NASLOVNADRUŠTVO
Trgovine potvrdile smanjenje cijena namirnica i lijekova od 1.1.2019.

FOTO: google

NOVA GODINA- NIŽE CIJENE

Trgovine potvrdile smanjenje cijena namirnica i lijekova od 1.1.2019.

28.12.2018. 10:08 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 831

Kada iduće srijede, dakle prvog radnog dana u 2019. godini, masovnije krenu u prodavaonice namirnica i ljekarne, potrošače bi trebalo dočekati pojeftinjenje hrane i lijekova. U sklopu nastavka porezne reforme Vlada RH odlučila je smanjiti porez na dodanu vrijednost (PDV) na dio hrane, s 25 na 13 posto, odnosno na pet posto za lijekove koji se izdaju bez recepata.

Većina hrane - odnosno svježe meso, riba, voće i povrće - trebala bi pojeftiniti za desetak posto, a lijekovi koji se ne kupuju uz recept trebali bi od siječnja imati i do 18 posto nižu cijenu. Zbog toga će ovim poreznim izmjenama napokon biti obuhvaćena većina stanovnika.Potvrda SPAR-a i Konzuma
Trgovački lanci Konzum i SPAR Hrvatska najavili su u četvrtak da će sniziti maloprodajne cijene za gotovo dvije tisuće proizvoda na koje će se početi primjenjivati snižena stopa PDV-a. "Oko 2000 artikala u Konzumu će od 1. siječnja 2019. godine imati nižu cijenu. Pritom će Konzum na svoje kupce prenijeti cjelokupni iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a na određene kategorije proizvoda s 25 na 13 posto, a kako bi se kupci lakše snalazili, sniženi proizvodi će na policama biti posebno označeni", najavio je član Uprave za nabavu i marketing Konzuma Zoran Mitreski.

Iz SPAR-a Hrvatska najavili su da će od 1. siječnja sniziti maloprodajne cijene više od 1500 proizvoda, i to za više od 9,6 posto, sukladno smanjenju stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene.

Svježe i rashlađeno meso, kobasice i ostali jestivi klaonički proizvodi, svježa ili rashlađena riba, pa i ono što nije tako učestalo na našim trpezama poput mekušaca, svježih ili rashlađenih rakova bit će jeftiniji zbog primjene porezne stope od 13 posto. Sniženja bi se trebala vidjeti i na cijenama voća (svježeg i osušenog) i orašastih plodova, povrća (korijena i gomolja) te jaja. Snižena stopa primjenjivat će se i na isporuku žive stoke i žive ribe. Neki od trgovačkih lanaca, Lidl primjerice, nisu čekali početak nove godine nego su velikom dijelu tih proizvoda snizili cijene već nakon objave "cjenovne reforme", te to naravno oglasili u reklamnoj kampanji. I Kaufland je također na svojim internet-stranicama objavio kako je na odabrane proizvode već od 29. studenoga snizio cijene kao da PDV iznosi 13 posto.

Valja podsjetiti da je smanjenjem PDV-a početkom 2017. godine već snižena cijena ulja i masti, kao i režijski troškovi električne energije, vode i odvoza otpada.

Niži PDV na dječje sjedalice za automobile i dječju hranu proširio se sada i na pelene, i tu bi cijene trebale biti niže desetak posto. To znači da će, primjera radi, na jednom pakiranju od 52 pelene, koje sada stoji više od 120 kuna, roditelji male djece od idućeg tjedna plaćati otprilike 12 kuna manje.

No ovu, za hrvatske građane ugodnu vijest pomutile su najave pojedinih proizvođača lijekova, uglavnom inozemnih, koji su uoči blagdana najavili poskupljenje svojih proizvoda - izazvano promjenom proizvođačkih cijena (među njima su oni za koje je u domaćim elektronskim medijima velika reklamna kampanja), čime će zapravo anulirati uštedu koju je trebalo donijeti sniženje PDV-a. Tomu svom srećom nisu pristupili i domaći proizvođači lijekova, koji su se i prije zauzimali za izjednačavanje stope PDV-a na lijekove "bez obzira na to je li riječ o onima koji se izdaju na recepti ili bez njega". Štoviše, članice Udruge proizvođača lijekova i Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca ogradile su se od odluke farmaceutske kompanije koja je u Hrvatskoj odlučila povećati cijenu svojih bezreceptnih lijekova za punu visinu razlike PDV-a i time na štetu pacijenata povisiti cijene svojih proizvoda.

"PDV je za proizvođače lijekova i veledrogerije neutralna stavka, no plaća ju potrošač, pa je za njega velika razlika plaća li se na proizvod 5 ili 25 posto PDV-a. HUP se stoga upravo radi veće dostupnosti bezreceptnih lijekova pacijentima i zauzimao za nižu stopu PDV-a. Individualna je odluka svake kompanije kako će poslovati na pojedinom tržištu, no vjerujemo kako bi svi trebali voditi računa o potrebama potrošača. HUP još jednom pozdravlja napore i razumijevanje Vlade RH za rasterećenjem poslovanja hrvatskoga gospodarstva, pa tako i ovu inicijativu kojim se za OTC (bezreceptne) lijekove primjenjuje snižena stopa PDV-a koja je u skladu sa smjernicama Europske unije", reakcija je iz HUP-a.

Velika potrošnja
A prema dostupnim podacima u Hrvatskoj se, po stanovniku, godišnje, za bezreceptne lijekove, potroši nešto više od 30 eura, u bogatim zemljama i više od 100 eura (u Švicarskoj primjerice i od 150 eura).


Do sada je niska stopa vrijedila samo za lijekove na recept. Na lijekove bez recepta Hrvati potroše oko 800 milijuna kuna godišnje. U tom je iznosu bilo gotovo 200 milijuna kuna PDV-a. Na jedan lijek koji se plaća 20 kuna plaćalo se četiri kune PDV-a, a sada samo 80 lipa, pa bi lijek trebao biti 3,2 kune jeftiniji.


Bezreceptni lijekovi znatno će pojeftiniti. Primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta imat će u prosjeku do 18 posto nižu malopodrodajnu cijenu. Cijene analgetika (lijekovi za smanjenje boli) i antipiretika (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), a oba su u skupini onih lijekova koji se u nas najčešće prodaju, trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a bit će između 20 i 30 kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.
Naposljetku, smanjenje opće stope PDV-a, s 25 na 24 posto, iz Vlade najavljuju za početak 2020. godine. Dario Kuštro za Glas Slavonije


Tagovi: nova godina, smanjenje, cijene, namirnice, lijekovi, pdv, hrvatska, pojeftinjenje

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Odličan nastup juniora na „Petici“

.

Mato Veić je u finalu Večernjakovog izbora za osobu 2018. godine, dajte mu svoj glas!

.

Tijekom vikenda pred „Vincelovo“ 13 vozača pod utjecajem alkohola

.

Vincelovski prometni problemi- jedno slijetanje s kolnika, jedan bijeg s mjesta nesreće i vožnja bez vozačke dozvole

.

Pijani Crnogorac verbalno napao 51-godišnjaka na Vincelovu u Kutjevu

.

Požeški MUP prošle godine izdao 153 radne dozvole za strance, Presoflex gradnja iskoristila čak 45

.

Lipičani i Dobrovčani u Mađarskoj osvojili prvo mjesto u pravljenju krvavica

.

Polarni vorteks donosi mećave i masu ledenog zraka nad Mediteran i Balkan, evo što čeka Hrvatsku

Stolarska kombinirka HOBI89

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

NK Slavija kreće s nekoliko novih lica u svlačionici

.

Kuglanje: 1.B HKL KK Pakrac ponovo uvjerljiv

.

Skupština streličarskog kluba “KUNA” Želja kvalitetniji prostor za treninge

.

Uspjeh judaša Jigora u Zagrebu

.

Danas će prevladavati oblačno vrijeme

.

Krstičević slijedi Ronkov prijedlog i kupuje šest novih F-16

.

Predstavnici Grada Lipika i Udruge LIDO iz Dobrovca u Mađarskoj osvojili prvo mjesto u pravljenju krvavica

.

NK Hajduk Pakrac započeo s pripremama: Cilj poboljšati plasman, želja viši rang

.

DVD Dobrovac: Društvo bogato novom opremom, ali i vrijednim članstvom

.

Zabava profesionalnih vozača Slavonije i Baranje u Lukaču 19.1.2019.

.

Središnje ekumensko bogoslužje Požeške biskupije u Daruvaru

.

PONOVNO TRI PORAZA KOŠARKAŠICA: Valentina Šimunić ugasila Plamene

.

Mogućnost ugradnje dizala u zgradi pomoću novca iz europskih fondova

.

Dobra vina, slavonske delicije, super glazba i neizostavna zabava čekaju vas na Vinkovu u Velikoj

.

Danas u svim krajevima snijeg, najviša temperatura 2°C

.

Milun i Filipi na treningu u boksačkom klubu Graciano

FOTONALAZ

Dobro jutro, Požega!