NASLOVNADRUŠTVO

7.2.2018. 08:38 | M.B. IZVOR: Franjo Memedović PREGLEDA: 1442

Jedan od strateških interesa Županije Požeško-slavonske, kada je prometna povezanost u pitanju, trebao bi biti potpuna iskoristivost postojeće željezničke infrastrukture na njenom cijelom području, kako one na lipičko-pakračkom, koja je revitalizirana proteklih dana , tako i one na požeško-pleterničkom, koja je jako loše i još uvijek samo djelomično i ne kompletno uporabljiva.Kada se govori o nepotpunoj iskoristivosti željezničke infrastrukture na požeško-pleterničkom području, tu se prvenstveno misli na puno puta obećanu, ali do danas nikad dovršenu rekonstrukciju željezničke pruge od Pleternice do Našica, koja je još uvijek na obećanjima od godine do godine, od izbora do izbora. Nije valjda da one koji odlučuju o rekonstrukciji te pruge treba podsjećati što je pruga Našice-Pleternica-Nova Kapela značila u Domovinskom ratu. Bila je to jedina željeznička veza između krajnjeg zapada i krajnjeg istoka Hrvatske. Ta je dionica pruge obranila i prehranila Istočnu Slavoniju. Ako je u ratu dobra bila i svoje odradila, obnovljena i revitalizirana u miru i u današnjem vremenu treba služiti kao prednost razvojnim projektima kraja kroz koji prolazi.


Nije teško zamisliti što bi za cijelu Zlatnu dolinu , njenom stanovništvu i za razvoj gospodarstva značilo na drugačiji način stavljanje u uporabu i iskoristivost željezničke infrastrukture na njenom cijelom području. Što bi najprije trebalo napraviti ? Prije svega trebalo bi sadašnji red vožnje lokalnih putničkih vlakova prilagoditi i uskladiti s potrebama učenika i radnika. Drugo, treba povezati Zlatnu dolinu sa Zagrebom i Osijekom, a zašto ne i sa Slavonskim Brodom, direktnim linijama u određene dane, što bi najviše koristilo studentima i radnicima ovog kraja. S ovim ne samo što bi se dobila cjenovno najpovoljnija prijevoznička usluga, nego bi to bila i demografska mjera, mjera povratka, te ostanka i opstanka u i na ovom prostoru. Ono što nikako nije manje važno i što treba istaći, da je prijevoz roba i dobara željeznicom nakon riječnog i morskog , najisplativiji. Jeftiniji prijevoz roba gospodarstvo čini konkurentnijim i produktivnijim, a dodanu vrijednost proizvoda diže na višu razinu. Jedan od razloga i uvjeta investitora i ulagača da dođu na neko područje, je upravo dobra prometna infrastruktura na tom području, što je razlog više da se željezničkom prometu na ovom području da veći značaj i prednost nego što je to imao do sada.
Da bi željeznički promet, putnički a i teretni, na požeško-pleterničkom području bio u potpunosti revitaliziran i stavljen u punu funkciju , svoj dio kao i uvijek treba odraditi lokalna politika i oni političari koji su bliži središnjoj državnoj vlasti. Za iskustvo kako se to radi treba pitati susjede iz Bjelovarske-bilogorske županije koji su nakon nekoliko godina uspjeli oživjeti željeznički promet na pruzi Banova Jaruga-Lipik-Daruvar-Virovitica, i na takav način kvalitetnije prometno ova središta povezali sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske. Možda ovakvi projekti trenutno i nemaju nikakvu ekonomsku isplativost i samoodrživost, ali zato postoje u državnom proračunu sredstva za potpomaganje i subvencije s razlogom razvoja i održivosti određenih prostora. Subvencije lokalnih željezničkih prometa, i ne samo željezničkih, ne smiju, niti mogu, biti drugačije tretirati od subvencija u zračnom i pomorskom-trajektnom prometu, ili besplatnog prolaza kroz tunel Sv. Ilije. Ništa manji značaj za državu ne mogu imati područja Požeško-slavonske ili Bilogorsko-bjelovarske županije od bilo kojeg otoka na Jadranu, do koji su svi putnički, a teretni, prijevozi i te kako dobrano subvencionirani. Ništa protiv otoka, ništa protiv subvencionirane zrakoplovne karte do Dubrovnika, ali ništa ni protiv državnih subvencija za javne putničke prijevoze u kontinentalnim ruralnim prostorima, pogotovo onih u Slavoniji.


Tagovi: vlak, osijek, zagreb, vožnja, pruga, željeznica

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Novskoj pada snijeg, ne zna se kada ce doći kod nas, kao i Kolinda

.

Na području Požege nestao pas po imenu Penny

.

Župan Alojz Tomašević obišao je mjesta pripravnosti zimske službe u Požegi

.

Street food na slavonski način

.

Održana „Noćna božićna radionica iluzije i animacije“ u Muzeju grada Pakraca

.

Škole do sutra moraju odlučiti kako će nadoknaditi nastavu

.

Znate li što ste najviše googlali u 2019.? Google objavio popis!

.

Božićni sajam u dvorištu OŠ Antuna Kanižlića

.

Lipik će i ove godine biti čaroban, doživite čaroliju Božića i posjetite ga!

.

Jedan slavonski grad i službeno izgubio 7000 stanovnika u posljednjih 10 godina

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

14. prosinca održat će se Božićni koncert GKUD-a Požega isprepleten folklornom tradicijom

.

Članovi Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja pohodili biskupa Škvorčevića

.

28-godišnjak s područja Brestovca javno poticao nasilje nad državom RH

.

Za Pleternicu još jedna funkcija, a za Požegu parking mjesto kod naplatnih kućica pred Zagrebom - Antonija Jozić unaprijeđena

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Danas su svečano otvorene Gloria Rooms u Požegi

.

Počelo tiskanje glasačkih listića, cijena po listiću je 38 lipa

.

U Bektežu izbio požar na obiteljskoj kući

.

Kaptolski zvonci ponovno okupljaju sve generacije u Kaptolu od 20. do 23. prosinca

.

Svi zaposlenici tvrtki i ustanova kojima je osnivač ili vlasnik Grad Pakrac dobit će božićnicu

.

Na 17. Božićnom malonogometnom turniru u Lipiku, okupiti će se 77 ekipa

.

Obilježena 28. obljetnica pogibije virovitičkih policajaca u obrani Pakraca

.

ŠTO AKO STE PRESPORI NA CESTI: Zakon je jasno propisao što morate učiniti!

.

Projektom „PUK40“ pruža se pomoć potrebitim sugrađanima

.

ANAMARI JOŠ TREBA POMOĆ: “Želim da jedan dan ne moram birati između plaćanja računa, kupnje lijekova i hraneʺ

.

MUP provodi akciju “MIR I DOBRO” i poziva na oprez sa korištenjem pirotehnike

.

OŠ Antuna Kanižlića i ove godine tradicionalno organizira Božićni sajam

.

U Kutjevu zaustavljen 35-godišnjak s 2,34 promila alkohola, slijedi mu kazna do 20 tisuća kuna

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

.

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Liječnicima moraju biti plaćeni prekovremeni sati

FOTONALAZ

Lipik će i ove godine biti čaroban, doživite čaroliju Božića i posjetite ga!