U nedjelju 5. Sarmijada u Grginom dolu

2.5.2018. | 08:25

Požeška kronika

Pregleda: 2378

VEZANO

Informatičari požeške Gimnazije ostvarili zapažene rezultate na natjecanju u Vodicama
Učenici OŠ „Dobriša Cesarić“ sudionici Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće
FOTO: Sajam udruga i prvo Županijsko natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša u Čaglinu
130 vrsnih tamburaša i tamburašica na desetom Međunarodnom natjecanju u Požegi
Srebrna medalja članovima HPD ’Sokolovac’ Požega na 9. Festivalu kulenove seke
Vjeronaučno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Požeške biskupije
850 mladih pjevača odmjerilo vještine na Međunarodnom natjecanju Vallis aurea cantat u Požegi
Pjesma i domoljublje: Peto izdanje Dječjeg festivala „Croatio iz duše te ljubim“
Udruga informatičara Požeško-slavonske županije na First Lego League Challenge natjecanju

5. Sarmijada
(FOTO: požeška kronika)

2.5.2018. | 08:25 | Požeška kronika
Pregleda: 2378

Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega organiziraju po peti puta u našem kraju gastro manifestaciju 5. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u nedjelju 6. svibnja s početkom u 11 sati. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju svojim sponzorstvom podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.

Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa ili list od vinove loze.

Kako je sarma jelo koje se ne priprema svaki dan nego vezano uz neke običaje i blagdanske objede pozivamo sva Kulturno umjetnička društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su natjecatelji i iz ostalih Slavonskih županija. Za svaku grupu bit će osiguran stol tako da će svatko moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja, onako kako su to radili nekada naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića.


Osim natjecanja u pripremi najbolje sarme nagrađivat će se i najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu. Prikaz pripremanja i kuhanja sarme pripremit će osoblje Hotela Grgin dol.


Predviđeni hodogram:

-od 11.00 sati pripremanje i uređenje stola, natjecateljskog mjesta,

-od 12.00 sati ocjenjivanje sarme i najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,

-od 13.00 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada,

-u nastavku druženje uz glazbu i objedovanje sarme.

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI