Skupština odlučila: I požeška bolnica ide u sanaciju

Županijska skupština
(FOTO: Domagoj Katić)

31.01.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 14973

Današnjom su odlukom na izvanrednoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije prihvaćeni prijedlozi o pozivanju Vlade Republike Hrvatske u provođenje sanacije na požeške i pakračke bolnice. Iako je prvotni dnevni red govorio kako će samo Opća županijska bolnica Pakrac ići u sanaciju Vlade, danas je dopunjen dnevni red pa ista sudbina čeka i Opću županijsku bolnicu Požega.

Već na početku sjednice prije usvajanja dnevnog reda Vicko Njavro, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a je pozdravio odluku o sanaciji požeške bolnice koja prvotno nije bila u planu.

- Rijetki su trenutci kada se slažem sa županom, a ovo je jedan od njih i pozdravljam odluku da i požeška bolnica uđe pod sanaciju Vlade te sam zadovoljan uvaženim mišljenjem. Smatram kako je takva odluka najbolja za Požeško-slavonsku županiju. Međutim, klub zastupnika SDP-a traži da se i Dom zdravlja obuhvati jer nikakvo parcijalno rješenje nije dobro, posebno zbog ovrhe od 800.000 kuna za koju je samo pitanje dana kada će doći na naplatu - rekao je Njavro.


Marijan Aladrović (HDZ), župan Požeško-slavonske županije mu je odgovorio kako do ovrhe neće doći jer je postignut dogovor da se dug otplati u razumnom roku te kako ravnatelj Doma zdravlja procjenjuje da će kvalitetno moći funkcionirati i riješiti problem nelikvidnosti. Naglasio je i kako su obveze 3,7 milijuna kuna, dok Dom zdravlja potražuje 3,4 milijuna kuna što čini minus od 300.000 kuna. Njavro je istaknuo kako Klub zastupnika SDP-a neće prihvatiti ovaj prijedlog, međutim do toga nije došlo jer je dio oporbenih vijećnika iz SDP-a podigao ruku za njega. Uz jedan glas protiv, i to onaj Vicka Njavre, donesena je odluka o pozivanju Vlade RH za sanaciju pakračke bolnice te uz jedan suzdržan glas, također Vicka Najvre, isto je odlučeno i za požešku bolnicu.


Požeška bolnica ima 22 milijuna kuna obveza, ali potražuje 25 milijuna kuna te u ovo sanaciju ne ulazi zbog financijskih problema. Željko Glavić, ravnatelj požeške bolnice je istaknuo da mu je ovo jedna od najtežih odluka u 22 godine koliko je ravnatelj bolnice.

- Ulazimo u ovaj postupak kako bi bolnica bila bolja, jer je već sada po svim parametrima bitnim za medicinu ona jako dobra županijska bolnica. 1,1 milijardi kuna iznosi Vladin fond za sanaciju bolnica i ako niste u sanaciji nećete dobiti ništa. Ovim postupkom ćemo biti bolja bolnica od onih koje ne uđu sanaciju - kazao je Glavić.

Za razliku od požeške, pakračka ulazi u sanaciju zbog 3 milijuna kuna duga s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća. Ravnatelj OŽB Pakrac, Krunoslav Kelemen kaže kako je od 2009. godine kada je dug bio 13 milijuna kuna on konstantno smanjivan te je sada 7 milijuna.

Nikola Brekalo (HDSSB) je rekao kako podržava sanaciju, ali ju je trebalo provesti otvorenije.

- Čini mi se da se tu ništa bitnije ne događa osim promjene vlasti. Sve su bolnice trebale postati vlasništvo Vlade i Republike Hrvatske, ovako sada postoji mogućnost da Vlada odbije sanaciju ovih bolnica - rekao je Brekalo te naglasio kako dug zagrebačke bolnice Rebro iznosi 1,5 milijardi kuna, što je iznos duga svih županijskih bolnica u Hrvatskoj.

- Predložio bih da se ide u sanaciju, ali da se ne mijenja vlasništvo ili sad netko garantira da će država biti boljni vlasnik - zaključuje Brekalo.

Donošenjem ove odluke Požeško-slavonska županija se odriče osnivačkih prava tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon stupanja na snagu odluke o završetku sanacije koju donosi Vlada RH. Država će postaviti u svaku bolnicu svoga upravitelja i sanacijsko vijeće.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI