HRT snima akcijski film o ratu u Pakracu

Redatelj Kristijan Milić i glumac Marko Cindrić
(FOTO: HRT)

03.10.2013. | Mario Barać
Pregleda: 13602

Krenulo je snimanje akcijskog HRT-ovog filma "55" redatelja Kristijana Milića („Živi i mrtvi“) čija se radnja odvija tijekom Domovinskog rata u pakračkom prigradskom naselju Kusonje gdje je 8. rujna 1991. godine u neprijateljskoj zasjedi poginulo 20 pripadnika A satnije 105. bjelovarske brigade HV-a.

- Nažalost nećemo biti u mogućnosti snimati u Kusonjama, na originalnoj lokaciji jer je to prezahtjevno i tehnički neizvedivo. Ipak, odlučeno je da ćemo snimiti dokumentarni film o ovoj temi i vjerujem kako će cijela ekipa doći u Pakrac odnosno u Kusonje. Ovaj tragični događaj iz Domovinskog rata me je posebno potresao, puno sam ga istraživao i pala je odluka da o toj tragediji snimimo film, kako bi ljudi znali što su sve naši branitelji proživljavali tijekom rata, rekao je redatelj Milić.

Ističe kako će „Broj 55“ biti ratni, akcijski film o hrvatskim braniteljima koji su 1991. godine, u oklopnom transporteru krenuli u akciju izviđanja. Ulaze u selo Kusonje koje se čini prazno, ali ubrzo upadaju u zasjedu i nađu se pod napadom pobunjenih Srba. Transporter je pogođen, a branitelji se sklanjaju u kuću na kojoj je kućni broj 55, po čemu je film i dobio ime. Film je najavljen kao pravi ratni film s uvjerljivim akcijskim scenama, mnoštvom pirotehnike i specijalnih efekata, vjerno prilagođen autentičnim scenama rata.


S obzirom da je snimanje izuzetno zahtjevno, glumci – kaskaderi su nedavno u Pakracu prošli obuku u rukovanju vatrenim oružjem, koju su održali Mario Tušek i Gordan Krajačić, ispred Udruge „Crobran – Hrvatske ratničke vještine“ koja djeluje u Pakracu.


Posebna pozornost u filmu posvećena je scenografiji  pa je i transporter koji se koristi u filmu izrađen po originalnom vozilu u kojem su branitelji stradali. Ideja za priču je krenula s HRT-a  i ovo je prvi u nizu od šest filmova koje će snimiti kako bi obuhvatili značajnije bitke u Domovinskom ratu.

Branko Schmidt, filmski režiser i urednik cijelog projekta također najavljuje kako će ovo biti pravi „muški“ film s fronta i trebao bi podsjećati na američku ratnu seriju  „Band of Brothers“.  Doznajemo također da u „pravom muškom filmu“ nema ženskih uloga, a nema niti uloga neprijateljske vojske, jer, kako je pojasnio Schmitt: „Oni ne postoje kao likovi, uopće nisu razrađeni, oni su jednostavno ti koji su agresori, a mi smo jednostavno ti koji se branimo. Mi se uopće njima ne bavimo, već se bavimo našim junacima koji su poginuli u tom okršaju“.

Za potrebe filma otkupljena je i kuća u kojoj se radnja događa, a koja će također biti uništena u scenama borbe. U filmu će također biti prikazano gotovo svo pješačko naoružanje koje se koristilo u vremenu Domovinskog rata, a iako film ima tragičnu tematiku, realizatori su uvjereni da će gledateljima film biti zanimljiv i da će ga prihvatiti. Scenograf filma je Damir Gabelica, scenarist Ivan Pavličić, a izvršni producent Stanko Babić (produkcija: Telefilm). Glumačku postavu čine Goran Bogda, Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Samir Vujčić i drugi. Film će se snimati na nekoliko lokacija u Zagrebu, a trebao bi biti dovršen do idućeg ljeta.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI