¨Planiramo posaditi najveći voćnjak u ovom dijelu Europe¨

Zlatko Matijašević, većinski vlasnik tvrtke Frutarija
(FOTO: Mario Barać)

23.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 13284

Kako ideju pretvoriti u projekt i kako taj isti projekt i realizirati u praksi znaju u splitskoj tvrtki Frutarija koja je nedavno, u prostoru Poduzetničke zone II u Lipiku, otvorila modernu novoizgrađenu hladnjaču s ULO tehnologijom kapaciteta 3 tisuće tona raznog voća, uglavnom jabuka. Ova hladnjača je najveća u ovom dijelu Slavonije, a uz otkup voća, skladištenje i veleprodaju, započeli su i s proizvodnjom voćnog soka.

U hladnjaču uloženo 3,3 milijuna eura

Hladnjača površine 2.600 četvornih metara izgrađena je na površini od jednog hektara. Prema riječima Zlatka Matijaševića, većinskog suvlasnika i direktora Frutarije, u hladnjaču je uloženo oko 3,3 milijuna eura, od čega oko pola milijuna eura sredstava iz IPARD programa Europske unije.


- Primarni proizvod je jabuka. Prva i druga kategorija kao gotov proizvod idu na tržište dok ostala, industrijska jabuka ide za proizvodnju sokova.




Od veljače na tržištu s vlastitim sokovima

- Počeli smo raditi uslužne djelatnosti i očekujem da ćemo negdje u veljači sljedeće godine na tržište izbaciti svoje sokove kao brand. Uz najmoderniju tehnologiju koju imamo u našoj hladnjači, investirali smo i u najmoderniju sokaru koja može u jednoj smjeni proizvesti 7 tisuća litara soka.

- Kada govorimo o kapacitetima hladnjače, treba razlikovati kapacitete ULO komora kojih je 12 i imaju ukupni kapacitet 3 tisuće tona. Međutim, svaka hladnjača ima i kapacitete hodničkih prostora i prostora za manipulaciju s time što mi imamo još i dvije komore za pothlađivanje ostalog sezonskog voća. Možemo primiti i stotinjak tona sezonskog voća koje traži naglo spuštanje temperature. U prvom redu to je šljiva, kruška, breskva, nektarina, čak i grožđe i jagode - pojašnjava Matijašević.



11 novih radnih mjesta

Otvaranjem hladnjače u Lipiku, otvoreno je i 11 novih radnih mjesta, a Matijašević najavljuje da će biti potrebe za zapošljavanjem još troje do četvoro ljudi. Dodaje kako su već sada procijenili da će biti potrebe i za dogradnjom kapaciteta.

- Imamo i svoje ekološke voćnjake, ovdje u Lipiku i Donjim Andrijevcima, a u planu je podizanje najvećeg ekološkog voćnjaka u ovom dijelu Europe. Ako uspijemo ovdje dobiti zemlju i posaditi svoje voćnjake, onda će apsolutno doći do širenja ove hladnjače u Lipiku. Imamo i neke druge ponude, malo dublje u Slavoniji, i za gradnju i za voćnjake pa još uvijek razmatramo i važemo što će biti najbolje - kaže Matijašević.



Europsko-ruski odnosi nisu utjecali na poslovanje

Frutarija je tvrtka u hrvatsko-ruskom suvlasništvu i u najavama izgradnje ove hladnjače spominjalo se rusko tržište, no zbog novonastale situacije planovi su morali biti izmijenjeni.

- Takva situacija nimalo ne utječe na naš posao. Mi smo puno ranije nego javnost znali da će doći do prekida odnosa između Rusije i Europe i vrlo brzo smo se, kao proizvođač, tome i prilagodili, reagirali i uspostavili kontakte s domaćim tržištem. Ionako smo jedan dio predvidjeli za hrvatsko tržište kojem smo se i orijentirali. Sada u izvoz još ne ide ništa, ali očekujemo da će u prosincu krenuti kamioni s našim proizvodima za Njemačku - najavljuje Matijašević.

Premalo lokalnih dobavljača

Zasad im je najveći problem što je najmanje lokalnih dobavljača, s područja na kojem je i izgrađena hladnjača, odnosno koji su u blizini i krugu 30-ak kilometara od hladnjače.

- Imamo jednog dobavljača iz Bijele Stijene koji se dalje širi, tu su dobavljači s područja Ivanić Grada, Garešnice, s područja Davora, iz dijela Slavonije. Mislim da je glavni razlog zašto ima malo dobavljača s ovog područja to što su se ljudi već ranije, ne znajući kako ćemo mi poslovati, vezali za neke druge dobavljače. To će se promijeniti jer je pred nama period u kojem ćemo se potvrditi među ljudima kao ozbiljna tvrtka, a upravo je Slavonija područje u kojem vidimo naveći potencijal za razvoj našeg posla - ističe Matijašević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI