NASLOVNADRUŠTVO
Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata predstavili rekapitulaciju dosad provedenih radova na prostoru logora Bučje

FOTO: Matija Kulhavi

Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata predstavili rekapitulaciju dosad provedenih radova na prostoru logora Bučje

27.9.2020. 17:33 | Matija Kulhavi IZVOR: compas.com.hr PREGLEDA: 758

Tijekom nedjeljnih dopodnevnih sati, 27. rujna u prostoru vijećnice koja je smještena unutar kompleksa Janković u Pakracu održana je 17. redovna izvještajna skupštine Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije (UCISDR PSŽ) na kojoj je članovima i nazočnim gostima, među kojima su bili i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac, predsjednica Udruge Hrvatski Feniks Jasna Jug, poznati maratonac Duško Štrbac, zatim Tomislav Novinc, predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac Lipik te niz drugih, predstavljen presjek djelovanja tijekom proteklog razdoblja, kao i plan rada u sljedećoj godini.

Skupštinu je otvorio predsjednik Dinko Miovec, izlaganjem izvještaja o radu udruge u protekloj, 2019. godini. Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije okuplja sve civilne stradalnike, odnosno civilne invalide, bivše zatočenike srpskih logora, kao i članove obitelji civilnih invalida te nestale civile, naglasio je Miovec te istaknuo da je udruga osnovana 1995. godine po čemu je i jedna od starijih udruga.
Predstavnici Udruge CSIDR-a aktivno sudjeluju u svim programima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata na području naše županije te obilježavanjima svih značajnih obljetnica iz povijesti hrvatskog naroda, a i ovom su prigodom, između brojnih aktivnosti istaknuli organizaciju obilježavanja obljetnice razmjene zatočenika logora Bučje 16. siječnja 2019. godine. U veljači 2019. su sudjelovali i u obilježavanju zatvaranja logora Stara Gradiška, što im je redovita aktivnost. Istog mjeseca bili su suorganizatori promocije knjige autora Vlade Radošića "Pakao srpskog logora Stara Gradiška". Inače, intenzivno djeluju u radu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, udruzi Hrvatski Feniks i Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika, a tako će nastaviti i u budućnosti.


U pogledu financija, članovima je podnesen izvještaj u kojem stoji da su prihodi u 2019. godini iznosili 31.104,00 kn, a rashodi 25.147,00 kn dok je stanje računa 31. prosinca 2019. iznosilo nešto manje od šest tisuća kuna. Većina financijskih sredstava utrošena je na organizaciju obilježavanja obljetnice razmjene zatočenika logora Bučje, a na skupštini je predstavljen plan rada i financijski plan za sljedeću godinu koji se ne razlikuje bitno od dosadašnjih.Bila je ovo prilika i za predstavljanje rekapitulacije dosadašnjih radova na prostoru nekadašnjeg logora Bučje koju je prezentirao predsjednik Dinko Miovec. Tako je istaknuto izvođenje elektroinstalacijskih radova koji nisu bili planirani vlastitim radom, a koje je bez naknade izveo predsjednik Udruge, dok je elektroinstalater Zvonko Martinović donirao potrebnu dokumentaciju za uvjerenje o elektroinstalacijama. Željko Vukojević, suprug članice Udruge Ljiljane Vukojević, osigurao je donaciju potrebnog građevinskog materijala u kamenolomu "Velika", a prijevoz navedene donacije osigurala je tvrtka "Stragatrans" uz naknadu od 500 kuna. Metalne dijelove za potrebnu ogradu kod memorijalne spomen kapelice na Bučju donirala je tvrtka "Metalko", a dio potrebnog materijala kupljen je sredstvima Udruge. Isto tako, Srednja škola Pakrac bez naknade je ustupila bager za izvođenje radova na kopanju zemlje za postavljanje potrebne ograde u dužini od 30 metara do glavne ceste. HEP pogon Lipik ustupio je kamion sa svrdlom potrebnim za bušenje zemlje za potrebe postavljanja betonskih stupaca za dovod električne energije od glavne ceste do memorijalne spomen kapelice. Dobrovoljnim radom članova Udruge izvršeno je betoniranje ograde, a potrebni je materijal financirala članica Udruge Zlata Kranjčić. Sliku sv. Antuna Pustinjaka oslikala je Ljiljana Mežnarić iz Australije, a njezin suprug John za tu je svrhu donirao boju. Spomen zid u pozadini kapelice besplatno je ožbukao Luka Major sa svojim radnicima, a potrebni materijal osiguran je i plaćen sredstvima Udruge. Dobrovoljnim radom i bez naknade, članovi Udruge tri do četiri puta su godišnje kosili travu na memorijalnom području, a u radovima je sudjelovala i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević. Isto tako, jednom se godišnje organiziralo potrebno bojanje lamperije i građe te trijema, a protekle godine ovim su se radovima priključili i članovi Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik.  Potrebne daske za klupe kod kapelice donirala je Šumarija Lipik, dok je u dogovoru s roditeljima poginulog branitelja Dubravka Lukačevića organizirano premještanje spomen ploče i njezino postavljanje uz postojeću ploču u središtu kapelice. Potrebne radove bez naknade je izvršilo Klesarstvo Melić iz Lipika.

Potporu radu Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško dala je predsjednica Udruge Hrvatski Feniks Jasna Jug, kao i predstavnici lokalne samouprave - lipički gradonačelnik Vinko Kasana i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac.

Na kraju skupštine zahvalnice su uručene Gradu Pakracu te maratoncu Dušku Štrbcu.

Tagovi: lipik, udruga, branitelji, logor, Bučje

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prije 29 godina u Prekopakri je poginuo heroj Mario Svjetličić

.

Van svake pameti! Novi nogostup ʺkrasitʺ će rasvjetni stupovi

.

Ivana Paradžiković se izgubila u šumi iznad Jankovca

.

Održano 20. državno natjecanje u twirlingu

.

STOŽER OBJAVIO: Ovo su nove mjere!

.

Komemoracija uz 29. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja uz spomen ploču u Poljanskoj

.

Biskup Škvorčević predvodio misu za poginule branitelje 123. brigade

.

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

.

Hrvatska srušila crni rekord novooboljelih

.

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

.

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu

.

U Požeško-slavonskoj županiji danas 140 aktivnih slučajeva

.

UDVDR: Uručeni laptopi djeci hrvatskih branitelja

.

Vrijeme danas oblačno i kišovito

.

Dodijeljena uvjerenja osposobljenima za Voditelja/icu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

.

Život mlade obitelji iz Novog Štitnjaka na njemačkoj adresi

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Obilježena 29. godišnjica osnutka 123. brigade HV-a

.

U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Obavijest Tekije d.o.o. korisnicima s područja Grada Kutjeva te Općina Kaptol i Velika

.

Tmurna šetnja Požegom u vrijeme koronavirusa 24.10.2020.

.

Najgori dan do sada, prešli smo 2000 novooboljelih

.

Novo parkiralište u Kaptolu

.

Prelazimo na zimsko računanje vremena, kazaljke sata vraćamo unatrag 60 minuta

.

Završen postupak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Komušina

.

Vrijeme danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Ponovno nagli porast! U PSŽ zaraženo 134 osobe koronavirusom, 16 osoba je hospitalizirano

.

Dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije

.

Moguće iznajmljivanje električnih bicikala u Pakracu

.

Sve se glasnije spominju strože mjere. Kako će ih provesti Stožer kojem građani ne vjeruju?

.

Ususret blagdanu Svih svetih-u pet godina udvostručen uvoz cvijeća

FOTONALAZ

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu