Još ne znaju gdje je gnijezdo: ¨Velik je 5 cm i tamniji od običnog¨

Stršljen iz Mihaljevaca
(FOTO: Čitatelj)

21.04.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 15573

Ivan Jurčić iz Mihaljevaca pokraj Požege prije nekoliko je dana u svom dvorištu primijetio stršljena. Na prvi je pogled uočio da je dosta tamniji i čak dvostruko veći od običnog.

- Odmah sam vidio da to nije obični stršljen. Mama ga je nabrzinu uhvatila, izvadili smo mu žalac i malo ga proučavali. Bio je velik gotovo kao palac, oko pet centimetara, tamniji je i ima velika usta. Očito je riječ o velikom azijskom stršljenu za kojeg kažu da je smrtonosan i da je pitanje dana kad će se pojaviti u Hrvatskoj - prepričava Ivan.

Stršljen je uginuo, a Ivan ga je prelakirao i čuva ga, kaže, za uspomenu.





- Prvi put sam u životu vidio tako što. Nikad prije u dvorištu nismo imali stršljenove, pogotovo ovako velike. Iako se priča da ti stršljenovi nemaju prirodnog neprijatelja i da mogu biti smrtonosni nije nas bilo strah. Vjerojatno negdje u dvorištu postoji još gnijezdio jer oni žive u skupinama - dodaje.

Ivan je uvjeren da je riječ o smrtonosnom stršljenu jer ima velika usta i dvije ralice kojima napada plijen.Ako pronađu gnijezdo, jednostavno će ga, kaže, zapaliti , bilo ono "običnih" ili velikih smrtonosnih stršljenova.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI