Programer s Tehničke: Najsretniji kada riješi zadatak

Marko Jagodić, učenik 3. razreda Tehničke škole
(FOTO: Mario Nakić)

17.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 10916

Algoritmi i drugi matematički zadaci muče mnoge srednjoškolce, no ima i onih koji upravo u izazovu njihova rješavanja pronalaze zadovoljstvo. Marko Jagodić je 17-godišnjak iz Pleternice, učenik 3. razreda Tehničke škole u Požegi, a upravo je među onom manjinom svojih vršnjaka kojima matematika nije bauk nego život. Marko je aktualni županijski prvak u informatici i baš se vratio iz Krapine s desetodnevnog druženja "Zimska škola informatike" gdje je sudjelovalo tridesetak ponajboljih informatičara iz srednjih škola diljem Hrvatske.

- Bilo je odlično. Preko dana smo imali predavanja i rješavali smo zadatke, a navečer smo slobodno vrijeme koristili zajedno programirajući do kasno u noć. Bilo je baš kako sam zamišljao - rekao je Marko, dodavši kako mu je Tehnička škola omogućila putovanje, a za uspjehe na natjecanjima Grad Pleternica ga je nagradio prijenosnim računalom.

- Od malena volim matematiku, a uvijek me zanimalo rješavanje problemskih zadataka. Kada vidim neki teži zadatak, za mene je to izazov i osjećam se presretan kada ga uspijem riješiti.


- S informatikom sam se prvi put susreo u šestom razredu, kada smo u školi upoznali programski jezik Q-Basic. Sjećam se da je prvi program koji sam isprogramirao bio kalkulator za sve vrste zadataka. Izradio sam ga za pola sata, to je jednostavno. Danas radim u programskom jeziku C++ i s algoritmima. Izradio sam program "Lijeno propagiranje" koji služi za mijenjanje intervala u logaritmima za poljsku matematičko-informatičku stranicu Spoj.pl. U budućnosti se vidim kako radim kao programer u nekoj stranoj tvrtci, planiram otići u inozemstvo. Ne vjerujem da ću ostati u Hrvatskoj - rekao je Marko Jagodić u razgovoru za 034portal.


Unatoč ljubavi prema brojevima, zadacima i informatičkom programiranju, Marko uspijeva naći vremena i za zabavu i druženje s vršnjacima. Kaže, u razredu ga ne zadirkuju nego cijene zbog njegova znanja, a nerijetko im svima pomaže pri rješavanju zadataka iz matematike.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI