Zbog birokracije poljoprivrednici odustaju od EU natječaja

Darko Aračić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11984

Darko Aračić, direktor požeške tvrtke Agronom izabran je za predsjednika novoosnovane Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH koju čini dvadesetak hrvatskih poduzeća.

- Pokrivamo preko 90 posto domaćeg tržišta. Takva udruženja postoje u većini europskih zemalja. Cilj je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agronomskim fakultetom sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike - rekao nam je Aračić.

Članovi udruge zajedničkim nastupom žele povećati prodaju poljoprivredne mehanizacije koja je drastično opala zbog teške ekonomske situacije i problema s birokracijom.


- Mi smo ljudi s terena, imamo iskustvo i kontakt s poljoprivrednicima. Ne želimo da se ponovi slučaj IPARD gdje je postavljen milijun nelogičnih uvjeta. Bilo je nebuloza poput one da se traži elaborat o utjecaju na okoliš za već atestirani stroj ili morate imati skladište za žito kako biste dobili sredstva za traktor. Dolazi nam "Omotnica za ruralni razvoj" u kojoj ćemo imati priliku iskoristiti 333 milijuna eura godišnje, ako iskoristimo 33 milijuna onda smo budale. U programu IPARD je za usporedbu bilo 26 milijuna. Zbog prekomplicirane papirologije poljoprivrednici često odustaju od traženja sredstva od EU. Pomoći ćemo im jer to je naš zajednički interes.


Prvi zajednički pothvat im je organiziranje novog sajma.

- U Hrvatskoj imate 5 ili 6 poljoprivrednih sajmova, toga nema ni u razvijenijim zemljama. Mi smo malo tržište, na jednom sajmu bude 150 traktora, a proda ih se 350 u cijeloj zemlji, dok ih se 2008. prodalo preko 1.500, a imamo potencijal da ih prodajemo 2.000. Idemo na to da se naprave možda dva kvalitetnija sajma. Bjelovarski sajam je već etabliran, a sad pregovaramo s Gradom Osijekom da napravimo jedan dobar regionalni sajam. Cilj nam je da prestigne i onaj novosadski - dodaje Aračić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI