NASLOVNAPOLITIKA
Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

FOTO: M.M.

Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

3.12.2019. 18:00 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1536

Danas je održana 13. sjednica Županijske Skupštine Požeško slavonske županije, a na dnevnom redu sjednice našlo se 12 točaka od kojih su sve usvojene većinom glasova te je na Skupštini bilo prisutno 26 od 37 vijećnika.

Prva točka dnevnog reda bila je pod a) Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu te pod b) Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2020. godinu. druga točka dnevnog reda bila je II. Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu - prijedlog. Treća točka dnevnog reda bila je Financijski plan Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu - prijedlog. Četvrta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije. Peta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o prihvaćanju Sporazuma o suradnji između Požeško-slavonske županije (Republika Hrvatska) i Lubuskog vojvodstva (Republika Poljska). Šesta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika razmjerno broju dobivenih mjesta u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije za 2020. godinu. Sedma točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije. Osma točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije. Deveta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji. Deseta točka dnevnog reda bila je Prijedlog Zaključka o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d., za potrebe projekta "Kuća graševine". Jedanaesta točka dnevnog reda bila je Prijedlozi Programa javnih potreba u Požeško-slavonskoj županiji za 2020. godinu - humanitarno-socijalnih udruga,  - udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  - u  kulturi,  - tehničkoj kulturi i u sportu te dvanaesta točka dnevnog reda Različito.
Na samom početku Skupštine SDP-ov vijećnik Bruno Horvat postavio je četiri pitanja županu Tomaševiću od kojih se prvo pitanje odnosilo na nekadašnju skijašku stazu na području Papuka odnosno Nevoljaša tj. jeli postoji nekakav plan ili projekt kojim će Požeško slavonska županija revitalizirati navedeni prostor kako bi se staza vratila u punu funkciju? Drugo pitanje odnosilo se na državnu cestu D38 odnosno o Šijačkoj ulici u Požegi (zaobilaznica prema Završju) koja nema jedan dio nogostupa niti biciklističke staze, a uskoro će tamo doći i trgovački centar? Treće pitanje vijećnika Brune je bilo vezano za sufinanciranje prijevoza studenata koji putuju za Osijek, a zna se da relacija Požega - Osijek vlakom nije u funkciji te postoji li mogućnost dogovora s autoprijevoznicima kako bi se i tim studentima pomoglo dok se ne riješi pitanje pruge koja vodi do Osijeka? Četvrto pitanje bilo je izgradnja nogostupa i javne rasvjete u Kolodvorskoj ulici u Jakšiću?
Župan Tomašević rekao je da će se realizirati i staviti u funkciju ne samo Nevoljaš već i ostale tri skijaške staze. Projekt koji smo poslali i tražili mogućnost realizacije skijaške staze problem su bili topovi za snijeg kojima su se protivili iz Udruge za okoliš te smo im objasnili o čemu se radi i ponovno poslali dopis. Mi ne odustajemo od realizacije i stavljanja skijaške staze u punu funkciju. Na drugo pitanje župan je odgovorio da se apsolutno slaže da se treba izgraditi nogostup, da je sigurnost pješaka, građana na prvom mjestu te da se to i rješava s Cestama jer je to u vlasništvu RH. Što se tiče studenata realizirali smo prijevoz i sufinanciranje studenata koji putuju za Zagreb, a također pregovaramo i o realizaciji studenata i građana koji putuju za Osijek te smo u pregovorima s autoprijevoznicima, a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide se u smjeru realizacije pruge odnosno svih pravaca koji se protežu kroz pet županija. Na četvrto pitanje župan je rekao će izgradnja nogostupa ne samo u Jakšiću već na još nekoliko lokacija biti iduće godine.Najbitnija točka današnjeg dnevnog reda bila je Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu koja je većinom glasova usvojena, a župan Tomašević rekao je kako su ukupni prihodi i primici za 2020. godinu planirani su u iznosu od 706 milijuna kuna što je 31% više u odnosu na plan 2019. godine (Rebalans II).

Analizom strukture proračuna vidljivo je da se 80 % proračuna 565 mil. kn) odnosi na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se prate evidencijski, a 20% (141 mil. kn) se odnosi na prihode koji će imati novčani tijek u Proračunu za 2020.

Ukupni prihodi od poreza u Proračunu za 2020. godinu planirani u iznosu od 35,9 mil. kuna što je 4 % više od trenutnog plana 2018 godine.Rashodi za nabavu nefinancijske imovine planirani su u iznosu od 152 mil. kn, a odnose se prvenstveno na kapitalna ulaganja u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi te EU projekte Požeško-slavonske županije.

Najveći dio ovih rashoda odnosi se na projekt "Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani" te projekte energetske učinkovitosti u školstvu i zdravstvu te niz županijskih projekata izrade projektne dokumentacije za (Svijet graševine, Kuća graševine, Trenkov dvorac i Geotermalni izvori).

Tagovi: skupština, županija, pozega, proračun

48 SATI NA 034PORTALU

.

Savjet SDP u Požegi: Puni iznos poticaja na vrijeme i brže provođenje projekata

.

Subotnja šetnja i manifestacija “Zeleno-plavo” u Požegi 18.1.2020.

.

Na Trgu Graševine u Kutjevu održano Kutjevačko Vincelovo

.

CRNO JUTRO NA PROMETNICAMA BPŽ: Do prometne nesreće došlo zbog ne držanja dovoljnog razmaka između dva vozila

.

ZELENO-PLAVO: Požeško Vincelovo okupilo brojne izlagače i goste iz cijele Hrvatske

.

Zbog biljaka je iz grada otišla na obronke Papuka

.

Zaustaviti, pregledati i pretražiti, rastaviti, sastaviti automobil – sve to carina smije!

.

Antunovo u Gaju proslavljeno uz tradicionalni blagoslov i licitaciju domaćih životinja

.

Pakračka školska fotogrupa dobila nove fotoaparate

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Krajem prosinca 2019. u evidenciji HZZ-a Područnog ureda Požega registrirane su 2.462 nezaposlene osobe

.

Što rade privatni detektivi kad ne žive u filmovima i crtićima?

.

KOBNO JUTRO: U prometnoj nesreći jedna osoba smrtno stradala

.

Danas pretežno oblačno uz rosulju i poledicu

.

Hrvatske autoceste i MUP pozivaju na oprez zbog snijega kojeg bi moglo biti već sutra

.

Nogometaši Slavonije počeli pripreme za proljetni nastavak sezone u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi - Istok

.

Kulturne aktivnosti u Brestovcu

.

Povratna naknada od pola kune ponovno se uvodi na ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda

.

POGLED U NAJMOĆNIJU MASONSKU LOŽU: Veliki meštar dr. Nikica Gabrić ima plan za Hrvatsku!

.

Obilježena 28. godišnjica razmjene zatočenika logora Bučje

.

Biskup Škvorčević primio slatinskog gradonačelnika

.

Povodom Vincelova policija će ovaj vikend pojačano nadzirati promet

.

ʺBarun Trenk, novo lice legendeʺ - izložba koja je otvorena do kraja veljače u Gradskom muzeju Požega

.

U Ratkovici obijena i opljačkana trgovina

.

40-godišnjak u Požegi vozio automobil u krivom smjeru, s 1,67 promila alkohola, bez vozačke dozvole...

.

Koncert Aljoše Jurinića povodom inauguracije koncertnog klavira u Glazbenoj školi Požega 16.1.2020.

.

Struje neće biti...

.

Danas maglovito uz kišu rosulju i snijeg

FOTONALAZ

Parkiranje po pola crte ili preko crta? Koga briga… Bitno da smo parkirani!