Slika zdravlja naše županije: Svaki osmi čovjek - invalid

Trg Svetog Trojstva
(FOTO: Mario Nakić)

20.03.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 11873

Slika zdravlja Požeško-slavonske županije, koju je priredio Zavod za javno zdravstvo i usvojena je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine, ne pokazuje gotovo ništa novo ili neočekivano, ali je svejedno prilično zabrinjavajuća ili čak alarmantna.

Uz navedene županijske karakteristike - velik udio osoba starijih od 60 godina i mala gustoća naseljenosti, karakterizira nas i veća nepismenost od hrvatskog prosjeka te visoka stopa nezaposlenosti i osoba s invaliditetom.

Čak 12,5 posto ukupnog stanovništva naše županije čine osobe s invaliditetom, od kojih je zaposleno samo 5 posto. Samo jedna od pet osoba s invaliditetom ima završenu srednju školu.


Navodi se i problem nepopunjenosti javnozdravstvene mreže u primarnoj zaštiti, što utječe na njezinu kvalitetu i dostupnost. Ipak, broj kreveta, zdravstvenih djelatnika i bolničkih kapaciteta veći je od hrvatskog prosjeka.


Socijalne prilike su u skladu s gospodarskim, prilično nepovoljne i ravnomjerno raspoređene po cijeloj županiji. Ipak, ističe se pakračko-lipičko područje gdje je oko 5 posto stanovnika ujedno korisnika socijalne pomoći, što je dvostruko više od hrvatskog prosjeka. Navodi se i visok rizik za siromaštvo među starijim osobama, kao i povećanje udjela starije populacije.

Prosječna duljina života u stalnom je porastu. Tako je u 2010. godini prosječan životni vijek u našoj županiji bio 74 godine, no postoji razlika prema spolu. Žene su umirale u prosjeku sa 77, a muškarci sa 70 godina, što je slično kao u ostalim dijelovima Hrvatske.

Svaka druga smrt u našoj županiji posljedica je bolesti srca i krvnih žila, a posebno je važan gubitak osoba koje su prijevremeno umrle od kardiovaskularnih bolesti. Na taj smo način izgubili 1.445 godina života koje su te osobe prema očekivanoj životnoj dobi trebale proživjeti, a nisu.

Na pojavnost i smrtnost od bolesti cirkulacijskog sustava utjecaj imaju promjenjivi životni stilovi (pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina) na koje je moguće utjecati, te rizični čimbenici poput povišenog tlaka i šećerne bolesti.

Slika zdravlja pokazuje da je viša stopa umiranja u našoj županiji nego u ostatku RH, kao i veću vjerojatnost za moždani udar i akutni infarkt miokarda. Ujednačena je stopa za kroničnu ishemičnu bolest srca, a niža za insuficijenciju srca. Upravo su srčani i moždani udar vodeći uzroci smrti od bolesti cirkulacijskog sustava kod osoba mlađih od 65 godina.

Nakon smrti uzrokovane bolestima srca i krvnog žila, kod nas se često, odnosno svaka četvrta osoba, umire od posljedica raka. I na pojavnost smrtnosti od raka također utjecaj imaju brojni rizični čimbenici, kao što su pušenje i nedostatak tjelesnih aktivnosti te prekomjerna težina. Rak pluća dominira kod muškaraca, a rak dojke kod žena.

U porastu je i smrtnost od bolesti povezanih s pušenjem, i to više od hrvatskog i europskog prosjeka. Pušenje je vodeći promjenjiv rizični faktor za cijeli niz bolesti pa iz Zavoda za javno zdravstvo ističu važnost rada s mladima kako uopće ne bi trebali početi pušiti, ali svakako i sustavne pomoći pušačima da prestanu.

Slika zdravlja upozorava i na povećanje mentalnih bolesti kod našeg stanovništva iznad hrvatskog prosjeka te ukazuje na potrebu razvoja županijskog Centra za mentalno zdravlje.

Dok je stanovništvo siromašnije od hrvatskog prosjeka, bolnički su kapaciteti i funkcionalnost zdravstvenog sustava na razini kao u RH ili čak bolji.

Sliku zdravlja Požeško-slavonske županije priredila je Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo u požeško-slavonskom ZJZ-u.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI