Badljevčani u prepunoj crkvi dočekali don Bosca (foto)

Svečana sveta misa u Badljevini
(FOTO: Mario Barać)

21.03.2013. | Mario Barać
Pregleda: 17423

U Župi svetog Ivana Krstitelja i u župnoj crkvi u Badljevini kod Pakraca danas je bilo posebno svečano jer je, u sklopu hodočašća don Boscovih relikvija, u ovoj salezijanskoj župnoj crkvi bio izložen sarkofag s relikvijama don Ivana Giovannia Bosca, utemeljitelja salezijanske obitelji u svijetu.

Tom prigodom u prepunoj crkvi koncelebrirano misno slavlje je predvodio don Pejo Orkić, provincijal hrvatske salezijanske provincije.




Crkva prepuna vjernika


- Posebno sam sretan jer sam se danas ovdje u Badljevini doslovno morao probijati kroz gužvu ljudi kako bih došao do oltara. To je svjedočanstvo vaše vjere i želim vam da svake nedjelje na misi bude ovakva gužva, rekao je na početku mise don Orkić, a okupljene je vjernike u ime domaćina pozdravio badljevački župnik don Žarko Akrap.



U propovijedi se don Orkić posebno obraćao djeci i mladima kojima je tijekom svog života posebnu ljubav posvetio i sam don Bosco. – Poruka ovog sveca mladima je da vode računa o tri vrlo važne milosti; ne činiti smrtnog grijeha, sačuvati dragocjenost krijeposti i kloniti se lošeg društva čiji su razgovori tajnoviti.

Izmirimo se s Bogom i ljudima

- Ali svima nam don Bosco poručuje da prihvatimo, ali istovremeno i pružimo ruku mira ne samo Bogu, nego i svome bratu, čovjeku. Ovdje je danas izložena ova voštana figura našeg sveca u kojoj je i kost njegove desne šake, dio njegovog stvarnog zemaljskog tijela. Upravo nas ta njegova desna šaka poziva da se izmirimo kako bi se mogli radovati u Gospodinu i kako bi izdržali patnje, trpnje i kušnje ovozemaljskog prolaznog života koji je beznačajan u odnosu na vječnost. I poruka na don Boscovom sarkofagu „Daj mi duše, drugo uzmi“ nas poziva da, ukoliko želimo biti prvi, u stvari budemo posljednji i služimo među ljudima, rekao je u propovijedi don Orkić.



Ovo hodočašće don Boscovih relikvija upriličeno je u povodu 200. obljetnice njegovog rođenja te u povodu 100. godišnjice dolaska Salezijanaca u Hrvatsku, a Badljevina je jedna od 14 župa u Hrvatskoj u kojima je tijekom mjeseca ožujka bila izložena urna s don Boscovim relikvijama. Urna je tijekom svog hodočašća već posjetila brojne zemlje Amerike, Azije i Afrike, a planirano je da do siječnja 2015. obiđe svih 5 kontinenata i posjeti više od 130 zemalja u kojima djeluju Salezijanci.



Badljevina – jedna od 18 salezijanskih župa

Župa sv. Ivana Krstitelja jedna je od 18 salezijanskih župa u Hrvatskoj. Uz Badljevinu, čine je i sela Omanovac, Kip te Gornji i Donji Sređani, a broji oko 1.100 duša.

Mnogi od njih su i nakon svete mise ostali u župnoj crkvi kako bi dotaknuli urnu i don Boscu šapnu svoje molitve, želje i zahvale.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI