Ravnatelj škole u Brestovcu: ¨Energetska učinkovitost donijet će nam 30 posto uštede¨

Ravnatelj Ante Majnarić ispred OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu
(FOTO: Anđelko Banović)

04.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 10370

Brestovačkoj osnovnoj školi Dragutina Lermana odobrena su sredstva za energetsku obnovu. Naime, ova je škola prošla na natječaju "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama za odgoj i obrazovanje".

- Radovi se odnose na rekonstrukciju krova iznad starog dijela škole gdje ćemo postaviti 20 centimetara staklene vune, a izolirat ćemo i vanjske zidove. Zamijenit ćemo 16 vanjskih krovnih prozora, uredit ćemo hol gdje stari stropovi biti "rigipsani". Sve to skupa donijet će nam prema proračunu 30 posto energetske uštede - kaže ravnatelj OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca, Ante Majnarić, opisujući projekt "Energetske obnove Matične škole u Brestovcu".




Projekt vrijedan 1.43 milijuna kuna financiran je 60 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 30 posto od strane Ministarstva graditeljstva, što su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, i deset posto od strane Požeško-slavonske županije. Projekt je odobren na natječaju Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama za odgoj i obrazovanje.


- Ovo je pilot projekt kojim ćemo osigurati 20 godina moderne školske infrastrukture za svih osam razreda osnovne škole. Projektnu dokumentaciju radio je Domagoj Stojaković, arhitekt i naš bivši učenik, a financiranje projekta, uz već navedene, pomogla je i Općina Brestovac, uglavnom oko potrebnih certifikata koji su koštali 35 tisuća kuna. Puno nam je pomogla i Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije, PANORA – dodaje ravnatelj Majnarić.

Ugovor je potpisan, riješen je i plan javne nabave, a natječaj za izvođača raspisat će krajem veljače.

- Moramo se držati plana i ugovora. Što se tiče administrativne strane projekta, sve bi trebalo biti gotovo kroz mjesec i pol dana. Moramo odabrati kvalitetnog izvođača i poštivati određene vremenske rokove. Krajem ožujka ćemo odabrati izvođače i radovi će početi u svibnju tako da budemo spremni za sljedeću školsku godinu. S novim krovištem dobit ćemo više kvadratnih metara za informatičku radionicu i kabinet za tehnički, likovni, informatiku i engleski jezik – dodaje Majnarić.



Priča kako su nažalost prošle godine ostali bez dvadesetak učenika koji su s roditeljima otputovali u inozemstvo, ali da će ovakvi kvalitetni projekti zasigurno zadržati kvalitetu i kvantitetu osnovnoškolskog obrazovanja u Brestovcu.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI