NASLOVNADRUŠTVO
Veliki petak na požeškoj Kalvariji

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Veliki petak na požeškoj Kalvariji

20.4.2019. 07:25 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1055

Na Veliki petak, 19. travnja u prijepodnevnim satima mnoštvo vjernika iz Požege i okolice na požeškoj Kalvariji sudjelovalo je u pobožnosti Križnog puta koju je predvodio biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući ih biskup je kazao da su se uspeli na požešku Kalvariju kako bi svojim suosjećajnim srcem bili što bliže Isusovu križu, njegovim patnjama i njegovoj smrti, kojom je posvjedočio svoju ljubav za nas. Rekao je kako im je u brojnim nevoljama koje proživljavaju u osobnim, obiteljskim i narodnim nastojanjima, potrebna snaga, utjeha i pomoć. Potaknuo ih je na molitvu da mogu nositi patnje jedni drugih za njihovo vlastito dobro i dobro drugih, te za dobro Crkve i naroda. Pozvao ih je da se svojim osjećajima pridruže Marijinu srcu, i svim drugim osobama koje su s velikom suosjećajnošću pratile Isusa na njegovu križnom putu. U kratkoj homiliji nakon molitve Križnog puta biskup je rekao:I danas na Veliki petak naviru pred nas brojna životna pitanja na koja nemamo odgovora. Jedno od njih je: Otkud zlo u svijetu, i zašto patnja, osobito nedužnih ljudi? Postoje očekivanja da znanstvenim ili nekim drugim putem dođemo do odgovora, koji bi bili prihvatljivi i za koje smatramo da su neka rješenja. Međutim, takve znanosti nema, i mi pred zlom u svijetu ostajemo nemoćni. Već je sv. Augustin govorio kako je zlo mrak i da se ono ne rješava time da gledamo u njega. Što više razmišljamo o mraku, gledamo u njega, to ga manje razumijemo kao i razloge zbog kojih smo njime zahvaćeni.

Vjerujem da ste primijetili kako suvremeni digitalni i drugi mediji pokušavaju baš sa zlom praviti neke svoje poslove, pa nam na televiziji prikazuju brojne filmove pune zla i nasilja. Uvijek se pitam koji je zapravo smisao toga. Kao da izvan televizije i drugih medija ionako nema previše zla, da si ga trebamo stavljati pred oči još i tim putem? Kad god se dogodi neko zlo, mi volimo o njem gledati izvještaj, o njem slušati i pripovijedati, ali ono i dalje ostaje nerazumljivo u svom podrijetlu i smislu. Slično je i s patnjom i trpljenjem. Mi smo svakodnevno uronjeni i u taj misterij. No, postoji jedna silno izazovna činjenica: Bog nam je u Isusu Kristu progovorio o misteriju svoga bića baš putem patnje i smrti, krenuo je najtamnijom stranom našeg postojanja da nam nešto kaže o sebi. I što nam je rekao na križu? Da on jednostavno prihvaća patnju i trpljenje za nas, kao što majka prihvaća trpjeti za svoje dijete. Njezino trpljenje iz ljubavi za svoje dijete nije prokletstvo, nego herojstvo.Tako je Bog u Isusovim raširenim rukama na križu posvjedočio da nas ne ostavlja same u našim bolima, u našoj prolaznosti i umiranju, nego nas poput majke grli svojom ljubavlju s križa i uvjerava: 'Niste izgubljeni u svojim patnjama, jer je u njima prisutna moja božanska ljubav. Stoga se danas baš tim pogledom vjere želimo približiti Isusovu križu, i zahvaliti mu što nam je u našim bolima i umiranju objavio tko je on, i nam podario veliku nadu. I danas smo u našoj hrvatskoj domovini pred velikim zlima i pred velikim patnjama. Ali mi ne želimo postati dio onih koji samo prepričavaju zlo i ne znaju dalje, nego gledajući na križ Isusov, želimo govoriti o onome što se u našoj patnji zbilo kao pobjeda života.

Znam da mnogi naši hrvatski branitelji još i danas teško nose ono što su prepatili u vrijeme Domovinskog rata, ali također znam da su njihove patnje smislene upravo zbog toga su to bile patnje ljubavi za domovinu, za njezinu slobodu i dostojanstvo. Razmišljajmo i djelujmo u svojim patnjama, polazeći od Isusova križa. Tada nam ona neće pomračiti srce, niti pogled naših očiju, nego nam omogućiti da vidimo ono svjetlo i onu ljubav koja jedina može dati smisao i konačnost našoj sadašnjosti i vječnosti.Neka poruka Isusove patnje dopre do pameti svakog od vas, a još više, neka snaga Isusove ljubavi s križa zahvati svako vaše srce, da u teškoćama nikada ne zdvajate, nego budete jaki njegovom jakošću. Dok danas u našim crkvama na obredu Muke Isusove budemo ljubili križ Isusov, neka u tom poljupcu bude izražena naša zahvalnost, ljubav i poštovanje za njegove patnje u kojima nas je on prigrlio za svu vječnost, poručio je biskup Antun vjernicima na koncu pobožnosti Križnog puta.


Tagovi: veliki petak, požega, biskupija

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Primanje Svete Potvrde u crkvi sv. Leopolda Mandića u Požegi 26.5.2019.

.

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT: Kutije čekaju 7022 birača u Pakracu

.

Od 27. svibnja Multipak u Pakracu nikad atraktivniji

.

Seniori Stolnoteniskog kluba Požega najbolji na 14. Stolnoteniskom turniru ʺ Brod open 2019ʺ

.

Lipik uvjerljivo slavio u Požegi, Požega se opet oprostila od naslova

.

IZBORI ZA EU PARLAMENT: Puno veća izlaznost(9,17%) nego na prošlim izborima(6,88%)

.

Danas sunčano, sutra stiže promjena vremena

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

VELIKA: Najduži stol u Hrvata 2019. (FOTO)

.

Na HRT-u će biti prijenos svete mise iz crkve sv. Mihaela Arkanđela iz Stražemana

.

Nogometna utakmica Veterana NK Papuk i Veterana HNS-a u Velikoj povodom 90. godina NK Papuk

.

Održan Sat istine na Sokolovcu

.

Veliki koncert Mate Bulića u Velikoj 24.5.2019. - 2. dio

.

I kod nas stigle kamere kojima ni jedan auto ne može pobjeći

.

(FOTO) Nezaboravni koncert Mate Bulića u Velikoj, 24.5.2019.

.

Lipiku dodijeljeno 4,7 milijuna kuna za razvoj Poduzetničke zone Lipik 2

.

BOLNICA LIPIK Deveti stručni skup sjećanja na dr. Šretera

.

Danas uživajte u pravom proljetnom danu, temeperatura do 24°C

.

Karavane dolaze, karavane prolaze, a što ću ja birati?!

.

Šest učenica požeške Ekonomske škole na nagradnom putovanju u Strasbourg

.

Reagiranje na tekst gospodina Drage Štokića „Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću u Požegi i bližoj okolici“ te prvo objavljivanje fotografija s ekshumacije žrtava

.

Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću, u Požegi i bližoj okolici

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu