NASLOVNAPOLITIKA

Vlada sindikatima daje milijune iz EU za totalne ludosti: Rade priručnike o zdravoj prehrani koje prepisuju s interneta

21.1.2022. 15:48 | Telegram.hr IZVOR: Telegram.hr PREGLEDA: 1573

Hrvatska ni do sada nije bila nešto naročito uspješna u povlačenju novca iz EU fondova, a vjerojatno će u budućnosti biti još neuspješnija, nakon što se pojavio Ured Europskog tužitelja pa dužnosnici vladajuće partije riskiraju zatvor, ako se posumnja da su namjestili natječaj.

A bez toga, za mnoge od njih, natječaji ni nemaju smisla, tako da će financiranje iz EU fondova postati sve manje atraktivno. Vidjeli smo kako je propuštena prilika povlačenja pet milijardi kuna iz fonda solidarnosti za obnovu potresom pogođenih područja.

Nazivi projekata kao iz bullshit generatoraNo, čak i kada je sve legalno, po zakonu, iz EU fondova financira se jako puno projekata vrlo upitne koristi, čiji nazivi kao da su izašli iz nekakvog EU bullshit generatora, i od kojih profitiraju vjerojatno jedino oni koji su taj novac dobili. Već ranije smo pisali o problemima s poticajima u poljoprivredi. Usprkos ulupanim milijardama, poljoprivredna proizvodnja je u padu, a najbolji biznis je ubiranje poticaja za neobrađenu zemlju.


Pisali smo i o projektu “Stvaranje tvrdih i mekih vještina lokalnog stanovništva Grada Petrinje kroz razvoj kapaciteta udruge Aeroklub Petrinja za provođenje škole letenja i škole modelarstva“. Naime, lokalni aeroklub dobio je više od 600 tisuća kuna za školu letenje, nakon čega bi taj devastirani gradić valjda trebao postati rasadnik pilota.

Milijuni za razgovore o poboljšanju radnih uvjetaNo, ima još vrlo zabavnih projekata, koji su dobili nemali novac. Ministarstvo rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sredinom 2020. godine iz Europskog socijalnog fonda dodijelilo je sindikatima gotovo 10 milijuna kuna, za deset projekata koji bi trebali pozitivno utjecati na unaprjeđenje uvjeta rada.

Cilj tog natječaja, kako se tada pisalo “uključivanje socijalnih partnera, prvenstveno sindikata, u aktivnosti zagovaranja, promicanja i osmišljavanja inovativnih načina suradnje s poslodavcima u kontekstu poticanja i kreiranja boljih uvjeta rada svih radnika, a posebice sezonskih radnika.”

Milijun kuna za edukaciju o zdravom životuJedan od zanimljivijih projekata koji je dobio blizu milijun kuna na tom natječaju provodi Sindikat zaposlenika osiguravajućih društava. Projekt pod nazivom “Radimo zdravo”, kako se navodi na stranici Sindikata, ima za cilj, između ostalog, “osigurati bolju osviještenost dionika socijalnog dijaloga o važnosti zaštite zdravlje i prevenciji bolesti i zdravstvenih tegoba koje su posljedica sjedilačkih poslova.”

U sklopu projekta, kako sami pišu, pripremit će priručnik “Radimo zdravo” koji će se objaviti u 100 primjeraka. Osim toga, u sklopu edukacijskih aktivnosti provest će tri tematske radionice u četiri regije, a predviđeno je i održavanje dva okrugla stola. Osim toga, dio internetske stranice Sindikata posvećen je zdravlju na poslu.

Pa tako, zahvaljujući ovom projektu, članovi Sindikata, ali i svi ostali koji slučajno zalutaju na inače prilično amaterski napravljenu stranicu, mogu pročitati članke o bezglutenskoj prehrani, stresu na poslu i sličnim temama kojih je i inače prepun internet. Članci koje objavljuju čak nisu ni originalni. Na primjer, spomenuti članak o bezglutenskoj prehrani prepisan je sa stranica jedne internetske trgovine koja prodaje zdravu hranu i vitamine.

Projekt traje dvije godine. Započeo je u srpnju 2020. i završava u istom mjesecu 2023. godine, a za to su dobili 989 tisuća kuna, od čega je 85 posto iz Europskog socijalnog fonda, dok ostatak financira proračun RH.

Važan projekt sindikata prometnika vlakovaU korištenje EU fondova uključio se i Sindikat prometnika vlakova. Oni su za projekt vrlo kreativnog naziva “Znanje je ključ dobrog socijalnog dijaloga” dobili 998 tisuća kuna. Projekt također, kao i prethodni, traje dvije godine, do ljeta 2023. Ovaj sindikat na svojim stranicama ne komunicira prema javnosti o tijeku projekta. Od informacija na njihovoj internetskoj stranici samo je jedan reklamni letak s osnovnim podacima o projektu.

Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića dobio je 982 tisuće kuna za projekt “Sezonski rad u Slavoniji”. Na njihovim stranicama, kao jedna od posljednjih vijesti vezanih za taj projekt stoji da je u lipnju prošle godine u Osijeku održano savjetovanje pod naslovom “Kako pronaći i motivirati radnike za sezonski rad?”.

Navode da je savjetovanje okupilo preko 20 “sudionika i gospodarstvenika” a u panel raspravi sudjelovali su predstavnici nekoliko većih kompanija s područja Slavonije. Zaključak je bio da je teško pronaći radnike što loše utječe na ekonomski razvoj, te da je potrebno uspostaviti kvalitetan dijalog između Vlade, sindikata i poslodavaca kako bi sezonski rad postao prihvatljiviji. A možda bi postao atraktivniji i da su satnice koju kunu veće.

(Izvor: telegram.hr)

Tagovi: Vlada, sindikati, euri, eu fondovi, davanja

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Tko je od ovih najbolji, a tko najgori, političar u našoj županiji?

.

Započelo je punjenje lipičkih bazena

.

Može li se uštedjeti na režijama? Na jedan kućanski aparat zna otići pola računa za struju

.

46-godišnjak otuđio veću količinu bakra i trgovačko društvo iz Požege oštetio za oko 100.000,00 kuna

.

Od 6. srpnja ovi sustavi postaju obavezni na novim automobilima

.

KUZMICA: Pijan vrijeđao i omalovažavao policijske službenike

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 66 slučajeva zaraze korona virusom

.

Uključivanje učenica iz Ukrajine u rad Školskog športskog društva Sokol

.

Roštilj na japanski način: Recept za prefine pileće okruglice na štapiću za ražnjiće

.

Danas sunčano i toplo

.

JVP Grada Požege: Održan sastanak Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice i prezentacija vatrogasnog vježbališta

.

Prijatelju iz Pakraca nije vratio posuđenih 3000 kn pa osuđen na zatvorsku kaznu

.

STK Požega sa stolnoteniskog turnira iz Sl.Broda donosi zlato i broncu

.

MORH raspisao natječaj za prijam kandidata za vojne pilote

.

Aikido klub Požega sudjelovao na Međunarodnom Aikido susretu Tehničke komisije HAS-a

.

NEDOVOLJNA ZA TROŠKOVE PROIZVODNJE: Mljekari nezadovoljni otkupnom cijenom

.

Ovog vikenda stižu ljetne temperature, pogledajte što nas sve čeka

.

Mijenjat će se odluka o upisu u srednje škole

.

Poštuju li požeški ugostitelji sve propise prilikom postavljanja terasa?

.

POŽEGA: Anonimni građanin policijskim službenicima predao eksplozivna sredstva

.

Iduća školska godina počinje 5. rujna i završava 23. lipnja 2023., praznici se ne mijenjaju

.

Niste još dobili povrat poreza, evo objašnjenja

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 77 slučajeva zaraze korona virusom

.

Brzi sladoled s okusom karamele koji se radi od samo 3 sastojka

.

Danas promjenljivo oblačno uz moguću kišu

.

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

.

Učenici OŠ Julija Kempfa osvojili 7 medalja na državnom prvenstvu Školskih sportskih društava učenika s intelektualnim teškoćama u Poreču

.

Hrvatski barokni ansambl održao koncert u Glazbenoj školi Požega

.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

.

Planulo 600 milijuna kuna: Natječaj za energetsku obnovu zgrada obustavljen nakon samo 15 minuta

.

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Zaustavljanje klimatske krize nije moguće bez promjene načina prehrane i svijesti

.

Najveći distributer slušnih pomagala u Hrvatskoj otvorio svoju poslovnicu u Požegi

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevački vinogradi u proljeće