FOTO: Stockfood
Cvjetača u sirovom obliku nema mnogo okusa. Želite li uživati u jelu sa cvjetačom koja je puna okusa, marinirajte je u slatko-slanim-kiselim začinima...
Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na različite načine. Od njega možete napraviti lažnu rižu, pire, pečene odreske, „tijesto“ za pizzu...mnogo toga.
No cvjetača u sirovom obliku nema mnogo okusa. Stoga, želite li uživati u jelu sa cvjetačom koja je puna okusa, marinirajte je u slatko-slanim-kiselim začinima. Sastojci za pečenu cvjetaču:
1 manja glavica cvjetače
3 češnja češnjaka
1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetra
1 čajna žličica sjemenki komorača
1 čajna žličica kurkume u prahu
2 čili papričice
1 čajna žlica svježe iscijeđenog limunova soka
1 manji luk
sol i papar po želji
biljno ulje za pečenje Priprema:
1.Odstranite lišće s glavice cvjetače te izrežite tvrdu jezgru nožem. Operite je i osušite.
2. U sjeckalici povrća sameljite luk, češnjak, đumbir, kurkumu, sjemenke komorača, limunov sok, sol i papar te čili papričice u jednoličnu smjesu.
3. Prelijte smjesu preko sirove glavice cvjetače i dobro je umasirajte u svaki dio. Ostavite da se cvjetača marinira u začinima preko noći.
4. Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
5. Stavite mariniranu glavicu cvjetače na lim za pečenje te je prekrijte biljnim uljem.
6. U dno lima za pečenje ulijte nekoliko žlica vode.
7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 75 minuta dok unutrašnjost cvjetače ne postane mekano, a površina zapečena.
8. Poslužite uz rižu i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!Izvor:punkufer.dnevnik.hr