NASLOVNAPOLITIKA
Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

FOTO: M.M.

Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

3.12.2019. 18:00 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1716

Danas je održana 13. sjednica Županijske Skupštine Požeško slavonske županije, a na dnevnom redu sjednice našlo se 12 točaka od kojih su sve usvojene većinom glasova te je na Skupštini bilo prisutno 26 od 37 vijećnika.

Prva točka dnevnog reda bila je pod a) Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu te pod b) Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2020. godinu. druga točka dnevnog reda bila je II. Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu - prijedlog. Treća točka dnevnog reda bila je Financijski plan Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu - prijedlog. Četvrta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije. Peta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o prihvaćanju Sporazuma o suradnji između Požeško-slavonske županije (Republika Hrvatska) i Lubuskog vojvodstva (Republika Poljska). Šesta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika razmjerno broju dobivenih mjesta u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije za 2020. godinu. Sedma točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije. Osma točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije. Deveta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji. Deseta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Zaključka o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d., za potrebe projekta "Kuća graševine". Jedanaesta točka dnevnog reda bila je Prijedlozi Programa javnih potreba u Požeško-slavonskoj županiji za 2020. godinu - humanitarno-socijalnih udruga,  - udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  - u  kulturi,  - tehničkoj kulturi i u sportu te dvanaesta točka dnevnog reda Različito.
Na samom početku Skupštine SDP-ov vijećnik Bruno Horvat postavio je četiri pitanja županu Tomaševiću od kojih se prvo pitanje odnosilo na nekadašnju skijašku stazu na području Papuka odnosno Nevoljaša tj. jeli postoji nekakav plan ili projekt kojim će Požeško slavonska županija revitalizirati navedeni prostor kako bi se staza vratila u punu funkciju? Drugo pitanje odnosilo se na državnu cestu D38 odnosno o Šijačkoj ulici u Požegi (zaobilaznica prema Završju) koja nema jedan dio nogostupa niti biciklističke staze, a uskoro će tamo doći i trgovački centar? Treće pitanje vijećnika Brune je bilo vezano za sufinanciranje prijevoza studenata koji putuju za Osijek, a zna se da relacija Požega - Osijek vlakom nije u funkciji te postoji li mogućnost dogovora s autoprijevoznicima kako bi se i tim studentima pomoglo dok se ne riješi pitanje pruge koja vodi do Osijeka? Četvrto pitanje bilo je izgradnja nogostupa i javne rasvjete u Kolodvorskoj ulici u Jakšiću?Župan Tomašević rekao je da će se realizirati i staviti u funkciju ne samo Nevoljaš već i ostale tri skijaške staze. Projekt koji smo poslali i tražili mogućnost realizacije skijaške staze problem su bili topovi za snijeg kojima su se protivili iz Udruge za okoliš te smo im objasnili o čemu se radi i ponovno poslali dopis. Mi ne odustajemo od realizacije i stavljanja skijaške staze u punu funkciju. Na drugo pitanje župan je odgovorio da se apsolutno slaže da se treba izgraditi nogostup, da je sigurnost pješaka, građana na prvom mjestu te da se to i rješava s Cestama jer je to u vlasništvu RH. Što se tiče studenata realizirali smo prijevoz i sufinanciranje studenata koji putuju za Zagreb, a također pregovaramo i o realizaciji studenata i građana koji putuju za Osijek te smo u pregovorima s autoprijevoznicima, a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide se u smjeru realizacije pruge odnosno svih pravaca koji se protežu kroz pet županija. Na četvrto pitanje župan je rekao će izgradnja nogostupa ne samo u Jakšiću već na još nekoliko lokacija biti iduće godine.Najbitnija točka današnjeg dnevnog reda bila je Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu koja je većinom glasova usvojena, a župan Tomašević rekao je kako su ukupni prihodi i primici za 2020. godinu planirani su u iznosu od 706 milijuna kuna što je 31% više u odnosu na plan 2019. godine (Rebalans II).

Analizom strukture proračuna vidljivo je da se 80 % proračuna 565 mil. kn) odnosi na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se prate evidencijski, a 20% (141 mil. kn) se odnosi na prihode koji će imati novčani tijek u Proračunu za 2020.

Ukupni prihodi od poreza u Proračunu za 2020. godinu planirani u iznosu od 35,9 mil. kuna što je 4 % više od trenutnog plana 2018 godine.Rashodi za nabavu nefinancijske imovine planirani su u iznosu od 152 mil. kn, a odnose se prvenstveno na kapitalna ulaganja u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi te EU projekte Požeško-slavonske županije.

Najveći dio ovih rashoda odnosi se na projekt "Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani" te projekte energetske učinkovitosti u školstvu i zdravstvu te niz županijskih projekata izrade projektne dokumentacije za (Svijet graševine, Kuća graševine, Trenkov dvorac i Geotermalni izvori).

Tagovi: skupština, županija, požega, proračun

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

NOVA MJERA: Kafići i noćni klubovi od sutra će smjeti raditi samo do ponoći

.

Za Veliku Gospu u Voćin, za Svetog Roka u Viroviticu, upoznajte atraktivnu Sakralnu rutu

.

NIJE DOBRO: Danas rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj!

.

U KUD-u “Seljačka sloga” mladi su aktivno uključeni u očuvanje tradicije

.

Art kino nastavlja s ljetnim projekcijama

.

Diverterra u Pleternici – pogledajte multimedijalnu izložbu s hologramima

.

Evo za koliko će rasti plaće

.

Danas će bez struje biti...

.

Eurospin danas u Zadru otvara svoju prvu trgovinu u Hrvatskoj, a u Požegi za dva tjedna

.

Na posljednjem testiranju bilo je 56 uzoraka, svi uzorci su negativni, i dalje tri aktivna slučaja

.

Dragovoljna predaja oružja u Požegi

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Brzi ručak za 10, 15 kuna: Recept za tortilje koje su savršene za ponijeti na kupanje

.

Najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 32 °C

.

Capak otkrio što će se desiti ako se u nekom klubu utvrdi zaraza

.

U Kutjevu je otvorena nova samoposlužna autopraonica ʺMiroʺ

.

Nakon trotjednog jačanja, kuna je drugi dan zaredom izgubila na vrijednosti

.

NOVE MJERE ZA NOĆNE KLUBOVE: Inspektorima veće ovlasti, bez plesnih podija

.

Zbog povećanog glicidila ovaj proizvod se povlači iz trgovina

.

Danas povećanje novooboljelih u Hrvatskoj, brojka je prešla 100

.

Još uvijek stignete glasati za naljepšu ljetnu okućnicu Grada Lipika

.

Objavljen natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

.

Večeras promatrajte spektakl na nebu- Suze sv. Lovre

.

I Općina Velika uvela online prijavu novorođene djece putem sustava e-građani

.

ʺOrljava kup 2020.ʺ održava se u subotu u B. Drenovcu

.

Na proslavi Ilinja u Striježevici tučnjava i vrijeđanje zbog razlika u nacionalnosti

.

Danas će bez struje biti...

.

Blagdan sv. Klare kod požeških klarisa

.

U Požeštini su aktivna još samo tri slučaja, 41 osoba u samoizolaciji

.

Osobna i zdravstvena jedan dokument, ali još se ne zna kad i kako

.

Ne može brže: Recept za fini tiramisu koji ćete ʺsmućkatiʺ za 5 minuta

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje