Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home2/zero34po/public_html/index.php on line 2002
U nedjelju biramo 8. saziv Gradskog vijeća Grada Požege: Tko nas je i kako zastupao u posljednje 4 godine?
NASLOVNAPOLITIKA
U nedjelju biramo 8. saziv Gradskog vijeća Grada Požege: Tko nas je i kako zastupao u posljednje 4 godine?

FOTO: Arhiva

U nedjelju biramo 8. saziv Gradskog vijeća Grada Požege: Tko nas je i kako zastupao u posljednje 4 godine?

10.5.2021. 17:35 | Ante Mandarić PREGLEDA: 3847

Ususret novim lokalnim izborima na kojima ćemo birati novi saziv Gradskog vijeća, gradonačelnika i zamjenika napravili smo analizu 7. saziva Gradskog vijeća Grada Požege kako bi birače upoznali tko ih je i na koji način zastupao zadnje četiri godine, je li gradska vijećnica bilo mjesto argumentirane rasprave s prijedlozima ili samo iznošenja demagogije i populističkih ideja. 

Za razliku novog Vijeća koje biramo 16. svibnja 2021. i koje će imati 19 vijećnika, 7. saziv imao je 21, a činili su ga članovi više političkih stranaka i nezavisnih kandidata:
1. HDZ 11 mandata
2. SDP 6 mandata
3. Nezavisna lista Dražen Pekčec 2 mandata
4. Živi zid 1 mandat
5. HSU 1 mandat 

S ostvarenih 12 mandata predizborna koalicijska lista HDZ/HSU nije trebala koalicijske partnere pa je samostalno donosila odluke o svim upućenim prijedlozima gradonačelnika ili gradskih vijećnika. 


Dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege obnašao je prof.dr.sc. Željko Glavić - HDZ, a zamjenici su mu bili, prve dvije godine mandata Igor Krizmanić - HDZ, a zadnje dvije Dragan Borevac – HDZ, dok je druga zamjenica predsjednika bila je Ivanka Marić - HSU. 

Naša redakcija je prije 6 mjeseci zatražila informaciju koliko su i koji su vijećnici upućivali prijedloge, a rezultati su poražavajući.Statistika kaže da je vijećnik Živog Zida sa samo 3 upućena prijedloga bio najaktivniji. 

Facebook Vijeće

Kada bi građani pratili samo društvene mreže moglo bi se zaključiti da su vijećnici i bili ponešto aktivni, ali osim aktivnosti na društvenim mrežama na sjednicama ili nisu prisustvovali ili su šutjeli, gledali u prazno, no kada su bili spojeni na društvene mreže onda su postajali aktivni i puni prijedloga. 

Ako bi nekoga trebalo izdvojiti onda je to vijećnica Tamara Puač koja se nije istakla prijedlozima, ali je bila aktivna u komentiranju prijedloga i pitanjima na aktualnom satu koji prethodi svakoj sjednici. Nažalost, bila je usamljena iako je vlast sa svojim brojnim aferama dala mnogo materijala za političko djelovanje. 

Tamara Puač, zadnjih 10 godina bavljenja politikom prošla je od člana i vijećnice HNS-a, do nezavisne, pa vijećnice SDP-a, a sadašnjim mandat završila je opet kao nezavisna. Od brojnih prozivanja za nepravilnosti u radu gradonačelnika u jednoj prijavi uspjela je cijeli tim uključen u izgradnju dvorane Osnovne škole Dobriša Cesarić staviti na optuženičku klupu, a zahvaljujući prijavi Grad Požega izgubio je sufinanciranje projekta izgradnje dvorane Cesarićeve škole pa je taj novac na kraju morao samostalno izdvojiti Grad Požega, tj. građani. 

Vijećnici HDZ-a bez pogovora su prihvaćali sve prijedloge gradonačelnika, osim zadnjeg o izmjeni materijalnih prava gradonačelnika i zamjenika, ali isto se dogodilo tek kad su ga odlučili zamijeniti. Iako do tada ljubav baš i nije cvjetala pozicija vlasti i svim što ona nosi mnogima je bila draža od iskazivanja neposluha. 

Slučaj Borevac

Slučaj Borevac zapravo i ne postoji jer Dragan Borevac je 8 godina vijećnik s liste HDZ-a, a od toga 2 godine potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege također iz redova HDZ-a. Obnašao je i dužnost člana i predsjednika Nadzornog odbora Tekije d.o.o. gdje ga je podržala većina koju formira HDZ. 

Iz stranke je izašao tek pred zadnju sjednicu s prijedlogom da se njegovo mjesto ukine čime je poslao poruku da je to mjesto i naknada postojala samo zbog njega. Gradsko vijeće takav njegov prijedlog nije prihvatilo, a Borevac, iako je predložio da se mjesto potpredsjednika ukine, a samim time i njegova naknada, naknadu je primio.

U 8 godina to mu je bio jedini prijedlog, a sve druge predložene bez pogovora je prihvaćao. Zadnjih tjedana, putem društvene mreže, pokušava se odmaknuti od tereta poslušnog člana HDZ-a s namjerom okupljanja istomišljenika za listu nezavisnih kandidata za Gradsko vijeće i na novim izborima se kandidirati za gradonačelnika, no kako nije uspio skupiti dovoljno, ili potpisa ili kandidata, sudjelovanje na predstojećim izborima propalo je već u prvim koracima. U krugu HDZ-a kruži priča da je lakše prikupio potpise za Neferovića ili Puljašića, nego za sebe. 

SDP, izostanci, istupanje iz članstva

SDP je sa osvojenih 6 mandata od izbora do danas doživio potpuni debakl. Osim Tamare Puač iz SDP-a su još izašli Marijan Cesarik, Zvonko Štajduhar i Zdravko Ronko tako da je SDP ostao na samo 2 mandata. 

Zdravko Ronko – nije prisustvovao na niti jednoj sjednici

Nevjerojatno i do sada nezabilježeno, ne samo u Požegi, nego moguće u cijeloj Hrvatskoj, da vijećnik ne dođe na niti jednu sjednicu pa tako i ne položi prisegu o časnom i odgovornom obavljanju dužnosti predstavnika građana. 

Upravo je to svojim građanima priuštio Zdravko Ronko kojeg su njegovi Požežani više puta birali od vijećnika, gradonačelnika, saborskog zastupnika pa do župana. Nakon što je još 2018. godine napustio SDP i u Saboru podržavao vladajuću većinu na čelu s HDZ-om ne prestaje nizati pljuske svojim sugrađanima. 

Nakon 2 desetljeća vodstva SDP-a pod kontrolom Zdravka Ronka požeški i županijski SDP su preuzeli novi ljudi, a boje i program SDP-a iz V. izborne jedinice sada zastupa Martina Vlašić Iljkić. 

NL Dražen Pekčec i 3d Požega

Osvajanjem 2 mandata u radu Gradskog vijeća gosp. Pekčec najavio je aktivan rad i puno prijedloga. Uvidom u facebook i web stranicu 3D Požega, rad vijećnika nezavisne liste vidljivo je da od toga nema ništa. 

Izostanci sa sjednica pa čak i na onima kada se raspravljalo o Proračunu nisu opravdanje danog povjerenja od strane birača. S jednim upućenim prijedlogom gosp. Pekčec je svoj rad u Gradskom vijeću završio i prije njegovog punog mandata. 

Naime, nakon 3 godine mandata Pekčec podnosi ostavku, a u isto vrijeme Državno izborno povjerenstvo dostavlja informaciju da je Pekčec povrijedio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe jer nije na vrijeme podnio financijska izviješća i sukladno tome se propisuju zakonom propisane sankcije. 

O istom slučaju se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća, no na istom Pekčec nije prisustvovao zbog podnošenja ostavke. Kako se to moglo dogoditi da gosp. Pekčec nije bio u stanju na vrijeme priložiti 4 lista papira ostaje nejasno kad je upravo on taj koji upozorava i poziva na odgovornost, praćenje procedure, zakonskih rokova, transparentnost itd., itd.. 

Na upražnjeno mjesto vijećnika Pekčeca u Vijeće je ušao član Radničke fronte Robert Adžić, a ovaj izborni ciklus Dražen Pekčec odlučio je propustiti. 

Birači odlučuju tko će ih zastupati u 8. sazivu Gradskog vijeća Grada Požege

Sve u svemu, za opravdati povjerenje birača, da se zaključiti kako nije dovoljno dizati buru u čaši vode ili, kako je to sada moderno, biti glasan iz sobe putem društvenih mreža, nego argumentirano raspravljati o svojim i tuđim prijedlozima na sjednicama Gradskog vijeća. 

U nedjelju 16. svibnja 2021. godine birači odlučuju tko će ih zastupati u 8. sazivu i kolika će odgovornost biti na izabranim vijećnicima jednaka je i na biračima koji će biti suodgovorni na izbor istih.


Tagovi: gradsko vijeće Grada Požege, gradsko vijeće, Grad Požega, požega, lokalni izbori, saziv, 8. saziv, 7. saziv

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Aktivnost ʺVolontera u parkovimaʺ održana jutros na požeškoj Rekreaciji

.

Zašto je vrijeme da Hrvatska razmisli o obaveznom cijepljenju protiv Covida-19?

.

Šetnja sunčanom Požegom, 12.6.2021.

.

Na današnji dan 1969. godine započeo je prvi Muzički festival Slavonije (MFS)

.

Gradska knjižnica Požega: Predstavljena monografija ʺZrinski i Frankopani-100 godina od povratka u Domovinu

.

„Radi se o velikim projektima u milijunskim iznosima“

.

Kako je Mamić ʺpapričioʺ po Slavoniji: ʺEvo malo paprike da hrana bude bolja!ʺ

.

Samo 3 sastojka! Recept za fantaziju od kokosa koja je gotova dok kažeš keks

.

Sedmi lipički Breveto okupio više od stotinu biciklista

.

Sakralne večeri u Pakracu

.

Škola plivanja za učenike Katoličke osnovne škole

.

Ponovno 0 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

.

KREĆE ISTRAGA: Propituje se Aladrovićeva odluka, hoće li se nešto promijeniti?

.

Danas sunčano i toplo, poslijepodne pljuskovi i grmljavina

.

Obilježavanje obljetnice smrti Antuna Božića

.

Zvonimiru Ljevakoviću postavljena bista u njegovom rodnom Lipiku

.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom Dana svećeničkog posvećenja

.

Danas počinje sezona kupanja na lipičkim bazenima

.

Popuštaju se mjere: Kafići mogu raditi do ponoći, ukida se zabrana treniranja u zatvorenom

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 13 osoba

.

Ovo su vladin plan i argumenti za zabranu rada nedjeljom

.

Hit piće ovog ljeta: Recept za kremastu limunadu s ananasom

.

Dobre vijesti za on koji se voze autocestama

.

ʺTri u jedanʺ - poludnevni izlet učenika posebnih odjela u Veliku

.

U Gradskoj knjižnici Požega prikazan dokumentarni film o vukovarskom heroju Branku Drinovcu-Legi

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

Jučer predaja oružja i streljiva te sudar četiri automobila

.

Neobična krađa: 47-godišnjak u Bektežu ukrao dioptrijske naočale iz teretnog automobila

.

HZJZ OBJAVIO: Ovo su nove cijene testova

.

Brodska policija moli za pomoć pri pronalasku kradljivice s fotografije

.

Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

.

Evo kako sudjelovati u kupnji električnog auta uz poticaj države

.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih. Vraćaju li se stvari u normalu?

.

Danas pretežno sunčano, uz mogućnost pljuskova i grmljavine

.

Lančani sudar kod Ilijinog groblja, sudarila se četiri automobila

.

Pakrac: „Manje oružja-manje tragedija“

.

Obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Vlade Laučana

FOTONALAZ

SVE NA JEDNOM MJESTU: Fotografije i videa naših čitatelja iz Požege, Vidovaca i Drškovaca