Vlašić-Iljkić poručila ministru Bačiću: ʺPronađite način da se isplate otpremnine radnicama Orljaveʺ

FOTO: Screenshot

29.1.2023. | 17:00 | 034 portal/Dnevnik.hr
Pregleda: 1986

Osim spore obnove, bivši ministri Horvat i Paladina svojem su nasljedniku ostavili i problem Orljava. Ministar Bačić treći je koji u rukama drži sudbinu 172 radnice nekad velike požeške tekstilne tvrtke. Tvrtka je u stečaju od srpnja 2021., a do danas im još nije isplaćeno pet otpremnina.

"Ja se do kraja nisam detaljno upoznao s tim jer nisam to sve skupa dovoljno dobro proučio, vidjet ćemo."

Tako je ministar Bačić u četvrtak odgovorio na pitanje o Orljavi, tvrtki koja je u stečaju više od godinu dana i čije radnice još čekaju isplatu pet otpremnina. Zakonskih mogućnosti u ovom trenutku nema, poručio je Bačić i dodao da se čekaju zakonske izmjene koje se tiču podmirivanja tražbina zaposlenika" piše Dnevnik.hr.


Na 15. sjednici Hrvatskog sabora, saborska zastupnica iz redova SDP-a, Martina Vlašić-Iljkić ponovno se dotaknula problema neisplaćenih otpremnina radnicama Orljave, poručivši ministru Bačiću da preuzme odgovornost i upozna se sa situacijom u bivšoj tekstilnoj tvornici Orljava, ali i da nađe načina da se isplate otpremnine kako bi se zaustavilo omalovažavanje hrvatskih radnica koje su tada zaradila svaku svoju kunu.

Također, Vlašić-Iljkić sa saborske govornice poručila je da treba prestati obmanjivati javnost jer se nove zakonske izmjene koje se tiču podmirivanja tražbina zaposlenika ne mogu primjeniti na slučaju Orljava.

"Kao što sam već i rekla na amandman koji sam uputila u proračun za 2023. jasno mi je rečeno, nakon što je amandam za isplatu otpremnina radnicama Orljave odbijen, da Agencija za osiguranje radničkih tražbina po ovom zakonu, je osigurala sva davanja koja je imala po tom zakonu, i da daljnjih zakonskih mogućnosti nema", kazala je Vlašić-Iljkić pa dodala da i premijer vješto izbjegava pitanja o Orljavi te joj još nije dao odgovor na postavljeno pitanje, iako su prošli svi rokovi za odgovor na zastupničko pitanje. Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI