NASLOVNADRUŠTVO
Uskrs u požeškoj Katedrali

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Uskrs u požeškoj Katedrali

22.4.2019. 10:02 | Mladen Mirković PREGLEDA: 2287

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, 21. travnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali. Koncelebrirali su svećenici iz Župe sv. Terezije Avilske i središnjih biskupijskih ustanova. Uvodeći u misno slavlje biskup je nazočnim vjernicima čestitao Uskrs, te ih je pozvao da zahvale Bogu što nas nije prepustio našim nemoćima i umiranjima, nego je s nama na putu, naša snaga i u smrti. Pozvao ih je da se saberu pred Uskrslim Kristom, koga predstavlja uskrsna svijeća, i obnove u svijesti: Kao što ona svojim sagorijevanjem pobjeđuje mrak, tako se i on na križu potrošio za nas do kraja, do u smrt, da bi bio svjetlo u mraku našeg postojanja.U homiliji biskup je zapitao sudionike slavlja kakva je kvaliteta života u Hrvatskoj, odgovorivši da je opće uvjerenje kako je ona loša te neki napuštaju domovinu, uvjereni da se ona postiže u boljim gospodarskim uvjetima. Spomenuo je kako se kod nas u novije vrijeme puno govori o kvaliteti zraka, vode, zemlje i hrane, ustvrdivši da se najveća drama u Hrvatskoj odvija na razini kvalitete srca i savjesti.Kazao je da je s time na svoj način povezan poziv u naviještenom evanđeoskom ulomku »Što tražite Živoga među mrtvima?», i poticaj sv. Pavla u ulomku drugog čitanja iz Poslanice Kološanima: »Tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu!«. Biskup je potaknuo nazočne da provjere traže li kvalitetu života na pravom mjestu i u pravom smjeru. Podsjetio je da je na političkoj, gospodarskoj i na drugim razinama potrebno učiniti ono što je moguće da se u Hrvatskoj bolje živi, ali da je još potrebnije poduzeti sve moguće korake s obzirom na našu ugroženost razornom zloćom i sebičnošću. Kazao je da se negativističkim pristupom te međusobnim stranačkim i drugim optuživanjima na javnoj sceni ne pridonosi ljudskom dostojanstvu i poboljšanju kvalitete života, i da uz zdravu hranu koju trebamo unositi u svoj organizam ostaje pitanje kvalitete hrane kojom ispunjamo svoje srce.Naglasio je da nam je Bog utjelovljenjem svoga Sina, njegovom mukom, smrću i uskrsnućem, omogućio slobodu od zarobljenosti našim negativnostima i zloćama, te nas uzdignuo na božansku kvalitetu života, koja se ostvaruje ponajprije po svetom krštenju, ispovijedi i pričesti. Pozvao je nazočne da se olako ne odreknu duhovne kvalitete života, od koje je hrvatski narod nastojao stoljećima živjeti, te da još snažnije nastoje oko liječenja svoje savjesti i čistog srca.

Podsjetio je da je uputio vjernicima uskrsnu Poruku pod naslovom »Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući«, tiskanu u uskrsnom broju biskupijskog glasila »Zajedništvo«, istaknuvši da nas Uskrsli Gospodin ohrabruje da ustanemo iz privezanosti za svoju sebičnost te u slobodi duha s njime koračamo prema cilju i smislu našeg života, u kuću Očevu.Nakon homilije svi sudionici slavlja obnovili su krsna obećanja, a biskup ih je poškropio vodom, blagoslovljenom u vazmenom bdijenju. Na koncu svete mise pozvao je nazočne da kvalitetu svog života ne traže među mrtvima, nego kod Živoga, u Onome koji je pobijedio smrt.

Također ih je pozvao da u svom životu traže ono što je gore, i grade svoje postojanje na zajedništvu s uskrslim Kristom u njegovoj Crkvi. Nazočnim saborskim zastupnicima, gradonačelniku i svim ostalim vjernicima, osobito roditeljima s malom djecom poželio je mirnu nedjelju ispunjenu svjetlom Uskrsloga u njihovim srcima.


Tagovi: uskrs, požega, katedrala

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

29. smotra folklora u Velikoj okupila brojne goste iz Rumunjske, Mađarske, BiH i Vojvodine (FOTO)

.

Primanje Svete Potvrde u crkvi sv. Leopolda Mandića u Požegi 26.5.2019.

.

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT: Kutije čekaju 7022 birača u Pakracu

.

Od 27. svibnja Multipak u Pakracu nikad atraktivniji

.

Seniori Stolnoteniskog kluba Požega najbolji na 14. Stolnoteniskom turniru ʺ Brod open 2019ʺ

.

Lipik uvjerljivo slavio u Požegi, Požega se opet oprostila od naslova

.

IZBORI ZA EU PARLAMENT: Puno veća izlaznost(9,17%) nego na prošlim izborima(6,88%)

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas sunčano, sutra stiže promjena vremena

.

VELIKA: Najduži stol u Hrvata 2019. (FOTO)

.

Na HRT-u će biti prijenos svete mise iz crkve sv. Mihaela Arkanđela iz Stražemana

.

Nogometna utakmica Veterana NK Papuk i Veterana HNS-a u Velikoj povodom 90. godina NK Papuk

.

Održan Sat istine na Sokolovcu

.

Veliki koncert Mate Bulića u Velikoj 24.5.2019. - 2. dio

.

I kod nas stigle kamere kojima ni jedan auto ne može pobjeći

.

(FOTO) Nezaboravni koncert Mate Bulića u Velikoj, 24.5.2019.

.

Lipiku dodijeljeno 4,7 milijuna kuna za razvoj Poduzetničke zone Lipik 2

.

BOLNICA LIPIK Deveti stručni skup sjećanja na dr. Šretera

.

Danas uživajte u pravom proljetnom danu, temeperatura do 24°C

.

Karavane dolaze, karavane prolaze, a što ću ja birati?!

.

Šest učenica požeške Ekonomske škole na nagradnom putovanju u Strasbourg

.

Reagiranje na tekst gospodina Drage Štokića „Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću u Požegi i bližoj okolici“ te prvo objavljivanje fotografija s ekshumacije žrtava

.

Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću, u Požegi i bližoj okolici

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu