NASLOVNAPOLITIKA
Unatoč nepravomoćnoj presudi zbog namještanja poslova: ŽUC i dalje posredno angažira Presoflex gradnju d.o.o.

FOTO: 034 portal

APSURDISTAN

Unatoč nepravomoćnoj presudi zbog namještanja poslova: ŽUC i dalje posredno angažira Presoflex gradnju d.o.o.

16.11.2021. 19:55 | Ante Mandarić PREGLEDA: 4960

Unatoč tajno snimljenim razgovorima čelnika Županijske uprave za ceste (ŽUC) Požeško-slavonske županije Mije Jozaka i nepravomoćne presude zbog namještanja poslova, tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. ponovno je u akciji, ali ovaj put putem posrednika.

Početkom lipnja ove godine, uslijed jakog nevremena i poplava došlo je do oštećenja mosta u mjestu Biškupci kraj Velike te je za sav promet zatvorena županijska cesta ŽC-4101. Brojne pritužbe mještana upućene nadležnim službama i institucijama nisu urodile plodom, sve dok se most jednostavno uslijed bujice nije pomaknuo. Kao najvjerojatniji razlog, mještani navode, je neodržavanje samog mosta, ali i korita potoka Stražemanka.

Višemjesečni ping-pong oko nadležnosti mosta


Nakon što je poplava oštetila most 6. lipnja 2021. u Biškupcima, za mještane su tek počeli problemi. Naime, kako pojedini lokalni mediji pišu, oko nadležnosti mosta nekoliko mjeseci se vodio svojevrstan ping-pong, a gdje su Općina Velika i ŽUC prebacivali odgovornost jedni na druge.

Kako su Biškupci od početka lipnja ove godine podijeljeni na dva dijela, obilazak se odvija kroz susjedne Doljance preko ceste koja nije prikladna za toliku i takvu količinu prometa.

ŽUC naručitelj radova u Biškupcima

Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije, nakon što su s Općinom Velika utvrdili u čiju nadležnost pripada oštećeni most, naručili su radove na uklanjanju postojećeg propusta i izgradnji novog mosta preko potoka Stražemanka u Biškupcima.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 1.567.547,65 kuna s PDV-om. Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave za izvođača radova je odabrana tvrtka Osijek-Kotekst d.d., Šamačka 11, 31 000 Osijek, a je li se još tko javio na spomenuti postupak javne nabave, nije nam poznato. Rok završetka ugovorenih radova je 60 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja u posao, sukladno odredbama sklopljenog ugovora između investitora i izvođača radova.

Izvođač radova Osijek-Koteks d.d., bager na gradilištu u prepoznatljivim bojama Presoflex gradnje d.o.o.

Kako smo već i napisali, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, za izvođača radova izabrana je tvrtka Osijek-Koteks d.d. Nakon što su radovi obnove na spornom mostu u Biškupcima započeli, uvidjeli smo kako se na gradilištu nalazi bager prepoznatljivih boja Presoflex gradnje d.o.o. iz Požege.

Nakon toga, kontaktirali smo Upravu Osijek-Koteksa d.d. koji su nam potvrdili da su izabrani kao glavni izvođač radova na predmetnom gradilištu. Također, potvrđeno nam je kako je dio radova podugovoren s firmom Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, sukladno ugovornim odredbama i Zakonu o javnoj nabavi te da je Presoflex gradnja d.o.o. jedini podizvođač radova na predmetnom gradilištu.

Nekoliko osoba iz ŽUC-a nepravomoćno osuđeno za namještanje poslova s Presoflex gradnjom d.o.o.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Požeško-slavonske županije, Mijo Jozak, zajedno s dvije suradnice iz ŽUC-a nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Osim troje zaposlenika ŽUC-a, isti sud kaznio je i privatnog poduzetnika kojem su pogodovali, točnije Inu Galića, direktora Presoflex gradnje d.o.o. iz Požege.

Inače, radi se o sinu sive eminencije Požeško-slavonske županije Josipa Galića poznatijeg pod nadimkom Joža, a koji već imaju nekoliko vrlo suspektnih poslovnih odnosa sami između sebe, ali i nekih projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Zanimljivo, svi su dobili uvjetne kazne, iako za tu vrstu zlouporaba propisuje se od 1 do 12 godina zatvora. Na nepravomoćnu presudu, svi imaju pravo žalbe što su prema našim saznanjima i učinili, a o tome kome je sporni predmet pripao pisat ćemo drugom zgodom.

Jozak: 'Nisam kriv'

Jozak i njegove suradnice negirali su krivnju i tijekom suđenja objašnjavali da su zapravo od ranije znali kako tvrtka koja je dostavila najbolju ponudu ima samo jednu kosilicu. Za posao iz natječaja prema njihovoj procjeni, tvrdili su, bile su potrebne tri. Uvjeravali su kako nisu mogli poništiti natječaj jer bi to odgodilo radove s kojima su morali požuriti. Naime, nisu željeli dovesti u pitanje sigurnost prometa na tim lokalnim cestama. Naglašavali su kako se radilo o bagatelnoj nabavi te je stoga sve bilo u skladu sa zakonom.

Tajne snimke

Jozaka su, međutim, demantirali vlastiti tajno snimljeni razgovori. Dok je još trajao natječaj Županijski sud u Splitu izdao je nalog da ga se prisluškuje i prati.

Na sam dan otvaranja ponuda nešto prije 15 sati Jozak je snimljen kako razgovara s jednim od svojih suradnika. Javlja mu da “košnja nije u redu”. Sugovornik mu odgovara da “ovaj nije htio spustiti cijenu”.

Idući dan Jozak zove Maria Botičkog, šefa firme Cestar i govori mu da će “dobiti linije ako odustane od košnje”. Botički na to i pristaje.

Detalji dogovora

Za pola sata čelni čovjek ŽUC-a čuo se i s Inom Galićem. “Sranje je. Cestar će dobiti linije, ali mi je Botički obećao da će odustati od košnje. Išli su s 15 lipa i njihova ponuda je sto tisuća kuna jeftinija”, objašnjava Jozak Galiću dodajući da je Botički pristao odustati od košnje ako dobije linije.

Iz tajno snimljenih razgovora nije razvidno o kakvim se linijama radi, ali očito je da je riječ o signalizaciji na cestama, čime se Cestar inače bavio.

No, iz ovih razgovora, po zaključku suda, jest izvjesno da se radi o dogovorima za podjelu poslova neovisno o rezultatima natječaja. Jozak je, naime, snimljen i kako Galiću obećaje da će dobiti “presvlačenje 800 metara” što iznosi “milijun kuna”.

Nešto kasnije Botički opet razgovara s Jozakom. “Nisam najbolje razumio”, tvrdi i zatim sluša kako mu šef ŽUC-a objašnjava da će njegova firma dobiti linije dok Presoflexu ostavlja košnju. Najavljuje Botičkom i mogućnost da dobije još jedan natječaj koji nije raspisan. Istražitelji su sve to snimili.

“Napiši nešto”

U iduća dva dana Jozak opet zivka Botičkog, te ga pita “što će oni s tim”. Ovaj mu u jednom trenutku odgovara da mu “na poslu ne daju da povuče ponudu”.

“Napiši ti nešto i odbaci nam ponudu”, kaže Botički.

“Znam da nemate tri stroja”, uzvraća Jozak.

“Ti to napiši i dobro, neće se nitko žaliti… tako smo riješili i prošle godine…”, dodaje Botički.

“Ok, a linije ti ostaju”, zaključuje dogovor Jozak.

Županijskom sudu u Slavonskom Brodu sve to je bilo dostatno da zaključi kako je Jozak sa svojim suradnicama i Galićem izigrao javnu nabavu. Pri tome je utvrđeno da je ŽUC oštećen iako odštetni zahtjev nije podnijet. Osim kazni četvorki je zato određeno i da tu štetu solidarno nadoknade – svatko mora platiti po 25.110,47 kuna.

Referenca Presoflex gradnje d.o.o. je most u Boričevcima koji je odnijela poplava

Moramo spomenuti kako nismo sigurni posjeduje li Presoflex gradnja d.o.o. ozbiljnijih  referenci u mostogradnji, no ne možemo se ne sjetiti mosta kojeg su izgradili 2013. godine u Boričevcima, a koji je već naredne godine bio žrtva poplave kada ga je vodena bujica odnijela. Tom prilikom stanovnicima Žigerovaca jedino je struja i televizor bio jedini prozor u svijet.

Također, svojedobno smo pisali o obnovi mosta i dva putna kanala između Kukunjevca i Gaja koji su se već nakon proteka dva mjeseca od radova „raspali“ iako je garancija za navedene radove iznosila dvije godine. U slučaju mosta u Boričevcima za spomenutu situaciju, prema našim saznanjima bio je kriv sam projektant, dok je slučaj s Lipičkog kraja saniran o trošku izvođača radova odnosno Presoflex gradnje d.o.o.  

Mijo Jozak i dalje ravnatelj

Kako smo već pisali, Mijo Jozak ima obiteljsku povezanost s bivšim požeško-slavonskim županom Marijanom Aladrovićem. Njih dvojica su šogori, a Aladrović je otac aktualnog ministra Josipa Aladrovića. Jedni bi rekli kako ta referenca i veza „nije ključna“, dok bi drugi posprdno rekli da dolazi iz „prave župe“.

No, na stranu tko je s kime u rodbinskoj ili zavičajnoj vezi, postavlja se pitanje je li osoba koja posjeduje samo srednju školu kompetentna za obavljanje takve vrste posla? Očigledno je. Ipak, poražavajuće je da ni nakon nepravomoćne presude za namještanje poslova osoba poput Mije Jozaka i dalje ostaje ravnatelj Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije koja je financirana javnim novcem i kao takva nije nečija privatna prčija.

Bilo bi zanimljivo čuti komentar aktualne županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić s obzirom na to da je Županija osnivač ŽUC-a.

Unatoč nepravomoćnoj presudi Presoflex gradnja d.o.o. i dalje posredno izvodi radove za ŽUC

Kako je nedvojbeno da je naručitelj radova sanacije mosta u Biškupcima ŽUC, a podizvođač radova Presoflex gradnja d.o.o., postavlja se pitanje je li baš sve u skladu sa Zakonom, a ako i je, radi li se o moralnoj poslovnoj odluci ŽUC-a, ali i Presoflex gradnje d.o.o.?

Jesu li se pojedinci toliko osilili da ih jednostavno ni za što nije briga jer svugdje imaju svoje ljude i konekcije u svim porama društva, počevši od policije, sudstva, medija pa nadalje?

Unatoč nepravomoćnoj presudi za namještanje poslova, aktere ove priče to očito niti malo ne zabrinjava.

Tagovi: Mijo Jozak, županijska uprava za ceste, Požeško-slavonska županija, namještanje, poslovi, namještanje poslova, snimljeni razgovori, transkripti, Ino Galić, Josip Galić, ŽUC

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

NOVI UDAR: Cijena cigareta mogla bi porasti za 10 kn

.

VIDEO: Požežani na Svjetskom prvenstvu u Katru zapjevali bećarac

.

NEMA KRAJA POSKUPLJENJIMA: Stručnjakinja otkrila koji će prehrambeni proizvodi najviše poskupjeti

.

VJEŽBE ROČNIKA: Vojnici vježbaju gađanje u Novom Selu i na poligonu Glavica

.

Nadajte se da nije i vaša na popisu: Objavljena lista najkorištenijih lozinki u 2022.

.

FOTOGALERIJA: Obillježeno 45 godina postojanja KUD-a ʺOrljavaʺ Pleternica

.

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega financira školovanje dječaka iz Tanzanije

.

Kraj ručnih kočnica: Ostale su samo ‘u tragovima’ u novim automobilima!

.

NIŠTA OD ZATVORA: Slavonac šamarao ženu, udario joj glavom o stup. Tukao i djecu i neće u zatvor

.

Pogledajte na kojim mjestima će biti moguća zamjena novčanica i kovanica

.

ZIMA STEŽE SVE JAČE: Stiže olujni vjetar, snijeg i kiša

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 6 uzoraka, od kojih su 4 pozitivna

.

Požeški biskup Škvorčević u Daruvaru krstio troje djece

.

Poljska sarma: Recept za ponos nacije zbog kojeg biste ove godine mogli odustati od ʺnašeʺ sarme

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas u prvom dijelu dana magla i niski oblaci

.

OTVOREN ʺADVENT U BEĆARSKOM ŠORUʺ: Prvu adventsku svijeću upalili najmanji građani Pleternice

.

FOTO: Požega u božićnom ruhu

.

Danas palimo prvu adventsku svijeću. Evo nekih detalja o adventskom vijencu koje možda niste znali...

.

ŠOKANTAN SLUČAJ: Hrvatica (25) na porod stigla sa 2,25 promila: ‘Kad su mi oduzeli dijete, suprug i ja smo se tukli!‘

.

LIJEPA PRIČA IZ SL. BRODA: Ova dva mlada Brođanina kad narastu žele biti Messi i Ronaldo

.

NEDALEKO OD PSUNJA: Englez prodaje ranč, a u paketu dolaze i konji

.

Rijetke požeške knjige: Većina ih je iz antikvarijata, sa sajmova ili iz prašine požeških tavana

.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi

.

VARANJEM DO DIPLOME: Znate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti u Hrvatskoj?

.

Kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećim danima? Meteorolog otkriva kad stižu nova kiša i snijeg

.

Policija u Slavoniji uhitila dva jedva punoljetna mladića i jednu maloljetnu osobu zbog oružane pljačke

.

Pod utjecajem alkohola upravljao vozilom te prilikom postupanja omalovažavao i vrijeđao policijske službenike

.

UGROŽAVANJE PROMETA: BMW-om kroz Požegu s 1,68 promila

.

U PLETERNICI PRETRAŽENA OBITELJSKA KUĆA: Policija pronašla marihuanu i sitno rezani duhan

.

Tortice od maslaca: Recept za fine kolače bez kojih Kanađani ne mogu zamisliti blagdane

.

Danas pretežno oblačno uz moguću rosulju

.

Franjevci zapalili prvu adventsku svijeću

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jesenske boje krase Papuk