Uz tjesteninu ili pire: Recept za savršeno meku svinjetinu u umaku od gljiva

FOTO: Shutterstock

7.12.2022. | 08:38 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 3947

Svinjski file i gljive u kremastom umaku savršena su kombinacija koju možete poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili rižu i omiljenu salatu. Za delikatniji okus luk možete zamijeniti ljutikom, a umjesto mesnog temeljca poslužit će i povrtni.

Sastojci za medaljone u umaku od gljiva:

600 g svinjskog filea


2 žlice maslaca


1 glavica luka

250 g šampinjona

1 češanj češnjaka

1 žlica brašna

100 ml šerija

400 ml pilećeg temeljca

4 grančice timijana

½ žlice zrnatog senfa

100 ml vrhnja za šlag bez šećera

Priprema medaljona u umaku od gljiva: Svinjetinu narežite na odreske. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pržite meso sa svake strane 2-3 minute dok ne porumeni. Izvadite meso na tanjur.U tavi u kojoj se peklo meso rastopite maslac s malo ulja pa popržite sitno sjeckani luk. Nakon pet-šest minuta dodajte na ploške narezane gljive pa pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Dodajte protisnuti češnjak pa pirjajte minutu.Pospite brašnom, promiješajte i nakon 2 minute ulijte šeri, promiješajte i pirjajte 2 minute. Postupno umiješajte temeljac tako da bude bez grudica. Dodajte majčinu dušicu i senf te začinite po želji.Vratite meso u tavu i pirjajte nepoklopljeno 5-7 minuta ili dok svinjetina ne bude gotova. Umiješajte vrhnje pa kuhajte dok ne provrije. Poslužite s pireom od krumpira ili tjesteninom.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
UMAK
GLJIVE
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI