Načelnik Jakšića stiješnjen između nepotizma i sukoba interesa

Ivica Kovačević u Treštanovcima
(FOTO: Lidija Galić)

28.04.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 14577

Nepotizam potječe od latinskog nepos,nepotis =nećak,potomak a označava favoriziranje nekoga svoga (sina,brata,rođaka ) u odnosu na druge bez obzira na stručnost i kompentencije (vrlo šturo i koncizno).

Najbolje ćemo to pokazati na primjeru gsp. Kovačevića,načelnika Općine Jakšić koji je zorni primjer kako se dužnosnik nikako ne bi smio ponašati.

Ne tako davno gsp. Kovačević je smatrajući čin sasvim primjerenim i realnim posao održavanja Općinskih cesta povjerio vrlo nesebično svomu bliskom rođaku koji zauzvrat čini čuda pa je tako protekle zime prosuo po prometnicama toliko sitnog pijeska da se moglo sagraditi nekoliko kuća. Ili je sol toliko skupa pa je nije bilo moguće razbacivati na zamrznut kolnik (što je inače i praksa) ili je u pitanju bilo nešto sasvim drugo?


Ovdje je potrebno istaknuti da je supruga od bliskog rođaka sasvim slučajno Glavna revizorica požeško slavonske županije pa eto opet slučajno provodi unutarnju reviziju poslovanja Općine.


Ne treba niti isticati da su usluge enormne skupe no sve ka cilju što učinkovitije zaštite naših stanovnika od ne daj Bože padova i slijetanja s cesta,nema što vrlo odgovorna i krajnje brižna gesta gsp. Kovačevića.

Za gsp. Kovačevića nije nikakav problem niti nepotizam a niti sukob interesa da malonogometnom klubu "Jakšić" koji je opet slučajno registriran na adresi gdje prebiva gsp. Kovačević i gle opet slučajno ali ništa sporno Predsjednik istoga je jedan načelnikov sin a osoba za zastupanje je sada više ne slučajno drugi sin. No niti to nije neuobičajeno na tlu Lijepe naše ali jest činjenica da brižni tatica malo malo transferira određeni iznos financijske injekcije (po 2000,00-3000,00 itd kuna) da se dječica mogu nesmetano zabavljati šutajući loptu ili za nešto drugo?

Istovremeno Udruge registrirane na području Općine (izuzev odabranih) inkasiraju na godišnjoj razini jedva onih minimalnih 2000,00 kuna i to sa isplatom u listopadu.

No za gsp. Kovačevića navedeno nije niti nepotizam a još malo sukob interesa uostalom kako mu zamjeriti što potpomaže rođenu djecu.

Za njega nema sukoba niti kada na i tako mršavu ponudu radnih mjesta prostora Općine zapošljava uglavnom i samo djecu stranačkih istomišljenika (ne svih članova HDZ-a već probranih) pa se opet slučajno dogodilo da se u Dječjem vrtiću zaposlila ne samo kćer već i buduća snaha iz redova Općinskih vijećnika HDZ-a.

Ne tako davno za potrebe Dječjeg igrališta u blizini Željezničkog kolodvora (Kolodvorska ulica) Općina je posredovanjem gsp. Kovačevića otkupila livadu (koju vlasnik nikada ne bi drugačije uspio prodati iz navedenih razloga) opet slučajno u vlasništvu Općinskog vijećnika iz HDZ-a. Tragedija cijele priče jest da je livada u potpunosti močvarna kao i zemljišta sa kojom graniči tako da djeca od 12 mjeseci 9 mjeseci godišnje ne mogu isto koristiti. Čak se i izvođač radova zgražao vidjevši na kakvom poroznom tlu Općina gradi tako blagonaklono i brižno Dječje igralište.

No niti to nije zasmetalo savjesti gsp. Kovačevića koji eto opet prije nekoliko dana uz kamere dovršava igralište u Cerovcu okružen zahvalnim roditeljima.Postavlja se pitanje smije li posjetiti igralište u Kolodvorskoj i ako ne zašto?

Svi znamo što znači i predstavlja službeno vozilo, no u Općini jakšić to pravilo ima sasvim drugačije značenje. Službeno vozilo u vlasništvu Općine Jakšić a odlukom gsp. Kovačevića isključivo i samo koristi Načelnik !!!

Naravno kako u službene tako i u osobne svrhe jer je tako najsigurnije pa to demonstrira na zoran način,prigodom nedavnog odlaska sa KUD "Slavonija" iz Jakšića u posjetu Francuskoj službeno vozilo je uredno bilo parkirano u njegovu dvorištu gdje je vjerojatno najsigurnije. Ostali službenici i namješetenici Općine za svoje službene potrebe koriste cipelcug te tako Načelnik pokazuje svu osviještenost zdravog pristupa životu svojih suradnika o kojima inače skbri iznimno kvalitetno i brižno.

Eto mala poduka o tomu što je nepotizam i sukob interesa u našemu bliskom okruženju no tko smo mi da osuđujemo jer smo duboko uvjereni da isto gsp. Kovačević čini krajnje nesvjesno i slučajno.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI