Taman za kišno vrijeme: Recept za čili s bijelim grahom i piletinom

FOTO: Shutterstock

1.10.2022. | 08:32 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 650

Kada temperature padne u termometru, u potrazi smo za finim i zasitnim jelom na žlicu poput ovog čilija od piletine i bijelog graha koji obiluje bjelančevinama.

Čili je tip dobro začinjenog gustog variva od graha, rajčice i mljevenog mesa koje je nadahnuto meksičkom kuhinjom, ali se pretežno kuha u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ljutinu možete prilagoditi vlastitim preferencijama, ali i pripremiti njegovu svijetlu verziju koja umjesto rajčice koristi vrhnje, i piletinu umjesto mljevene junetine.

Recept za bijeli čili s piletinom i bijelim grahom potražite u nastavku teksta.

Sastojci za bijeli čili s piletinom:


1 kg pilećih prsa bez kosti i kože


1 l pilećeg temeljca

1 velika konzerva bijelog graha (800 g)

250 g kukuruza šećerca

125 g kiselog vrhnja

60 g maslaca

6-8 češnja češnjaka

2 zelene paprike

2 žlice soka limete

2 čajne žličice mljevenog kumina

2 čajne žličice luka u prahu

2 čajne žličice sušenog origana

1 veći luk

1 jalapeno papričica

1 lovorov list1 žlica jabučnog octa

½ čajne žličice kajenskog papra

½ čajne žličice čili praha

sol i papar po želji

svježi peršin za posluživanje

Priprema bijelog čilija s piletinom: Piletinu narežite na tri do četiri komada i dobro posolite i popaprite meso. Stavite sa strane.U većem loncu rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte desetak minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i jalapeno papričicu te pirjajte sve zajedno oko jedne minute.Dodajte nasjeckane zelene paprike, kumin, luk u prahu, origano, kajenski papar i čili prah.

Pirjajte sve zajedno uz miješanje oko dvije minute.U lonac dodajte začinjenu piletinu, pileći temeljac, ocijeđeni grah iz konzerve, jabučni ocat i lovorov list. Povisite temperaturu.Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i kuhajte oko pola sata, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.Izvadite piletinu iz lonca i vilicom je usitnite na trakice. Vratite piletinu u lonac.Ubacite i kukuruz i kuhajte sve zajedno još desetak minuta.Pred kraj kuhanja umiješajte kiselo vrhnje i začinite sa sokom limete.Poslužite toplo s kriškom kruha i nešto nasjeckanog svježeg peršina. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
PILETINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI