NASLOVNACRNA
Tijekom prosinca 2018. zabilježeno 57 kaznenih djela, 16 prekršaja i 51 prometna nesreća

FOTO: 034 Portal

SIGURNOSNA PROBLEMATIKA ZA PROSINAC 2018.

Tijekom prosinca 2018. zabilježeno 57 kaznenih djela, 16 prekršaja i 51 prometna nesreća

22.1.2019. 08:21 | PU požeško slavonska PREGLEDA: 769

Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško slavonske, rekla je kako je tijekom prosinca 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno ukupno 37 djela po službenoj dužnosti, 19 djela po privatnoj tužbi te jedno djelo za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 57 kaznenih djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježena su 22 kaznena djela (tri manje nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica ukupno četiri kaznena djela (devet manje nego u studenome), a na području PP Pakrac 11 djela (što je za dva djela više nego prethodnom mjesecu).

Od ukupnog broja djela, 24 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 13 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još deset djela iz promatranog mjeseca. Budući da su razriješena i četiri dijela iz ranijih mjeseci koeficijent razriješenosti prelazi 100%, odnosno iznosi 102,7%.

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta –31 djelo, od čega se 12 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji.

U liniji kriminaliteta droga i organiziranog kriminaliteta u proteklom mjesecu su evidentirana po dva kaznena djela (u liniji kriminaliteta droga u prosincu su zabilježena i tri prekršaja te pet zapljena), linije gospodarskog kriminaliteta i kibernetičke sigurnosti bilježe po jedno djelo, dok u ostalim linijama rada nemamo evidentiranih kaznenih djela.

Od značajnijih kriminalističkih istraživanja u mjesecu prosincu prošle godine izdvojili bi dovršeno kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca, kojeg se sumnjiči da je 11. prosinca 2018., počinio kaznena djela „Razbojništvo u pokušaju“ i „Prijetnja“, na štetu 81-godišnjakinje i protiv njega slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Također je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola te 36-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kutjeva, a koje se sumnjiči da su u razdoblju od 14. do 19. svibnja 2018. godine, u blizini mjesta Vetovo, provalili u kontejner u vlasništvu 56-godišnjaka i otuđili razne predmete. Također ih se sumnjiči da su u razdoblju od 20. do 31. svibnja 2018. godine, u Požegi, u Frankopanskoj ulici, otuđili dvije motorne pile u vlasništvu 43-godišnjaka. Vezano za navedena kaznena djela nadležnom državnom odvjetništvu slijede posebna izvješća kao nadopune kaznenim prijavama.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U mjesecu prosincu na području PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 16 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljena 21 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 19 prekršaja, a prijavljeno je 20 osoba.

Na području PP Požega zabilježeno je sedam prekršaja (sedam prekršaja manje nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternice pet prekršaja (tri više nego u studenom), dok su na području PP Pakrac zabilježena četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira (jedan manje nego u prethodnom mjesecu). Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – zabilježeno ih je 13, zatim slijedi čl. 6. (drsko ponašanje) – dva prekršaja, a zabilježen je i jedan prekršaj iz čl 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika). Prijavljena je, kao što je već navedeno 21 osoba (svi prijavljeni su muškarci).

Od ukupnog broja prekršaja pet ih je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici (devet prekršaja) i u ugostiteljskim objektima (četiri prekršaja) i to u vremenu od 0 do 6 sati (šest prekršaja).

U prosincu 2018. godine evidentirana su i 42 prekršaja iz ostalih zakona, za što su prijavljene 43 osobe. Najbrojniji su prekršaji iz Zakona o osobnoj iskaznici - 16 prekršaja te Zakona o prebivalištu i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – po šest prekršaja.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na području naše Policijske uprave tijekom mjeseca prosinca zabilježena je ukupno 51 prometna nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a 13 osoba lakše, za razliku od studenoga kada je evidentirano 47 prometnih nesreća u kojima je također jedna osoba teško ozlijeđena, dok je lakše ozlijeđeno 16 osoba.

Na području PP Požega bilježimo 37 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško, a osam lakše ozlijeđeno, na području PP Pleternica osam prometnih nesreća s dvije lakše ozlijeđene osobe, dok je na području PP Pakrac evidentirano šest prometnih nesreće s tri lakše ozlijeđene osobe.

Među ozlijeđenima najviše je vozača – osam osoba, a slijede pješaci i putnici – lakše su ozlijeđene tri osobe.

Inače u prometnim nesrećama sudjelovala je ukupno 106 osoba – 70 vozača, čak 15 pod utjecajem alkohola (ili 21,4%), 32 putnika i četiri pješaka.

Promatramo li vrste prometnih nesreća, najbrojnija su slijetanja vozila s ceste – 16 nesreća (jedna osoba je teško i osam lakše ozlijeđeno), udar vozila u parkirano vozilo – šest nesreća (bez ozlijeđenih osoba), sudari iz suprotnih smjerova – pet nesreća (dvije osobe su lakše ozlijeđene), a isto toliko je bilo i bočnih sudara u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 18 prometnih nesreća (ozlijeđeno je osam osoba), zatim nepropisna vožnja unatrag koja je dovela do osam prometnih nesreća te nepoštivanje prednosti prolaska – šest prometnih nesreća.

U nadzoru prometa u prosincu 2018. godine zabilježeno je ukupno 744 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 417 prekršaja, na području PP Pleternica 191 prekršaj, dok je na području PP Pakrac zabilježeno 136 prekršaja. Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 279 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 111 prekršaja.

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećih vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.


Tagovi: problematika, sigurnost, požega, pu požeško slavonska

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Biskup Škvorčević na Veliku subotu pohodio sjedište Caritasa, Caritasovu kuhinju i obitelji u potrebi

.

Subotnja šetnja Požegom 20.4.2019.

.

Obred Muke Gospodnje u požeškoj Katedrali

.

[U tijeku] Obiteljski dan na Ergeli

.

Održan sastanak ministra uprave sa županima i predstavnicima županija

.

Proljetna deratizacija na području Općine Kaptol

.

Veliki petak na požeškoj Kalvariji

.

Danas pretežno vedro i iznadprosječno toplo

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Nakon Velikog petka dvije prometne s četiri ozlijeđene osobe

.

Gostovao urednik tjednika Kronika požeško-slavonska

.

Ozbiljna iskušenja za Požegu i BSK

.

Predali policiji automatsku pušku s četiri spremnika, četiri ručne bombe i ukupno 567 komada streljiva

.

Misa večere Gospodnje u požeškoj Katedrali

.

Blagdan Velikog petka: Prisjećanje na Isusove muke i smrt

.

Pakrac: Filmovi u kinu ovog vikenda (19.4. - 22.4.)

.

Tehnička škola Požega odlična na 14. Državnom natjecanju i smotri ʺOpisujemo sustaveʺ

.

Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

.

PU požeško slavonska moli sve sudionike u prometu na povećan oprez tijekom blagdana Uskrsa

.

PAKRAC KAO BRDSKO-PLANINSKO PODRUČJE: Kandidiran projekt izgradnje nove prometnice

.

Proslava sv. Juraja Mučenika, zaštitnika župe Donji Čaglić

.

Danas će prevladavati sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme

.

Biskup Škvorčević čestitao židovima Pesah

.

Još jedan uspjeh gradonačelnika Josipa Budimira: Novi projekt Grada Kutjeva - izgradnja sportskih terena za košarku i odbojku

FOTONALAZ

Posljednji tjedan foto natječaja „Volim svoju županiju“