¨Cilj je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom¨

Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za EU integracije
(FOTO: Lidija Galić)

26.03.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6548

Osnivanje multifunkcionalnog centra (MFC) za osobe s invaliditetom novi je projekt Grada Požege koji će biti realiziran u narednih 16 mjeseci i čija je vrijednost 153 tisuće eura. Projekt je financiran europskim novcem iz IPA IV komponente, Razvoj ljudskih potencijala.

Ciljna skupina je 30 osoba s invaliditetom pa je partner u projektu požeška Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "MI".

- Cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti i promovirati socijalnu uključenost osoba s invaliditetom koje će kroz projekt dobiti psihosocijalnu podršku i obrazovanje te kroz radnu terapiju usvojiti socijalne i radne vještine neophodne za poboljšanje pristupa tržištu rada - istaknuo je Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za EU integracije.





Dodao je da se većina aktivnosti bazira na potrebama Udruge "MI", ali i na ostale osobe s područja naše županije.

Prvi je korak provođenje istraživanja potreba osoba s invaliditetom, izrada analize i plana rada, zatim priprema aktivnosti za osnivanje MFC-a i pribavljanje potrebne dokumentacije. Slijedi otvaranje centra, edukacija i zapošljavanje ciljne skupine te promocija aktivnosti i proizvoda centra.

Krajnji su korisnici projekta radno sposobne osobe s invaliditetom i njihove obitelji, djeca s invaliditetom, udruge osoba s invaliditetom, poduzetnici i potencijalni poslodavci zainteresirani za zapošljavanje osoba s invaliditetom te lokalna zajednica.



- Vjerujem da ćemo projektom ne samo učiniti dobru stvar za Udrugu "MI" nego dati motivaciju i drugima da se priključe u partnerstvima kad su u pitanju ovakvi projekti - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Partneri u realizaciji projekta su i Regionalna razvojna agencija požeško-slavonske županije PANORA te Centar za rehabilitaciju Zagreb.



- Naš Centar pruža usluge djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama i dodatnim oštećenjima. U ovom trenutku imamo 20 stanova u kojima živi 88 ljudi koji su do sada bili u instituciji. Oni su preselili u stanove, dio su naše svakodnevice, žive punim plućima sve ono što mi svakodnevno proživljavamo te dolaze u naše dnevne programe. Imamo deset dnevnih programa za odrasle i zapošljavanjem osoba s intelektualnim poteškoćama bavimo se već 15 godina - istaknula je Ružica Stipčić iz Centra za rehabilitaciju dodajući da su tijekom 2013. i 2014. godine kroz slične projekte zaposlili 20 osoba.


Predsjednik Udruge "MI" Slavko Đeker zadovoljan  je što će projektom u funkciju konačno biti stavljena zgrada udruge "MI" koja neiskorištna stoji već nekoliko godina.

Suradnik na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI