Budući kuhari i konobari: Odlučio sam postati kuhar jer se može lako dobiti posao nakon završene škole

Mladi kuhari Antun Buđinski i Ivana Jurić
(FOTO: Vesna Milković)

16.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 12507

"Volim kuhati, osobito špagete. Pokazala sam mami kako mi to radimo ovdje i bilo je super", rekla je Ivana Jurić iz Gradca, učenica dislociranog odjeljenja požeške Obrtničke škole koje je ove jeseni otvoreno u Pleternici. Ivanu smo s njenim kolegama, budućim kuharima i konobarima, posjetili za vrijeme praktičnog dijela nastave koju provode u kuhinji dječjeg vrtića.



- Odlučio sam postati kuhar jer mi se to sviđa i jer se može lako dobiti posao nakon završene škole. Moja sestra je kuharica i radi u Rovinju pa sam od nje vidio kako to izgleda. Kod kuće ponekad pomognem mami, recimo ispeći palačinke – kazao je Antun Buđinski iz Vidovaca.


Rad budućih kuhara nadgledao je prof. Zdenko Došen.
- U kuhinji smo obično pet sati, a učenici, njih 11, vježbaju sve: od pripremanja hladnih ili toplih predjela, naravno, kuhaju i glavno jelo i na kraju desert. Danas evo, pripremamo sekelji gulaš. Moram reći da su aktivni i zainteresirani za struku za koju su se opredijelili. Inače, za kuhare je bitno i na tome ovdje radimo: teoretsko znanje, praktična primjena i urednost – kazao je prof. Došen.







U Pleternici se školuje i 11 budućih konobara. Podučava ih prof. Zvonimir Škopec.
- S učenicima u Slavoniji je lako raditi jer u školu donesu radne navike koje steknu kod kuće. Mi ih ovdje učimo doslovno sve što jedan konobar treba znati: od "Dobar dan" kojim pozdravlja gosta pa do "Do viđenja". Konkretno, načine posluživanja, rukovanje s opremom i inventarom. Recimo, postoji samo šest načina posluživanja i onih ih moraju znati – objasnio je prof. Škopec.






A dok je on objašnjavao, njegovi učenici su marljivo vježbali, neki su glumili goste, jedan kolega ih je posluživao, a drugi bio šef koji je sve nadgledao. Tu je ulogu ovaj puta imao Josip Romić iz Golobrdaca.

- Moj je zadatak da nadgledam kako rade i ako treba da pomognem. Danas vježbamo bečki način posluživanja. To znači da na lijevoj ruci konobar nosi tri tanjura, a u desnoj jedan, gostu prilazimo s desne strane i s desnom nogom - objasnio je Josip i dodao kako se odlučio za zvanje konobara jer je zanimljivo.

Barbara Peić iz Sulkovaca je jedna od samo dvije djevojke u razredu konobara.
- Ne znam zašto nas nema više. Odlučila sam se za ovaj posao jer volim komunicirati s ljudima i nije teško. Mami sam već pokazala par caka koje sam ovdje naučila – kazala je Barbara.






Praktični dio nastave promatrala je i razrednica Katica Vido.
- Ovo je odlična generacija, a mi imamo i vrhunske stručnjake koji rade s njima. No, trebao bi nam malo veći prostor za praktičnu nastavu, osobito za konobare, pa ćemo do jeseni pokušati nešto dogovoriti sa školom – rekla je Vido.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI