Nagodinu kreće izgradnja Centra za zbrinjavanje otpada

Mihael Zmajlović i Zdravko Ronko
(FOTO: Domagoj Katić)

18.03.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 5112

Ugovor vrijedan 10 milijuna eura o izgradnji županijskog Centra za zbrinjavanje otpada na lokaciji Vinogradine udaljenoj 6 kilometara od Požege potpisali su danas Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, Dinko Polić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zdravko Ronko, gradonačelnik Požege i Ante Kolić, direktor Tekije.

Projekt bi trebao započeti s izgradnjom iduće godine, a do kraja 2016. bi trebao u potpunosti biti gotov. Tom je prilikom Ronko rekao kako je od 1985. taj prostor određen za deponij, ali da su do 2008. vodili bitku za dokumentaciju.

- S obzirom da je 6 kilometara udaljen od grada nismo mogli prihvatiti da bude regionalni centar jer nema smisla da se u Zlatnu dolinu dovozi smeće iz drugih županija - pojasnio je Ronko.


Polić je rekao kako je ovaj projekt značajan za cijelu županiju i Požegu te kako će izgradnjom Centra biti sanirana sva divlja odlagališta. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Tekijom i Gradom, jer kaže kako sve dogovore, za razliku od drugih ispune do dogovorenog roka.


- Požega je nametnula visok standard brige o otpadu i drago mi je da sam tu u mjesecu kada oni slave svoj dan. Od 2005. godine nije učinjeno apsolutno ništa, a ovime sada hvatamo korak s rokovima. Požega je jedan od rijetkih gradova s inicijativom rješavanja gorućeg problema zbrinjavanja otpada - ustvrdio je Zmajlović te dodao kako se u Centru neće odlagati otpad već će se zbrinjavati na ekološki način.

Prema riječima Polića, Fond će u potpunosti financirati ishođenje dokumentacije, a očekivani omjer financiranja je 70 posto Europska unija, 20 posto Fond za zaštitu okoliša i 10 posto lokalna samouprava.

Ronko je naglasio i kako je prošli mjesec potpisan sporazum s tvrtkom Plamen oko odvoženja 5.600 tona neopasnog otpada koje proizvede ta tvrtka na Vinogradine. Time je, prema Ronku, skinut veliki teret s te tvrtke koja je godinama imala problem zbrinjavanja šljake i otpadnog pijeska.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI