NASLOVNADRUŠTVO
Trgovine potvrdile smanjenje cijena namirnica i lijekova od 1.1.2019.

FOTO: google

NOVA GODINA- NIŽE CIJENE

Trgovine potvrdile smanjenje cijena namirnica i lijekova od 1.1.2019.

28.12.2018. 10:08 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 926

Kada iduće srijede, dakle prvog radnog dana u 2019. godini, masovnije krenu u prodavaonice namirnica i ljekarne, potrošače bi trebalo dočekati pojeftinjenje hrane i lijekova. U sklopu nastavka porezne reforme Vlada RH odlučila je smanjiti porez na dodanu vrijednost (PDV) na dio hrane, s 25 na 13 posto, odnosno na pet posto za lijekove koji se izdaju bez recepata.

Većina hrane - odnosno svježe meso, riba, voće i povrće - trebala bi pojeftiniti za desetak posto, a lijekovi koji se ne kupuju uz recept trebali bi od siječnja imati i do 18 posto nižu cijenu. Zbog toga će ovim poreznim izmjenama napokon biti obuhvaćena većina stanovnika.Potvrda SPAR-a i Konzuma
Trgovački lanci Konzum i SPAR Hrvatska najavili su u četvrtak da će sniziti maloprodajne cijene za gotovo dvije tisuće proizvoda na koje će se početi primjenjivati snižena stopa PDV-a. "Oko 2000 artikala u Konzumu će od 1. siječnja 2019. godine imati nižu cijenu. Pritom će Konzum na svoje kupce prenijeti cjelokupni iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a na određene kategorije proizvoda s 25 na 13 posto, a kako bi se kupci lakše snalazili, sniženi proizvodi će na policama biti posebno označeni", najavio je član Uprave za nabavu i marketing Konzuma Zoran Mitreski.

Iz SPAR-a Hrvatska najavili su da će od 1. siječnja sniziti maloprodajne cijene više od 1500 proizvoda, i to za više od 9,6 posto, sukladno smanjenju stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene.

Svježe i rashlađeno meso, kobasice i ostali jestivi klaonički proizvodi, svježa ili rashlađena riba, pa i ono što nije tako učestalo na našim trpezama poput mekušaca, svježih ili rashlađenih rakova bit će jeftiniji zbog primjene porezne stope od 13 posto. Sniženja bi se trebala vidjeti i na cijenama voća (svježeg i osušenog) i orašastih plodova, povrća (korijena i gomolja) te jaja. Snižena stopa primjenjivat će se i na isporuku žive stoke i žive ribe. Neki od trgovačkih lanaca, Lidl primjerice, nisu čekali početak nove godine nego su velikom dijelu tih proizvoda snizili cijene već nakon objave "cjenovne reforme", te to naravno oglasili u reklamnoj kampanji. I Kaufland je također na svojim internet-stranicama objavio kako je na odabrane proizvode već od 29. studenoga snizio cijene kao da PDV iznosi 13 posto.

Valja podsjetiti da je smanjenjem PDV-a početkom 2017. godine već snižena cijena ulja i masti, kao i režijski troškovi električne energije, vode i odvoza otpada.

Niži PDV na dječje sjedalice za automobile i dječju hranu proširio se sada i na pelene, i tu bi cijene trebale biti niže desetak posto. To znači da će, primjera radi, na jednom pakiranju od 52 pelene, koje sada stoji više od 120 kuna, roditelji male djece od idućeg tjedna plaćati otprilike 12 kuna manje.

No ovu, za hrvatske građane ugodnu vijest pomutile su najave pojedinih proizvođača lijekova, uglavnom inozemnih, koji su uoči blagdana najavili poskupljenje svojih proizvoda - izazvano promjenom proizvođačkih cijena (među njima su oni za koje je u domaćim elektronskim medijima velika reklamna kampanja), čime će zapravo anulirati uštedu koju je trebalo donijeti sniženje PDV-a. Tomu svom srećom nisu pristupili i domaći proizvođači lijekova, koji su se i prije zauzimali za izjednačavanje stope PDV-a na lijekove "bez obzira na to je li riječ o onima koji se izdaju na recepti ili bez njega". Štoviše, članice Udruge proizvođača lijekova i Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca ogradile su se od odluke farmaceutske kompanije koja je u Hrvatskoj odlučila povećati cijenu svojih bezreceptnih lijekova za punu visinu razlike PDV-a i time na štetu pacijenata povisiti cijene svojih proizvoda.

"PDV je za proizvođače lijekova i veledrogerije neutralna stavka, no plaća ju potrošač, pa je za njega velika razlika plaća li se na proizvod 5 ili 25 posto PDV-a. HUP se stoga upravo radi veće dostupnosti bezreceptnih lijekova pacijentima i zauzimao za nižu stopu PDV-a. Individualna je odluka svake kompanije kako će poslovati na pojedinom tržištu, no vjerujemo kako bi svi trebali voditi računa o potrebama potrošača. HUP još jednom pozdravlja napore i razumijevanje Vlade RH za rasterećenjem poslovanja hrvatskoga gospodarstva, pa tako i ovu inicijativu kojim se za OTC (bezreceptne) lijekove primjenjuje snižena stopa PDV-a koja je u skladu sa smjernicama Europske unije", reakcija je iz HUP-a.

Velika potrošnja
A prema dostupnim podacima u Hrvatskoj se, po stanovniku, godišnje, za bezreceptne lijekove, potroši nešto više od 30 eura, u bogatim zemljama i više od 100 eura (u Švicarskoj primjerice i od 150 eura).


Do sada je niska stopa vrijedila samo za lijekove na recept. Na lijekove bez recepta Hrvati potroše oko 800 milijuna kuna godišnje. U tom je iznosu bilo gotovo 200 milijuna kuna PDV-a. Na jedan lijek koji se plaća 20 kuna plaćalo se četiri kune PDV-a, a sada samo 80 lipa, pa bi lijek trebao biti 3,2 kune jeftiniji.


Bezreceptni lijekovi znatno će pojeftiniti. Primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta imat će u prosjeku do 18 posto nižu malopodrodajnu cijenu. Cijene analgetika (lijekovi za smanjenje boli) i antipiretika (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), a oba su u skupini onih lijekova koji se u nas najčešće prodaju, trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a bit će između 20 i 30 kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.
Naposljetku, smanjenje opće stope PDV-a, s 25 na 24 posto, iz Vlade najavljuju za početak 2020. godine. Dario Kuštro za Glas Slavonije


Tagovi: nova godina, smanjenje, cijene, namirnice, lijekovi, pdv, hrvatska, pojeftinjenje

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Savjetnik gradonačelnika za sport i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Požege zamrzava svoj status na svim funkcijama

.

CZSS Požega na Dan socijalnog rada nastavio s mirnim prosvjedom kojim žele ukazati na probleme u sustavu

.

Prijateljski i stranački krug oko gradonačelnika Puljašića sve više pod udarom

.

Policija poziva građane da predlože lokacije koje smatraju ugroženim zbog kretanja vozila nedopuštenim brzinama

.

Jučer prijevara, provala, krađa, 17-godišnjak za volanom i požar

.

Demograf iznio alarmantne podatke: ʺʺIma nas samo 3,95 milijunaʺ

.

Članovi udruge Veličanka na dvodnevnom putovanju u Međugorje, Stolac i Mostar

.

63 milijuna kuna za ulaganja u vinarije i marketing vina

.

HGSS Požega domaćin tečaja Odjela bespilotnih sustava

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Kreće nova sezona besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, ali i sve one koji to žele biti

.

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Knežci

.

Pretežno oblačno, ponegdje s kišom

.

Kombi sletio u kanal, ispali su van: Trudnica se bori za život

.

Potresna ispovijest kćeri lokalnog političara: ʼSjećam se moje krvi. Ostavio ju je na kuhačiʼ: ** Radi li se možda o vijećniku iz Požege?!?! ** SIGURNI SMO DA

.

UPOZORENJE! Uznemirujuće fotografije: ʼSusjedov pit bull nam je rastrgao pudlicu. Strahujemo za djecuʼ

.

11 natjecatelja karate-do kluba Požega s natjecanja iz Brčkog donijeli 20 medalja

.

Vikend rekorder 23-godišnjak s 2,56 promila te pet prometnih nesreća

.

Tijekom vikenda čak sedam požara na otvorenom

.

Vakula najavio da stižu oluje, snijeg i drastično zahlađenje

.

U nedjelju prvi proljetni izlet planinara- 37. Papučki jaglaci

.

Dinamo, Hajduk i Kaptol u polufinalu kupa

.

Hodočašće zagrebačkih bogoslova u Staru Gradišku

.

NIKAD KRAJA- Cijene nafte rastu...

.

Otvoreno prvenstvo Pakraca u ribolovu: 17 natjecatelja u borbi za naslov

.

Burna godišnja skupština; izvješća usvojena uz dva suzdržana

.

Vrijeme danas oblačno uz mogućnost kiše

.

Veliki požar između Alaginaca i Šeovaca

.

Nove informacije policije u vezi prometne sa ozlijeđenim djetetom

FOTONALAZ

U nedjelju prvi proljetni izlet planinara- 37. Papučki jaglaci