NASLOVNAPOLITIKA
Telegram doznaje kako su Franjo Lucić i supruga lupinzima otjerali 661.219 kn poreznog duga u zastaru

FOTO: Arhiv

Telegram doznaje kako su Franjo Lucić i supruga lupinzima otjerali 661.219 kn poreznog duga u zastaru

26.8.2020. 17:57 | Telegram.hr IZVOR: telegram.hr PREGLEDA: 7200

Tekst u cijelosti prenosimo s portala Telegram.hr

Donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a Franju Lucića, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u svibnju je kaznilo s 8.000 kuna jer u imovinskoj kartici nije prijavio porezni dug svoje supruge, Ankice Lucić.

Ovih dana Povjerenstvo je objavilo i obrazloženje iz kojeg je vidljivo da je 1. siječnja 2019. porezni dug gospođe Lucić otišao u zastaru, mada je, kako stoji u obrazloženju Povjerenstva, Porezna uprava pravomoćno utvrdila postojanje duga još 14. svibnja 2013. godine. Dug zastupnikove supruge Poreznoj upravi iznosio je 296.318,34 kuna i nikada nije, niti će biti naplaćen.


RJEŠENJE O DUGU GOSPOĐI JE IZDANO JOŠ 2010.

Iz obrazloženje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, objavljenom na njihovim mrežnim stranicama 19. kolovoza ove godine, vidljivo je kako je rješenje o poreznom dugu Ankica Lucić dobila još 23. ožujka 2010., te kako je nakon svih uočenih pravnih lijekova, ono postalo izvršno 18. listopada 2012., a pravomoćno 14. svibnja 2013.

Od tada je, stoji pak u obrazloženju Porezne uprave dostavljene povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ”porezni dug bio knjižen i utvrđen na poreznoj kartici obveznice [Ankice Lucić] te više nije mogao biti osporavan nikakvim pravnim lijekovima”. Navedeni dug postojao je do 19. rujna 2019. kada je nastupila zastara prava na naplatu, pa je postupak obustavljen po službenoj dužnosti.

‘POREZNA JE PODUZIMALA MJERE NAPLATE’. ZBILJA?

Unatoč činjenici da je rješenje o poreznom dugu postalo ”pravomoćno i izvršno”, te ”više nije moglo biti osporavano nikakvim pravnim lijekovima”, supruga saborskog zastupnika uložila je žalbu koju je drugostupanjsko tijelo odbilo. No, ona pokreće upravni spor u kojem je navedeno rješenje poništeno i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje. Prvostupanjsko tijelo je potom provelo ponovljeni postupak i donijelo rješenje 8. prosinca 2014.

Na to rješenje Ankica Lucić također je uložila žalbu, a o njoj je odlučeno gotovo pet godina kasnije i to na zanimljiv način: utvrđena je zastara prava na utvrđivanje poreza i obustavljen postupak po službenoj dužnosti. Državni proračun tako je ostao uskraćen za gotovo 300.000 kuna, mada je, tvrde, Porezna uprava ”poduzimala mjere naplate” i to ”neovisno o postupcima pred upravnim sudovima budući da su rješenja u poreznom postupku izvršna dostavom drugostupanjske odluke stranci”

.SEDAM GODINA JOJ NISU NAPLATILI NI LIPE

Postavlja se logično pitanje kako to da Porezna uprava od dana kada ja gospođi Lucić, supruzi donedavnog saborskog zastupnika, dostavljena drugostupanjska odluka, a to je bilo 18. listopada 2012. sve do 19. rujna 2019., kada je utvrđena zastara, nije naplaćeno ni lipe poreza pa je cjelokupni dug od 296.318,34 kuna otišao u zastaru.

Cijela priča o supružnicima Lucić postaje puno zanimljivija kada se zna da je Franjo Lucić, koji trenutno uživa pravo da kao bivši saborski zastupnik od prestanka mandata, 22. srpnja ove godine, sljedećih šest mjeseci prima punu zastupničku plaću, a idućih šest polovinu, ima porezni dug u iznosu od 391.901,42.

No i njegov dug otići će, ili je već otišao u zastaru. Tako će supružnicima Lucić u zastaru otići ukupno 661.219,76 kuna, odnosno toliko će manje novca biti uplaćeno u državni proračun, iz kojeg je Franjo Lucić godinama, od 11. siječnja 2008., uredno primao plaću kao saborski zastupnik. Njegova plaća, kako je to prijavio u posljednjoj imovinskoj kartici ispunjenoj 21. studenoga 2016., iznosila je 16.064,17 kuna neto.

I LUCIĆ SE UPORNO ŽALIO I POKRETAO SPOROVE

Na posljednjoj tzv. listi srama Porezne uprave gdje se objavljuju podaci o poreznim dužnicima, 31. listopada prošle godine Franjo Lucić ukupno je dugovao 391.901,42 kuna. No, taj dug, kako smo rekli, obrisat će zastara. Iz obrazloženja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 31. kolovoza 2017., kada je Lucić kažnjen s 12.000 kuna jer nije prijavio porezni dug, vidljivo je kako mu je Ministarstvo financija-Porezna uprava, Područni ured Požega još 23. ožujka 2010. utvrdilo porezni dug u visini od 329.772,71 kunu.

Lucić se žalio, a žalba je odbijena 30. kolovoza 2011. On tada pokreće upravni spor, koji pak 17. svibnja 2013. poništava drugostupanjsko rješenje, pa se sve vraća na ponovni postupak. No, Porezna uprava u dopisu Povjerenstvu koje je istraživalo Lucićev slučaj, 1. lipnja 2017. tvrdi kako Lucić tog dana ima porezni dug u iznosu od 362.619,94 kune ”i to po osnovi poreza na dohodak, prisilne naplate novčanih kazni MUP-a i troškova prisilne naplate Porezne uprave”.

KUĆU SU PRODALI TROJICI SVOJIH SINOVA

S obzirom na to da je Lucićev porezni dug pravomoćno i izvršno nastao 16. travnja 2014., a od tada je prošlo šest godina, koliki je rok zastare, Lucića u listopada ove godine, kada Porezna uprava ponovno objavljuje novi popis dužnika, više neće biti, jer je onih 391.901,42, na koliko je s kamatama narastao dug, otišlo u zastaru u travnju ove godine.

No, kako je bilo moguće da porezna uprava Franji i Ankici Lucić nije uspjela naplatiti iznos od 661.219,76 kuna? Zar nisu mogli plijeniti njihovu imovinu, kako to Porezna uprava radi kada želi naplatiti dugovanja? Očito: nisu. Franjo Lucić uoči Božića 2009. godine, svoju kuću u Pleternici, u kojoj i danas živi, prodao je trojici svojih sinova. Vrijednost te velebne obiteljske kuće površine 254 m² s okućnicom od 1.200 četvornih metara te voćnjakom od 11.000 četvornih metara, koju je kao vlasnik upisivao u svoju imovinsku karticu sve do 2013. kada je iz nje nestala, procjenjivao je na 2,5 milijuna kuna.

POREZNA UPRAVA NIJE ODGOVORILA NA NAŠE UPITE

Uspio je dakle sačuvati kuću, tako što ju je prodao vlastitoj djeci za 600.000 kuna i potpuno se oslobodio svake imovine, pa je tako godinama bio najsiromašniji saborski zastupnik, bez kuće, vikendice, automobila, dionica, ušteđevine… Sve što je imao, bar tako stoji u njegovoj imovinskoj kartici, bila je njiva vrijedna 15.000 kuna, apsolutno nedovoljno da se Porezna uprava iz toga naplati.

Supružnici Lucić, donedavni saborski zastupnik i njegova žena Ankica, tako su olakšali državni proračun za gotovo 700.000 kuna. Telegram je svojedobno poslao upit Poreznoj upravi zašto Franji i Ankici Lucić porezni dug nije naplaćivan iz primanja koja su ostvarivali. Lucićeva plaća, stoji u imovinskoj kartici, bila je 16.064,17, a njegove supruge 3.795 kuna. No, odgovor iz Porezne uprave nismo dobili.

Tagovi: politika, Franjo Lucić, porez, dug, ankica lucić, Požega

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Cesta Velika-Jankovac otvorena za promet

.

Otkriven soj koronavirusa koji može ponovno zaraziti osobe koje su već preboljele covid-19

.

Cijena ipak presudna, hrvatski građani domaće kupuju rjeđe od većine drugih Europljana

.

Članovi HGSS Požega i dalje aktivni na potresom pogođenom području

.

SDP Požega: Najava sutrašnjeg prosvjeda protiv požeškog virusa korupcije

.

Još sutra debeli minusi, a onda čak +15 i val kiše krajem tjedna

.

Novi podaci Nacionalnog stožera. Brojka novooboljelih bi vas mogla iznenaditi

.

Grah s kiselim kupusom: Dodatak koji će klasično jelo učiniti još finijim

.

Radna nedjelja za vatrogasce na potresom pogođenom području

.

HGSS apelira: Oprez, opasnost u planinama!

.

Rezultati akcije u prometu: muškarcu 13,000 kn kazne zbog prebrze vožnje

.

U Brodskom Drenovcu otuđene svinje, a u Kaptolu pronađena marihuana

.

Muškarac osumnjičen za ovjeravanje neistinitog sadržaja

.

Biskup Škvorčević blagoslovio novu župnu kuću u Đulovcu

.

PSŽ: bilježimo pad novozaraženih, od jučer samo 1, ukupno je 160 slučajeva zaraze

.

Danas djelomično sunčano i bez oborina

.

Je li ovo početak kraja požeškog srama?!

.

Volonterska akcija srednjoškolaca, studenata, poduzetnica i poduzetnika u kraju kojega je mladost napustila

.

Vatrogasci i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa

.

Taman za vikend: Tortilje s jajima i puno sira na francuski način

.

Ništa od popuštanja mjera do sredine veljače, a moguće i dulje?

.

Ovo su najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Psihologinja kaže kako će se blagdanska depresija ove godine javiti kasnije nego inače

.

Buča od skoro 900 kg pobijedila na festivalu divovskih lubenica i bundeva

.

TRAGEDIJA: Slavonac smrtno stradao za vrijeme posla u Njemačkoj

.

PSŽ: od jučer 5 novozaraženih, ukupno je 174 slučaja zaraze

.

Nestala 15-godišnja Magdalena Šašković

.

Požeški vatrogasci i dalje aktivni na potresom pogođenom području

.

Britanski epidemiolog upozorio: ‘Ovo je sve češći simptom korone’

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičan snijeg

.

TOPLICE LIPIK: Bazen ponovno otvoren za rekreativno kupanje

.

500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata

.

Nakon potresa Šarava se otelila u utočištu, njezina beba simbol je nade

.

Donosimo popis tvrtki iz Požeštine koje su radile na poslijeratnoj obnovi u potresom pogođenom području

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji