Talijanski konkurent kroasanu: Recept za supermeka peciva punjena tučenim vrhnjem

FOTO: Getty Images

22.4.2021. | 10:39 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1199

Slatko peciva punjena tučenim vrhnjem što miriše na vaniliju Rimljani pripemaju desetljećima, a tko ih proba, oduševi se...

Doručak u Italiji često uključuje cappuccino i slatka, meka peciva koja se obično razlikuju, ovisno o regiji, a u Rimu ćete naići na nevjerojatni maritozzo. To slatko pecivo punjeno tučenim vrhnjem što miriše na vaniliju priprema se desetljećima, a naziv mu dolazi od talijanske riječi za supruga.

Maritozzo su mladići tradicionalno poklanjali djevojkama i unutra sakrivali prsten ili kakav drugi dar. Čak i ako ne možete putovati, to ne znači da ih ne možete napraviti sami – i uživati uz jutarnju kavu.


Sastojci za maritozzo:

540 g brašna
60 g maslaca
250 ml mlijeka
120 g meda
2 jaja, sobne temperature
1 žličica soli
1 žlica instant suhog kvasca
1 žličica cimeta


Sitno naribana korica 1 limuna
Jaje razmućeno s 1 žlicom mlijeka

500 ml vrhnja za šlag
140 g šećera u prahu
2 žličice paste od vanilije ili aroma

Priprema:


1. Odvojite 1/6 šalice brašna od ukupne količine i umutite ga s pola šalice vode u loncu dok ne postane glatko. Zagrijte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se ne zgusne i porumeni, oko 5 minuta ili se zagrije na temperaturu od 65 °C. Maknite s vatre pa umiješajte maslac, mlijeko, med, jaja i sol pa miješajte dok se maslac ne otopi.

2. Ostatak brašna, kvasac, cimet i ribanu koricu limuna stavite u posudu električne miješalice s kukom za tijesto i izmiksajte.

3. Dodajte kuhanom tijestu smjesu brašna i izmijesite dok ne postane elastična. Dodajte još malo brašna ako je potrebno; tijesto treba biti elastično i rastezljivo tako da ne puca i vidi se kroz njega. Oblikujte ga u kuglu i ostavite je da se utrostruči na toplom mjestu (45 minuta do sat i pol)

4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ponovno mijesite tijesto. Lim obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite ruke i podlogu. Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte ga u kobasicu, a zatim izrežite na šest dijelova. Oblikujte loptice i ako je potrebno, nauljite dlanove da se tijesto ne lijepi. Kako bi loptice bile jednake, možete ih izvagati tako da svaka bude jednako teška (oko 90 g). Primijetite li pukotine u tijestu, loptice valjajte po radnoj plohi da se izravnaju.

5. Ostavite peciva na toplom mjestu 45 minuta. Premažite ih umućenim jajem i pecite 20-23 minute. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Zatim ih prepolovite nazubljenim nožem, ali ne do kraja – neka krajevi ostanu spojeni.

6. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilijom u šlag dok ne postane gusto i pahuljasto. Stavite u slastičarsku vrećicu pa napunite peciva netom prije posluživanja.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
PECIVA
MEKANA
VRHNJE
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI