FOTO: Shutterstock
Kada temperature padne u termometru, u potrazi smo za finim i zasitnim jelom na žlicu poput ovog čilija od piletine i bijelog graha koji obiluje bjelančevinama.
Čili je tip dobro začinjenog gustog variva od graha, rajčice i mljevenog mesa koje je nadahnuto meksičkom kuhinjom, ali se pretežno kuha u Sjedinjenim Američkim Državama.
Ljutinu možete prilagoditi vlastitim preferencijama, ali i pripremiti njegovu svijetlu verziju koja umjesto rajčice koristi vrhnje, i piletinu umjesto mljevene junetine.
Recept za bijeli čili s piletinom i bijelim grahom potražite u nastavku teksta.
Sastojci za bijeli čili s piletinom:
1 kg pilećih prsa bez kosti i kože
1 l pilećeg temeljca
1 velika konzerva bijelog graha (800 g)
250 g kukuruza šećerca
125 g kiselog vrhnja
60 g maslaca
6-8 češnja češnjaka
2 zelene paprike
2 žlice soka limete
2 čajne žličice mljevenog kumina
2 čajne žličice luka u prahu
2 čajne žličice sušenog origana
1 veći luk
1 jalapeno papričica
1 lovorov list1 žlica jabučnog octa
½ čajne žličice kajenskog papra
½ čajne žličice čili praha
sol i papar po želji
svježi peršin za posluživanje
Priprema bijelog čilija s piletinom: Piletinu narežite na tri do četiri komada i dobro posolite i popaprite meso. Stavite sa strane.U većem loncu rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte desetak minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i jalapeno papričicu te pirjajte sve zajedno oko jedne minute.Dodajte nasjeckane zelene paprike, kumin, luk u prahu, origano, kajenski papar i čili prah.
Pirjajte sve zajedno uz miješanje oko dvije minute.U lonac dodajte začinjenu piletinu, pileći temeljac, ocijeđeni grah iz konzerve, jabučni ocat i lovorov list. Povisite temperaturu.Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i kuhajte oko pola sata, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.Izvadite piletinu iz lonca i vilicom je usitnite na trakice. Vratite piletinu u lonac.Ubacite i kukuruz i kuhajte sve zajedno još desetak minuta.Pred kraj kuhanja umiješajte kiselo vrhnje i začinite sa sokom limete.Poslužite toplo s kriškom kruha i nešto nasjeckanog svježeg peršina. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.hr)