NASLOVNADRUŠTVO
U Pakracu održana 18. redovna izvještajna skupština CISDR-a

FOTO: Compas.com.hr

U Pakracu održana 18. redovna izvještajna skupština CISDR-a

22.6.2021. 16:27 | Tomislav Ević IZVOR: Compas PREGLEDA: 370

Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško - slavonske županije održala je danas (22. lipnja 2021.) svoju 18. redovnu izvještajnu skupštinu u prostoru nove gradske vijećnice u kompleksu Janković u Pakracu. Udruga koja okuplja sve civilne stradalnike Domovinskog rata u Požeško - slavonskoj županiji, odnosno civilne invalide Domovinskog rata, bivše zatočenike srpskih logora kao i članove obitelji civilnih žrtava Domovinskog rata i „nestalih“ civila predstavila je svom članstvu i javnosti izvješća o radu i financijama udruge u 2020. godini te plan rada i financija za 2022. godinu.


Predsjednik udruge Dinko Miovec otvorio je skupštinu pozdravima okupljenima i kratkom rekapitulacijom trenutnog statusa Udruge; na današnji dan u Udruzi je u svojstvu člana 38 osoba kojima je status priznat s osnova ranjavanja, ili povrede, zatočeništva u Logoru „Bučje“, a također i kao članu obitelji zatočenog i „nestalog“ civila od kojih je samo 15 uredno uplatilo članarinu u 2020. godini. Prošle godine umrla su dva bivša člana, Drago Klaić i Franjo Glazer, tako da je do sada umrlo već 37 stradalnika koji su do smrti bili članovi udruge.
Prošle godine Udruga je kao i dosadašnjih godina u siječnju organizirala program obilježavanja obljetnice razmjene zatočenika logora „Bučje“, na kojem su uz članove udruge prisustvovali i predstavnici požeško-slavonske županije, predstavnici gradova Pakraca i Lipika kao i izaslanici Ureda predsjednice Republike Hrvatske, ministra obrane, hrvatskih branitelja i MUP-a RH, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i „Hrvatskog feniksa“.

Također, kao i ranijih godina, predstavnici Udruge CISDR-a dana o3.o2.2020. godine aktivno su u Staroj Gradišci sudjelovali u prigodnom programu obljetnice „zatvaranja“ logora i oslobađanja zatočenika nekadašnjih logora u Staroj Gradišci te i na Bučju jer su mnogi nekadašnji zatočenici Logora Bučje prije oslobađanja mjesta Bučje izmješteni u Staru Gradišku.

Radi pandemijske okolnosti koje su dominirale prošlom godinom samo je troje članova Udruge CISDR-a u Slavonskom Brodu sudjelovalo u nacionalnom programu „Sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu“, a prigodom obilježavanja Dana Svi sveti organizirano su obišli sva spomen - obilježja „golubice“ na području Pakraca i Lipika.Financijski su prošlu godinu uprihodili 15.538 kuna koje su većinom došle iz proračuna županije (2000) i gradova Pakraca (5000), Lipika (4000), Daruvara (1000), općine Đulovac (1000) te prihoda od članarine (1800). Rashodi su iznosili 23.963 kune čiju glavninu sačinjavaju troškovi komemoracija u Staroj Gradiški i Bučju, održavanja skupštine i redovnih aktivnosti Udruge te uređenja prostorija za rad. Financijski je Udruga CISDR 2020. godinu završila u manjku od 8.424 kune.

Plan rada Udruge za 2022. godinu sličan je i dosadašnjim te uključuje obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda, Međunarodnog dana nestalih osoba, rad u Regionalnoj konferenciji o žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije kao i održavanje spomen obilježja „golubica“, za što predviđaju rashode u iznosu od 16.500 kuna te jednako toliko prihoda iz članarina te proračuna županije, Pakraca, Lipika i općine Brestovac. Umjesto do sada održavane komemoracije na Bučju koju će od sada provoditi Udruga logoraša Bučja, CISDR će provesti obilježavanje 30. godišnjice stradavanja Hrvata u pakračkim vinogradima i Donjem Čagliću.

Jedna od ključnih problematika koja je spomenuta na samom kraju skupštine je po mišljenju predsjednika Mioveca, je to što su u drugom saborskom čitanju zakona o obeštećenju civilnih žrtava Domovinskog rata oni zapostavljeni i zaboravljeni jer pravo obeštećenja trenutno od poginulih i nestalih civila imaju samo djeca do 26 godina, radi čega u ministarstvo branitelja ovoga tjedna namjeravaju kao prosvjednu notu poslati peticiju s ciljem ispravke te nepravde.

Na skupštini su prisustvovali i Miroslav Ivančić kao predstavnik Grada Pakraca, predsjednica udruge Hrvatski Feniks Jasna Jug, te predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik Tomislav Novinc.

Izvor: https://www.compas.com.hr


Tagovi: cisdr, CISDR Pakrac, pakrac, skupština, izvještajna skupština

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požar na obiteljskoj kući u Bresnici

.

Prvi ženski nogometni klub u Požeško-slavonskoj županiji započeo s radom

.

JOŠ JEDAN NEDOVRŠEN POSAO: Pojedini mještani iz Sulkovaca i dalje čekaju na popravak ceste

.

Polaganje vijenaca u Požegi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

.

Milanović u Kninu odlikovao Brestovčanina, generala Zvonka Peternela

.

Općina će aktiviranjem prijašnjeg prostora vrtića povećati kapacitet broja djece

.

Recept za pohane štapiće od mozzarelle

.

WhatsApp najavio uvođenje opcije koju su mnogi korisnici jedva čekali

.

Europska komisija odobrila: Sektoru stočarstva dodatnih 220 milijuna kuna potpora

.

Evo kako danas rade trgovine u Požegi

.

Predstavnici Lipika i Pakraca te udruga proisteklih iz Domovinskog rata prisjetili se veličanstvene pobjede

.

PSŽ: U samoizolaciji se nalazi 86 osoba, ukupno je aktivno 6 slučajeva zaraze korona virusom

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

U Velikoj večeras nalet osobnog automobila na dijete

.

Povratak dvogodišnjeg obrazovanja za zanimanje policajac/policajka

.

I Općina Jakšić dobila priznanje za transparentnost financija

.

Recept za knedle sa šljivama koje super ispadaju baš svaki put

.

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA: Tea Lokner: „Cilj nam je ove godine istražiti cijelu unutrašnjost crkve“

.

Dragovoljna predaja ubojitih sredstava na području Kutjeva i Pakraca

.

Isplaćene potpore za bebe: “Potpore se vide u svim segmentima rada Gradske uprave”

.

Požeška bolnica prima osam pripravnika na godinu dana

.

79-godišnjak u Potočanima palio slamu pa zapalio oko dva hektara zemlje

.

31-godišnjak se s 2,06 promila jučer vozao po gradu

.

Natječaj za prijam u kadetsku službu na preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva

.

MLADI I SPORT Završena požeška škola kuglanja, polaznicima uručene diplome

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 6 slučajeva zaraze korona virusom

.

Danas će bez struje biti velik broj ulica u Požegi

.

Danas sunčano i vruće

.

U četvrtak JOKS Band na Bazenima Lipik!

.

Hrvati su najdeblji muškarci u Europi! Epidemija pretilosti vodi u kolaps zdravstvenog sustava

.

Pakrac: Kompletira se šetalište u Aleji-postavljene i nove klupe

FOTONALAZ

Velički stadion domaćin hrvatskoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji tijekom priprema