NASLOVNADRUŠTVO

U osječkoj kliničkoj bolnici moći će se operativno liječiti pretilost

11.7.2019. 11:56 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 1282

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem tržišta rada, počeo je i veliki egzodus liječnika iz cijele HR, pa tako i iz KBC-a Osijek. Taj egzodus sada pokazuje i svoju drugu stranu za osječku kliničku bolnicu jer se sve više liječnika vraća u tu ustanovu, ali sada s posebnim subspecijalističkim znanjima, međunarodnim iskustvima, novom filozofijom rada i poznanstvima s vrhunskim svjetskim liječničkim stručnjacima.

Jedan od njih je i abdominalni kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, koji se u rujnu vraća na Kliniku za kirurgiju KBC-a Osijek, ali sada kao subspecijalist barijatrijske kirurgije. Njegovim povratkom osječka bolnica započet će s operativnim zahvatima koji do sada nikada nisu primjenjivani u Osijeku, a iznimno su rijetki u cijeloj Hrvatskoj. No, uz dr. sc. Borasa, osječku bolnicu će u barijatrijsku kirurgiju uvesti i njegovi kolege s Cleveland Clinic Abu Dhabi, jedinom takvom američkom bolnicom izvan SAD-a koja slovi za jednu od najboljih svjetskih zdravstvenih ustanova.

Barijatrijom protiv dijabetesa


Recimo kako je inače barijatrijsko-metabolička kirurgija grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine, poznatija kao želučani bypass ili premosnica ili čak uklanjanje njegova većeg dijela (sleeve resekcija). Iako se ova kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema debljine, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa i od 2017. se prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA) i službeno navodi kao način u liječenja dijabetesa.


- U Osijeku sam završio i fakultet i specijalizaciju iz kirurgije, a želja mi je bila završiti neku subspecijalizaciju. Prije četiri godine u jednim sam dnevnim novinama vidio naslov da se prvi put izvan američkih granica otvara Clevland Clinic i javio sam se na mjesto specijalista kirurgije. Kada su me pozvali na razgovor, shvatio sam da je to prilika koja se ne propušta jer, osim što bolnica izgleda kao hotel sa sedam zvjezdica, to je prilika da radite s ljudima iz čijih ste udžbenika učili. Treba reći da je od 1000 kandidata primljeno samo nas četvero i iako sam ja želio subspecijalizirati kolorektalnu kirurgiju, tamo sam ušao u barijatrijski tim i shvatio koliki je potencijal upravo u toj grani kirurgije. Samo u SAD-u napravi se oko 300.000 takvih operacija godišnje, u ove tri i pol godine ja sam asistirao na njih 300 i sam napravio još oko 100, a naš tim od šest ljudi napravio je ukupno oko 1000 takvih operacija - naglašava dr. sc. Boras.

Recimo kako su barijatrijske operacije danas isključivo laparoskopske, a sam dr. sc. Boras napravio je već i nekoliko robotskih operacija, što je budućnost kirurgije.

Dvije vrste operacija

Barijatrija nije samo kirurgija i u takav zahvat mora biti uključen tim od endokrinologa koji nalazi potencijalne pacijente kojima bi takva operacija trebala, nutricionista koji pazi na prehranu prije i poslije zahvata, te psihijatra koji procjenjuje potencijalan uspjeh kod pacijenta. U slučaju da je osoba primjerice ovisna o alkoholu ili aktivan pušač, operacija se ne radi. Isto tako, ako osoba ima problema sa srcem ili plućima, mišljenje moraju dati kardiolog ili pulmolog. U slučaju da samo jedan od liječnika tima digne crvenu zastavu s razlozima protiv takve operacije, kod odabranog pacijenta operacija se neće raditi. Danas se u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu u 95 % slučajeva izvode dvije vrste operacija. Jedna je klasični bypass gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo. Drugi način je sleeve resekcija koja znači da se velik komad želudca odstrani i ostavlja se samo jedan dio kao cijev koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama. Također, svi bolesnici se postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi. Nažalost, kod 20 - 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana opet vratiti, jer iako je želudac drastično smanjen, vi možete piti shakeove ili jesti čokoladne kreme. To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču. Što se tiče dijabetesa, na ovaj način se 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog dijela će se bolest vratiti, ali tek nakon pet do 10 godina, i to u znatno slabijem obliku - objašnjava dr. sc. Boras. 
Tagovi: kbc osijek, liječenje, dijabetes, operacija, pertilost, spas

48 SATI NA 034PORTALU

.

PROMETNA U VELIKOJ: Automobilom skoro uletio u obiteljsku kuću, odvezla ga Hitna pomoć

.

PROMETNA NESREĆA U POŽEGI: Jednu osobu odvezla Hitna, auto završio na nogostupu

.

Forum žena SDP-a Požega dao podršku žrtvama nasilja i prosvjedu „Pravda za djevojčice“

.

Subotnja šetnja Požegom 19.10.2019.

.

Matej Skuzin: ʺNetko nam na biciklističkoj stazi na Šicani podmeće zamke kako bi se ozlijedili!ʺ

.

Ovaj ljepotan je kod Ivandola pobjegao vlasniku, zove se Ben- jeste li ga vidjeli?

.

Goal Ballom obilježili Dan bijelog štapa u Katoličkoj osnovnoj školi

.

Na požeškom zavodu za zapošljavanje u rujnu je evidentirana 2.121 nezaposlena osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Yorkshire terijer štenad

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Hrvatica Zorka najtraženija je top-kriminalka

.

ʺJe li Matej Mitrović jedan od najpodcjenjenijih hrvatskih igrača?ʺ

.

Pretežno sunčano, i dalje iznadprosječno toplo

.

Teška prometna u Požegi - Vozači završili u bolnici s teškim ozljedama

.

GKUD Požega sutra putuje na Državnu smotru koreografiranog folklora

.

U Kaptolu postavljena biciklistička stanica koja je početak aktivnog razvoja turizma

.

Otvoren natječaj za stipendije Grada Požege

.

Prelazi li Zdravko Ronko sad iz MB365 u klub HDZ-a?!

.

AUTOM NA LIVADU: Prometna nesreća između Požege i Mihaljevaca

.

Provaljeno u dva radna stroja, požar i oštećenje tuđe stvari, prometne nesreće tijekom protekla 24 sata

.

Spar, Pepco, TEDi, Bipa, Tutto Bene, Intersport: Požega Shopping Capitol se otvara za manje od tjedan dana

.

Naš ministar Aladrović: Od reforme ne odustajemo, povlaštene mirovine sada nisu na redu !!

.

Aleja kestenova: Započela modernizacija i zadnje dionice

.

Članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik u Cerniku sudjelovali na ʺSusretu pjevačkih zborovaʺ

.

Dan kruha proslavili najmlađi Lipičani u Dječjem vrtiću Kockica!

.

Struje neće biti ...

.

Bablje ljeto: Danas će prevladavati sunčano i toplo vrijeme

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste