2.5.2018. | 08:25
Požeška kronika
Pregleda: 2378
5. Sarmijada
(FOTO: požeška kronika)
Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega organiziraju po peti puta u našem kraju gastro manifestaciju 5. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u nedjelju 6. svibnja s početkom u 11 sati. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju svojim sponzorstvom podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.
Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa ili list od vinove loze.
Kako je sarma jelo koje se ne priprema svaki dan nego vezano uz neke običaje i blagdanske objede pozivamo sva Kulturno umjetnička društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su natjecatelji i iz ostalih Slavonskih županija. Za svaku grupu bit će osiguran stol tako da će svatko moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja, onako kako su to radili nekada naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića.
Osim natjecanja u pripremi najbolje sarme nagrađivat će se i najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu. Prikaz pripremanja i kuhanja sarme pripremit će osoblje Hotela Grgin dol.
Predviđeni hodogram:
-od 11.00 sati pripremanje i uređenje stola, natjecateljskog mjesta,
-od 12.00 sati ocjenjivanje sarme i najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,
-od 13.00 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada,
-u nastavku druženje uz glazbu i objedovanje sarme.