznaju s obranom od tuče i navodnjavanjem. To će zahtijevati daljnje projekte. Župan se zainteresirao za obnovu vinogradarske kuće koja služi za praktičnu nastavu u vinogradu udaljenom 4 kilometra. Ona je sada u lošem stanju. Nadamo se pomoći ostalih škola, a problem nam je i cesta do vinograda. Dobili smo neke naznake da će se to riješiti - nastavlja ravnateljica.

- Razgovarali smo s regionalnom razvojnom agencijom. Postoji interes proizvođača voća i povrća. Napravili smo sažetak projekta u koji je uključena hladnjača, agrokemijski laboratorij i procesni praktikum. Škola ima vlastito zemljište. Slijedi razgovor s našim proizvođačima, što ih zanima i kako im možemo tim laboratorijem i praktikumom pomoći da ostvare svoje potrebe, a da to ujedno posluži edukaciji učenika i odraslih osoba kroz cjeloživotno učenje.



Župan Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha obišli su školu, voćnjak, radionice i ratarske površine. Kod financiranja projekata, škola i župan vide šansu u EU fondovima. Mesari su jedino deficitarno zanimanje koje obrazuje Poljoprivredno-prehrambena škola pa je nužno i otvaranje novih radnih mjesta kako bi se stvorila potreba za ostalim zanimanjima.

- Moramo ljudima srednje dobi otvoriti poglede, uvjeriti roditelje da njihova djeca znaju ponekad i više od njih. Odrasli u naših 277 naselja bi trebali doći u školu kako bi sebi pomogli. Trebamo pisati programe i projekte. Preko 11 milijardi eura je pripremljeno za Hrvatsku do 2020. godine i isključivo na nama je kako ćemo ih iskoristiti. Ne postoji niti bogati Nijemac niti Amerikanac koji će riješiti naše probleme, nego jedino mi. Poveznica gospodarstva i školstva je naša obveza - ustvrdio je Tomašević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI