Asistenti u nastavi: ¨Nadam se da ću ovo raditi i nagodinu¨

Adrijana Jurić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.06.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8793

"Da moram birati između karijere asistentice u nastavi i ekonomije, izabrala bih ovu karijeru, definitivno", kaže nam Adrijana Jurić, ekonomistica koja se zaposlila kao asistentica u nastavi u sklopu projekta "Petica za dvoje".

Završni rezultati projekta su predstavljeni danas u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Požegi. Prošle školske godine je zaposleno 32-oje asistenata za 32-oje djece s posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju. Nositelj projekta je Grad Požega, a partneri su gradske osnovne škole. Asistentica Adrijana s početka priče nam se pohvalila kako je uspjela naučiti djevojčicu s brojnim poteškoćama čitati i pisati.

- Bila sam asistentica jednoj djevojčici u drugom razredu. Prošlu školsku godinu sam postala asistentica u nastavi. Po struci sam inače ekonomistica. Prošla sam tečaj, jako mi se svidio posao i dobro sam se snašla u njemu. Bilo je dobro i ugodno raditi. Imala sam jako dobar uspjeh s djevojčicom. Ona je isto imala po prvi put asistenta u nastavi. Jako brzo se uklopila. Našle smo se odmah, na početku je bilo teško, ali s vremenom smo se jako dobro snašle. Jako dobar posao smo odradile.


- Nije imala nekakvo fizičko oštećenje, ali joj je bila potrebna pomoć. Nije znala čitati, pisati, neke stvari koje su joj potrebne za rješavanje zadataka tijekom nastave. Sad na kraju školske godine zna čitati i pisati, jako smo zadovoljni kao i naša učiteljica. Bilo bi super da ima asistenciju i nagodinu. Nije još sustigla vršnjake, ali mislim da bi čak i to mogla. Nadam se nastavku programa. U svakom slučaju, prijavit ću se na natječaj. Super mi je ovaj posao i stvarno mi se sviđa. Spremna sam da budem asistentica i nagodinu - kaže na kraju Adrijana.




- Učeniciam je pružena određena pomoć u savladavanju nastavnih sadržaja i olakšana socijalna interakcija s vršnjacima. Pomoćnici su im pomogli prijeći preko prepreka s kojma se svakodnevno susreću. Bitno je i da su zaposlene 32 nezaposlene osobe. 14-ero djece je ove godine prvi put imalo asistenta. U sklopu projekta smo proveli anketu među roditeljima i nastavnicima. Rezultati su zaista pozitivni. Pokazalo se da je projekt pozitivno utjecao na obrazovna postignuća djece, da je učiteljima i roditeljima olakšan svakodnevni posao s djecom - izrazila nam je zadovoljstvo projektom njegova voditeljica Ida Neruda.

- Grad Požega očekuje raspisivanje novog natječaja za pomoćnike u nastavi. Još nije raspisan, ali očekujemo da ćemo i iduće godine dobiti pomoćnike. Predviđa se da će prednost imati osobe koje su već radili taj posao budući da već imaju završene potrebne edukacije, ali to neće biti presudan faktor. Sve ovisi o uvjetima koje će staviti samo ministarstvo. Očekujemo rast broj asistenata jer su nam i takve potrebe. Ravnateljice u tri osnovne škole su nam javile potrebu za 40-ak učenika za sljedeću školsku godinu - dodala je Ida Neruda, voditeljica projekta "Petica za dvoje".





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI