Postani modni tehničar: Obrtnička škola nudi novo zanimanje

Modna revija
(FOTO: Obrtnička škola Požega)

16.05.2013. | P.R.
Pregleda: 12108

Obrtnička škola u Požegi jedna je od tri škole u RH kojima je odobren upis učenika u novo zanimanje pod nazivom „Modni tehničar“. Učenici osmih razreda umjesto dosadašnjeg odjevnog tehničara moći će postati modni tehničari.

Novi kurikulum nastao je na osnovu sistematskog istraživanja potreba gospodarstva, a u njegovoj izradi sudjelovali su predstavnici gospodarstva, poslodavaca, fakulteta, sindikata te nastavnika srednjih škola. Pri izradi kurikuluma Agencija za strukovno obrazovanje angažirala je i dvije nastavnice obrtničke škole iz Požege: V. Tomić Žager i S. Špehar, te time iskazala povjerenje u kvalitetan rad tekstilne struke.

- Škola kao obrazovna institucija mora ponuditi mogućnost stjecanja znanja koja su potrebna industriji kako bi se razvijala. Modni tehničar je kurikulum koji sadržajem obuhvaća suvremena znanja tražena kod nas i u Europi. To su prvenstveno znanja za rad u softverima za razvoj proizvoda. Svojim sadašnjim i budućim učenicima nudimo mogućnost stjecanja suvremenih i traženih znanja, kroz korištenje najsuvremenijih softvera za dizajn i 3D konstrukciju modela. To su znanja koja firmama omogućavaju brzu reakciju na narudžbu male serije proizvoda jer znatno skraćuju vrijeme pripreme, a isto tako im omogućavaju razvoj vlastitog proizvoda koji mogu bez izrade uzorka vizualizirati i simulirati na 3D modelu. Za razliku od programa odjevnog tehničara kod kojeg je naglasak na proizvodnji odjeće, novi kurikulum je proširen na proizvode tekstilnog interijera, izradu modnih dodataka, promociju i prodaju proizvoda od tekstila te znanja o pokretanju vlastite tvrtke. Učenici mogu birati ovisno o svojim interesima i sklonostima između nekoliko izbornih predmeta: tradicija, kostimografija, moda, poslovne komunikacije i nove tehnologije. Zanimanja u tekstilu su izrazito kreativna i stoga zanimljiva učenicima koji vole crtati, stvarati i biti drugačiji. Spoj kreativne struke i općih znanja otvara mogućnosti samostalnog rada ili studiranja - pojašnjava Sanja Špehar, jedna od sudionica u izradi ovog projekta.


Obrtnička škola Požega poziva sve učenike osmih razreda da ih posjete i o svemu se informiraju iz prve ruke sutra (u petak 17. svibnja) u Obrtničkoj školi na Danu otvorenih vrata, pogledaju za njih pripremljene kreativne radionice i sami sudjeluju u njima, izložbe i modne revije učenika te riješe eventualne dileme oko izbora budućeg zanimanja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI