NASLOVNADRUŠTVO

Uvođenje eura Hrvatima otvara novu mogućnost prebijanja minusa na tekućem. Ima samo jedna kvaka

26.11.2022. 13:28 | Novilist.hr IZVOR: Novilist.hr PREGLEDA: 1414

Dio banaka izvijestio o spajanju kunskih tekućih i deviznih računa klijentima, plaćat će se samo jedna naknada

Erste banka informirala je klijente o promjenama po računima od 31. prosinca, odnosno od uvođenja eura. Tako će, navodi se u obavijesti, svi transakcijski računi imati multivalutnu funkcionalnost.

Primjerice, ako uz kunski račun netko ima i devizni račun s istim IBAN-om na kojem su strane valute, poput eura, funte ili američkog dolara, nakon spajanja, kune će se konvertirati u eure i zbrojit će se s eurima s deviznog računa.


Samo jedna naknadaIznosi funta i američkih dolara ostaju neizmijenjeni i bit će iskazani na istom tom računu. Ako klijent ima samo kunski račun, on također dobiva multivalutnu funkcionalnost, zbog čega će na njemu moći imati i ostale valute.

U Ersteu naglašavaju da će klijent plaćati samo jednu naknadu za vođenje računa. Najzanimljiviji je, međutim, dio vezan za slučaj prekoračenja po tekućim računima.

 

– Ako ste dosad koristili prekoračenje po kunskom računu, a imate eure na deviznom računu, spajanjem računa, iznos prekoračenja namirit će se s deviznog računa, izvijestili su Erstea.

 

Primjerice, ako ste iskoristili prekoračenje u iznosu od 8.000 kuna (1.061,78 eura), a na deviznom računu imate 1.000 eura, taj iznos od 1.000 eura s deviznog računa pokrit će dio prekoračenja pa ćete umjesto prekoračenja od 1.061,78 eura, biti u prekoračenju u iznosu od 61,78 eura, tumače u Ersteu.

 

Jedan primjer 

Naglašavaju potom da odobreni iznos prekoračenja ostaje isti, odnosno klijent ga i dalje može koristiti. Slično je i s naplatom rata ili anuiteta po kreditu.

 

– Ako imate kredit po kojem se dospjele obveze automatski naplaćuju s vašeg računa, od 1. siječnja 2023. anuitet/rata kredita naplaćivat će se u svim raspoloživim valutama koje imate na računu.

 

Primjerice, 1. siječnja 2023. dospijeva vam na naplatu anuitet po kreditu u iznosu od 125,44 eura, a na tekućem računu imate 28,12 eura i 750 američkih dolara.

 

Tih 28,12 eura pokrit će dio anuiteta, dok će se ostatak naplatiti iz američkih dolara, ističu u Ersteu. Dakle, spajaju se očito transakcijski računi, kunski i devizni, pa se povezuju i sredstva na njima (ako ih ima), ali i prebija minus po tekućem, tko ga koristi.

 

Kriterij je očito IBAN, jer Erste u posebnom odjeljku navodi da u slučajevima gdje klijent ima tekući kunski račun i tekući devizni račun s različitim IBAN-ima, tamo oni i dalje u pravilu ostaju odvojeni. Pitali smo i druge veće banke očekuje li isto i njihove klijente.

 

Formula OTP-a 

Iz OTP banke kažu da su klijente obavijestili da će se kod dopuštenog prekoračenja iznos odobrenog prekoračenja po računu samo preračunati prema fiksnom tečaju konverzije te prema pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, te će biti raspoloživ na eurskom računu. Nadalje, iznos korištenog prekoračenja će se također preračunati u euro tekući račun.

 

– Ako na kunskom računu koristite prekoračenje, nakon spajanja eurskog i kunskog računa u jedan račun u eurima, sredstva s eurskog računa će se umanjiti za iznos korištenog prekoračenja na računu u kunama.

 

Ako ne želite da vam se nakon spajanja računa iz eurskih sredstava naplati i smanji iznos korištenog prekoračenja, možete otvoriti besplatni dodatni račun u euru na koji ćete prenijeti eurska sredstva i na spojenom eurskom računu nastaviti koristiti prekoračenje na isti način kako ga i sada koristite na kunskom računu, tumači OTP banka.

 

U PBZ-u odvojeni računi 

Iz Privredne banke Zagreb kažu da se situacija spajanja računa na njih ne odnosi.

 

– Svi postojeći računi zadržat će svoj jedinstveni broj računa (IBAN), a dosadašnji transakcijski računi u kunama postaju transakcijski računi u eurima.

 

Banka će na dan uvođenja eura konvertirati i postojeće stanje prekoračenja koje će se i nadalje moći koristiti na neizmijenjeni način.

 

Transakcijski računi u stranoj valuti nisu predmet konverzije i u trenutku konverzije zadržat će sve svoje valute i stanja neizmijenjene, uključujući i valutu euro, pa time postati transakcijski računi u eurima i stranoj valuti.

 

Ako prije dana uvođenja eura klijent ima otvoren u banci račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura može bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po svom izboru u banci, kaže PBZ.

 

Spaja li Zaba račune? 

Na upit, spajaju li i oni račune, iz Zagrebačke banke odgovorili su sljedeće:

 

– Kunski tekući i žiroračun klijenata Zagrebačke banke postat će tekući račun u eurima i žiroračun u eurima. Devizni tekući račun postat će multivalutni račun i na njemu će naši klijenti uz euro moći imati i ostale valute.

 

Redovna primanja u eurima klijenti će nastaviti primati na isti račun na koji su i do sada primali. U slučaju da u istoj banci klijent ima otvorena dva ili više transakcijskih računa koji će nakon 1. siječnja 2023. svi biti u eurima, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura možete bez naknade jedan ili više računa zatvoriti.

 

Dodatne funkcionalnosti i usluge kao što su prešutno prekoračenje, limit za obročno plaćanje, korištenje kreditnim karticama i drugo ostaju i dalje povezane isključivo s kunskim tekućim računom koji će od 1. siječnja 2023. biti tekući račun u eurima.

 

Za sve transakcije učinjene Visa debitnom karticom multivalutnog računa, račun će se teretiti isključivo u eurima neovisno o valuti plaćanja te o valutama na računu.

 

Svi troškovi učinjeni Individualnom Mastercard kreditnom karticom u Hrvatskoj, inozemstvu i on-line prikazivat će se u eurima i automatski naplaćivati s tekućeg računa u eurima, poručuju iz Zabe.

 

HUB: Odobreno prekoračenje ostaje isto 

Odgovor su naknadno poslali i iz Hrvatske udruge banaka.

 

– U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, ako prije dana uvođenja eura u kreditnoj instituciji klijent ima račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura ima pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po njegovu izboru u istoj instituciji.

 

Pojedine banke, u skladu s vlastitom poslovnom politikom, svojim klijentima omogućavaju korištenje kunskog i deviznog računa s jednakim IBAN-om.

 

U takvim situacijama će doći do automatskog spajanja deviznog i kunskog računa te će se devizna sredstva zbrojiti s kunskim iznosima koji će biti konvertirati po zakonski određenom fiksnom tečaju konverzije.

 

U situaciji u kojoj je IBAN prije uvođenja eura jednak za kunski i devizni račun prilikom spajanja tih računa u slučaju da pojedini klijent koristi prekoračenje po kunskom računu, iznos prekoračenja namirit će se s deviznog računa.

 

Međutim, važno je napomenuti da odobreni iznos prekoračenja ostaje isti i klijenti ga i dalje mogu koristiti na način koji im odgovara.

Sve ovisi o IBAN-uVećina banaka klijentima nudi kunski račun s jednim IBAN-om i devizni račun s drugim IBAN-om, a u takvim situacijama nakon promjene računi ostaju odvojeni i klijenti u skladu sa zakonskim rješenjem imaju mogućnost nastaviti koristiti taj račun ili ga zatvoriti bez naknade u roku od 60 dana te prenijeti sredstva evidentirana na tom računu na račun po svom izboru.

Banke će svoje klijente obavijestiti o svim promjenama i mogućnostima pravovremeno te ih obavijestiti o mogućnostima koje su im na raspolaganju.

U cjelokupnom procesu vodi se računa o interesima i zaštiti potrošača te će klijenti biti u jednakoj situaciji kao i prije uvođenja eura, ističu u HUB-u.

Ponavljaju da je “situacija u kojoj je moguće da se iznos prekoračenja namiri s deviznog računa moguća isključivo ako trenutni devizni i kunski račun imaju isti IBAN.

Ukoliko klijent raspolaže sa sredstvima na računima s različitim IBAN-om, u skladu sa zakonskim rješenjem, ima mogućnost nastaviti koristiti te račune na jednak način kao i prije uvođenja eura.”

(Izvor: Novilist.hr)

Tagovi: uvođenje, eura, prebijanje, račun

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Kolektivno pamćenje u Požežana je slabo

.

Matej Jaroš najbolji motociklist Hrvatske u disciplini cross-country

.

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Danas i sutra provode se redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Održane edukacije s ciljem podizanja svijesti i prevencije rodno uvjetovanog nasilja na području Požeško-slavonske županije

.

Napojnice konobarima uskoro će se moći platiti karticom?

.

STRAVA U SLAVONIJI: Pacijentica nožem izbola psihijatricu

.

POŽEGA: 38-godišnjak kažnjen s 1320 eura, a evo i zbog čega...

.

Izgubili ste ključeve od auta? Izrada novog plaća se i preko 2000 eura, ovo su cijene...

.

Kakvi su rezultati mature? Poznato koje fakultete upisuju najbolji od najboljih, ali i što pali alarm za uzbunu

.

STK Požega osvojio prvo mjesto na Regionalnom kvalifikacijskom turniru u Požegi

.

HPD GOJZERICA: Papuk i Krndija od Vetova - kružna staza - 29.01.2023. godina

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 6 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih

.

Ispovijest kockara: ʺPočeo sam kockati s 13 godina, a ulazak u casino nitko ne kontroliraʺ

.

VAŽNO UPOZORENJE: Porezna uprava ne šalje mailove o povratu ili uplati poreza. Izbrišite ih!

.

Srce bifteka: Recept za sočno meso i fini umak u kojem ostaju sve slasti pečenja

.

Danas sunčano uz umjerenu naoblaku

.

Redovna godišnja Skupština Povijesne postrojbe Trenkovi panduri

.

Predviđamo bolje od Babe Vange i Vidovitog Milana: U bivšoj Panori uhljebljen predsjednik Mladeži HDZ-a

.

Vlašić-Iljkić poručila ministru Bačiću: ʺPronađite način da se isplate otpremnine radnicama Orljaveʺ

.

NK Lipik 1925 krenuo s pripremama, stožer pojačao kineziolog, trener Milašinović: ʼSvi će dobiti priliku da se dokažuʼ

.

Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

.

Obilježena jubilarna 60. obljetnica lovačkog društva LD Dilj Buk

.

Mladi poljorpivrednik uplatio više od 25.000 kuna za umjetno gnojivo - iz trgovine više ni glasa?

.

NESTAŠICA LIJEKOVA: Nema klavocina, nedostaje lijekova za visoki tlak, atritis, ublažavanje simptoma gripe...

.

Novi sustav naplate cestarine mnoge će koštati posla. Evo što će biti s radnicima

.

Novi val poskupljenja u veljači: Kruh i brašno već sad 22% skuplji

.

Carinska uprava objavila nove cijene cigareta. Neke i pojeftinile

.

Uređen kolni prilaz i plato na požeškim teniskim terenima

.

Zimske radosti II - Koprivnato brdo na Papuku - HPD Gojzerica Požega - subota 28.01.2023. godine

.

56-godišnjak BMW-om ugrožavao promet u Brestovcu pa omalovažavao i vrijeđao policijske službenike

.

SIJEVALE ŠAKE U VETOVU: Potukla se četvorica muškaraca na ulici

.

Temeljna edukacija nove skupine župnih animatora u Požeškoj biskupiji

.

Recept za slasnu filiju, pitu od tijesta za palačinke i kajmaka

.

Danas pretežno oblačno

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku