NASLOVNADRUŠTVO
U Požegi održan susret trajne svečenićke formacije u vjeroučiteljskoj službi

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

U Požegi održan susret trajne svečenićke formacije u vjeroučiteljskoj službi

7.5.2019. 08:30 | Požeška biskupija PREGLEDA: 641

U okviru programa trajne formacije mladih svećenika i đakona Požeške biskupije a u organizaciji Katehetskog ureda, 6. svibnja u prostorima biskupijskog Odgojno-obrazovnog centra u Požegi održan je formativni susret mladih svećenika i đakona te drugih svećenika koji predaju vjeronauk u školi pod nazivom „Osnovne nastavničke kompetencije u planiranju i vrednovanju nastavnog procesa“. Svećenici i đakoni najprije su zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem u kapeli Centra izmolili Treći čas. Potom ih je biskup Antun pozdravio, spomenuvši da se nalazimo u uskrsnom vremenu tijekom kojega u liturgiji Crkve odzvanja istina da je Jedan pobijedio smrt, i da je u njemu ostvarena i naša pobjeda. Podsjetio ih je na veliki privilegij što im je kao svećenicima prvima povjerena ta vijest nad vijestima, da najprije oni sami od nje žive a onda da je drugima navješćuju i za nju svjedoče, te im je čestitao uskrsno otajstvo koje slavimo. Zahvalio im je za sve što nastoje činiti u različitim okolnostima, s nemalim poteškoćama, oslonjeni na snagu Isusove pobjede nad smrću, kojoj su povjerovali i kojoj služe.Osvrnuvši se na ulomak kratkog čitanja iz Knjige Otkrivenja naviještenog u molitvi Trećeg časa, biskup je potaknuo svećenike da i oni s apostolom Ivanom u vjeri gledaju i slušaju Sina Čovječjega, Prvog i Posljednjeg i Živog koji ima ključe Smrti i Podzemlja. Pozvao ih je da se s obnovljenim žarom oduševe za tu središnju istinu vjere za koju su založili sav svoj svećenički život. Ustvrdivši da se Isusova pobjeda nad smrću nije rodila iz nečega laganoga, lagodnog i površnog, nego kroz muku i smrt, biskup je podsjetio svećenike da se, dok pate i trpe u različitim situacijama svog života, u njima ostvaruje Kristovo vazmeno otajstvo.
Podsjetivši na njihovo nedavno sudjelovanje u Drugom biskupijskom hodočašću u Poljsku »Putovima sv. Ivana Pavla II.«, biskup je izrazio uvjerenje da su unatoč podnesenim naporima i tegobama puta sretni što su, slijedeći tragove po kojima je Utemeljitelj Požeške biskupije rastao u svetosti, i oni porasli u svom svećeništvu. Kazao je da im mjesečni susreti trajne formacije žele pomoći da se njihovo svećeništvo ne ohladi i ne umrtvi, nego održava budnim u nastojanju oko njihova rasta u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Pozdravio je zatim Vesnu Hodak i Ljiljanu Ivanković, vjeroučiteljice savjetnice u zvanju, te im je zahvalio za spremnost pomoći svećenicima da oduševljeno djeluju u svojoj vjeroučiteljskoj službi, te da njihov rad s djecom i mladima, kao i s njihovim roditeljima, kroz vjeronauk u školi i župnu katehezu, bude stručan i metodičan po najsuvremenijim pedagoškim i psihološkim standardima, a u isto vrijeme u skladu s važećim zakonskim propisima u javnim školama Republike Hrvatske. Poručio je svećenicima da su njihova vlastita vjerska izgrađenost i duhovni rast najvažnija i najučinkovitija metoda koju trebaju usvojiti, te im u tom smislu poželio puno uspjeha i radosti u evangelizacijskom poslanju koje vrše putem vjeronauka u školi i župne kateheze.
Potom je vjeroučiteljica Hodak održala izlaganje „Planiranje nastavnog procesa“ na koje se izlaganjem „Vrednovanje u vjeronaučnom procesu“ nadovezala vjeroučiteljica Ivanković. Oba izlaganja imala su za cilj pomoći svećenicima vjeroučiteljima u osmišljavanju nastavnog sata polazeći od cilja i ishoda učenja za pojedinu nastavnu jedinicu pa sve do izbora metodičkog sustava koji određuje tijek odnosno pojedine faze nastavnog sata. Jednako tako, vjeroučiteljice su svećenicima kroz konkretne primjere približile pojmove praćenje i vrednovanje vjeronaučnog procesa te ocjenjivanje pojedine komponente unutar vjeronaučnog sata kako bi mogli sami sebe provjeriti u svojem vjeroučiteljskom radu u školi.U drugom dijelu susreta, svećenici su podijeljeni u radne skupine te su na temelju konkretne nastavne jedinice koja im je bila zadana i uz pomoć vjeronaučnog udžbenika za neke razrede osnovne škole, samostalno osmišljavali pojedine komponente nastavnog sata, polazeći uvijek od cilja i ishoda učenja. Vjeroučiteljice su ih tijekom rada u grupama usmjeravale te ukazivale na važnost mjerljivosti cilja i ishoda kao i realnu rasporedbu faza sata s obzirom na metodički sustav koji su za svoju nastavnu jedinicu izabrali i uzrast kojem žele približiti određeni vjeronaučni sadržaj. Kroz iznošenje rezultata rada u grupama sa zadacima koje su imali svećenici su se uz vodstvo vjeroučiteljica međusobno nadopunjavali i korigirali te na taj način stjecali praktične vještine u osmišljavanju nastavnog sata. Susret formacije završio je kratkom marijanskom pobožnošću te objedom u Domu pape Ivana Pavla II.Tagovi: požeška biksupija, svećenici, formacija, vjeroučitelji

48 SATI NA 034PORTALU

.

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 28. Obljetnica oslobođenja

.

U Požegi se danas, tijekom vožnje, zapalio automobil

.

Dječji vrtić “Maslačak” okitio božićne jelke u Pakracu

.

DIP PROVJERIO POTPISE: Na utrku za Pantovčak ide 11 kandidata

.

Održana radionica „Božićna pošta“ u Muzeju grada Pakraca

.

Sveti Nikola sa svojim pomoćnicima stigao u Pleternicu i podijelio djeci poklone

.

Odabrani najdoktori u Hrvatskoj, među njima i tri liječnika iz Požege i Pakraca

.

Na području županije postavljene nove nadzorne prometne kamere, pogledajte gdje se nalaze!

.

Mještani Komušine i Laza ogorčeni jer zbog blata i zemlje na ʺcestiʺ ne mogu prići svojim kućama

.

Osim usvojenog proračuna Grada Požege od 172 milijuna kuna, povećane su naknade za novorođenčad

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Generalni vizitator zagrebačke Franjevačke provincije posjetio biskupa Škvorčevića

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno i hladno

.

Prijevoz i iz Požege: Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

.

ZA SVE LJUBITELJE LEDA: Klizalište na Sportsko - rekreacijskom centru svoja vrata otvara u petak

.

Gimnastičko društvo Sokol na prijemu kod gradonačelnika

.

Od petka ponovno slijede topliji dani uz mjestimičnu kišu

.

Raspored odvoza starog papira na području Grada Pakraca

.

ʺGrađane ne zanima kako se troši njihov novacʺ

.

Donosimo vam neke od ideja uz koje će božićna zvijezda postati još ljepši ukras doma

.

Pročitajte kojih TOP 15 tvrtki u našoj županiji svojim zaposlenicima daje najviše prosječne plaće

.

Upišite se u registar “NE ZOVI” i riješite se neželjenih poziva

.

ʺUSKOK proširuje istragu protiv načelnika Općine Jakšić, Ivice Kovačevića!!ʺ

.

RK Požega poražen na gostovanju kod Ivanića u 12. kolu 1.HRL Sjever

.

Policija priprema štrajk i najavljuje kaos

.

U Požegi jučer otuđen motocikl, prevarena 39-godišnjakinja i lakša prometna nesreća

.

Struje neće biti ...

.

Danas djelomično sunčano i hladno

.

HRVATSKO PRAVOSUĐE: Suđenje požeškom županu Alojzu Tomaševiću vraća se na početak?

.

Održan koncert povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Glazbenoj školi Požega

.

Sveti Nikola dolazi u Lipik kako bi podijelio poklone

FOTONALAZ

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!