NASLOVNADRUŠTVO
Vjernici Požeške biskupije prikupili više od 600.000,00 kn za stradale u potresu

FOTO: Požeška biskupija

Vjernici Požeške biskupije prikupili više od 600.000,00 kn za stradale u potresu

15.1.2021. 08:03 | Požeška biskupija PREGLEDA: 868

Na dan razornog potresa u Petrinji, Glini, Sisku i okolici, 28. prosinca 2020. biskup Antun Škvorčević telefonskim putem izrazio je biskupu Vladi Košiću, svećenicima i svima nastradalima svoju osobnu blizinu i suosjećanje a Požeška biskupija dostavila je prvu novčanu pomoć Caritasu Sisačke biskupije za nastradale kao i najosnovnije potrepštine za život. Istoga dana potresa, 28. prosinca biskup Škvorčević uputio je dopis svim župama Požeške biskupije u kojem je  napisao: „Pozivam sve vjernike i ljude dobre volje da se organizirano uključe u molitvu za pogođene potresom i prikupljanje pomoći.U nedjelju, 3. siječnja 2021. u svim župama Požeške biskupije na svim svetim misama molit ćemo za preminule i ranjene u potresu kao i za sve koji trpe od njegovih posljedica. Ujedno na svršetku svake svete mise prikupljat ćemo novčani dar za nastradale od potresa, koji svaki darivatelj, napose oni koji ne mogu sudjelovati na svetim misama, može predati u župnom uredu, ili poslati na bankovni račun Caritasa Požeške biskupije.“ Na kraju poziva biskup Antun je naznačio: „Sav prikupljeni novac koji će župnici dostaviti Caritasu naše biskupije bit će upućen Caritasu Sisačke biskupije za nastradale u potresu.“


Dana 14. siječnja 2021. Caritas Požeške biskupije dostavio je Caritasu Sisačke biskupije 9 tona prehrambenih i higijenskih potrepština te odjevnih predmeta i posteljine za nastradale u potresu. Istoga dana Caritas Požeške biskupije uputio je Sisačkoj biskupiji za nastradale u potresu 626.000,00 kuna koje su prikupili vjernici Požeške biskupije spomenute nedjelje ili dostavom na račun požeškog Caritasa.Biskupa Antuna Škvorčevića zajedno s ravnateljem Caritasa Požeške biskupije Ivanom Popićem, tajnicom Caritasa Katarinom Paulić i skupinom Caritasovih volontera iz Požege u Distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije u Sisku dočekao je sisački biskup Vlado Košić, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić, koordinatorica rada Sisačkog Caritasa s. Smilja Čirko te su primili navedena dobra.

Dok su požeški i sisački volonteri istovarivali kamion kojim je Krešimir Pavić besplatno iz Požege dovezao u Sisak darovane potrepštine, biskup Antun je u razgovoru s biskupom Vladom među ostalim spomenuo kako je značajan broj vjernika Požeške biskupije skromnih materijalnih mogućnosti, na navedeni poziv, uz molitvu i darove u prehrambenim i higijenskim potrepštinama priložio i značajan iznos novčanih sredstava, čime su posvjedočili veličinu svoga osjetljivog srca za bližnjega u nevolji.

Dodao je kako vjeruje da će molitvena solidarnost vjernika Požeške biskupije sa žrtvama potresa unijeti u njihove duše Božje energije, podariti im utjehu u svijesti da nisu napušteni ni od Boga ni od ljudi te da će sve nevolje prihvatiti kao kušnju u kojoj se učvršćuje njihova vjera i pouzdanje u Boga. Materijalna pak pomoć, barem će donekle ublažiti velike nevolje koje je potres uzrokovao velikom broju ljudi. Izrazio je radost  što su svećenici i drugi vjernici Požeške biskupija mogli i na spomenuti način posvjedočiti braći u nevolji svoju blizinu, poželjevši biskupu Vladi, suradnicima, Caritasovim djelatnicima i napose stradalnicima snagu duha, strpljivost i izdržljivost u trpljenju.Nazočnim biskupima pridružio se u Distributivnom centru i ravnatelj Hrvatskog Caritasa sa suradnikom Borisom Peterlinom te je izvijestio o onome što su tijekom dana ostvarili u pohodu određenim nastradalim selima. Na kraju susreta sisački biskup Vlado, ravnateljica Caritasa Kristina Radić i s. Smilja Čirko izrazili su biskupu Antunu zahvalnost za pažnju i ohrabrenje te su ga zamolili da prenese i riječi zahvalnosti svećenicima i vjernicima Požeške biskupije na velikodušnom daru koji će biti usmjeren najpotrebnijima.

 


Tagovi: Požeška biskupija, pomoć, prikupljanje, vjernici, potres

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Oglasili se organizatori sinoćnjeg partyja: Vreće za smeće smo dijelili, isprike svima koje su se našli uvrijeđeni

.

Vozačku dozvolu mogu vam dostaviti i na kućna vrata, evo koliko to košta

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Noćas požar krovišta obiteljske kuće u Mihaljevcima

.

Kremšnite gotove za 20 minuta: Desert koji paše i nakon obilnog ručka

.

Oprez pri spaljivanju korova: Vatrogasci DVD-a Brestovac zadnjih dana imaju pune ruke posla

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 183 uzorka, od kojih su 2 pozitivna

.

VELIKA PREVARA U SLAVONIJI: Sklapali lažne ugovore, evo detalja...

.

Kućni testovi na koronu uskoro i u dućanima, poznata i cijena

.

Što sve trebaju znati podstanari u Njemačkoj

.

Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta i zaposliti 75% odraslih

.

Korizmena duhovna obnova za redovnice u Požegi

.

Nakon jutranje magle i mraza, sunčano

.

U Požegi je upravo po uzoru na druge gradove započeo party na otvorenom

.

KRŠ I LOM: Prometna nesreća u Požegi, vozače odvezla Hitna pomoć

.

PO UZORU NA DRUGE GRADOVE: U Požegi večeras party na otvorenom

.

Jeste li znali da je Požega u 16. stoljeću imala više slastičarnica nego danas?

.

U međunarodnom projektu ,, Kraljice i kraljevi drame“ sudjeluje i dramska skupina čaglinske škole

.

Subotnja šetnja Požegom, 06.03.2021.

.

Nacionalni stožer CZ objavio nove podatke za Hrvatsku

.

Vjeroučiteljica pitala djecu bi li radije sjedili kraj Srbina, Roma ili geja

.

Bez preklapanja tijesta: Recept za mekane kroasane koji se pripremaju brže od klasičnih

.

Naziru se vizure lipičkog Spomen parka Domovinskog rata

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 58 slučajeva zaraze korona virusom

.

Poznati epidemiolog: Samo u ovoj situaciji sigurno je skinuti masku u društvu

.

Za predsjednika Gradske organizacije Narodne stranke – reformisti u Požegi, izabran je Predrag Livak

.

Danas pretežno sunčano s najvišom dnevnom temperaturom između 3 do 8 °C

FOTONALAZ

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku