Facebook i SMS-ovi doveli do manjka komunikacijskih vještina

Radionica o vještinama prezentiranja u Pleternici
(FOTO: Domagoj Katić)

18.01.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 10096

Mladi iz već dobro znane udruge "Oppidum" neumorno rade na projektima koje provode među građanima Pleternice. Danas su u prostorijama Dnevnog boravka ogranizirali prezentaciju na temu komunikacijskih vještina gdje su eminentne predavačice pokušale okupljenima objasniti na koji način se riješiti straha od javnog nastupa te kako što pravilnije reći ono što želimo.

Prva predavačica Milica Milosavljević je prisutne uputila kako izraditi prezentaciju, dok je Katarina Aladrović Slovaček, profesorica hrvatskog jezika na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu govorila o načinu govora. U svom je predavanju istaknula sve veći nedostatak bontona u komunikaciji.

- Primala sam prijave za jedan natječaj. Kada sam ih gledala, jako puno njih je započinjalo bez "poštovani", "cijenjeni" ili slično. Zato se i često pitam jesmo li nepismena nacija. Facebook i mobilne poruke su jedan od razloga koji su doveli do toga da brucoši nisu u stanju izgovoriti 3 suvisle rečenice bez zamuckivanja. Dobro je da se mladi izražavaju na Facebooku, ali način nije dobar. Ne znam što je utjecalo na to da 12 godina učenja materinjeg jezika rezultira manjkom komunikacije na malo višem nivou - pita se Aladrović Slovaček koja je okupljenima dala savjete za poboljšanje neverbalne komunikacije.





- Kada dolazite na kavu, sjednite do osobe s kojom ste došli, ne preko puta nje. Na taj ćete način puno bolje čuti što sugovornik govori i veću ćete joj pažnju posvetiti. Isto tako, ukoliko držite neko važno predavanje nemojte šetati i pazite na nakit. Ukoliko imate nešto sjajno i veliko oko vrata, to može odvući pažnju slušatelja od vaših riječi - dodaje Aladrović Slovaček.



Magdalena Živković, umirovljena psihologica i predsjednica Udruge Zajednica kaže kako je strah od javnog nastupa jedan on najzastupljenijih jer ga svaka druga osoba ima.



- Taj strah je iracionalan jer se ništa loše ne može dogoditi, nema opasnosti. Nema onoga tko nema tremu, svi je imaju. Važno je dobro prezentirati, jer to ljudi pamte. Nitko ne pamti sitne greškice o kojima se silno brinemo - zaključuje Živković.

Tribini je sudjelovala i debatna grupa požeške Gimnazije te smo ih upitali kako su se oni riješili straha od nastupa.

- Samo praksom, prvi put sam izašao pred ljude i izrazio svoje mišljenje bez velikih priprema. Jako su bitne i debate, a vježbanje pred ogledalom nije metoda koju sam koristio. Ako imaš pozitivnu tremu, onda to znači da ti je stalo, dok se zbog negativne možeš pogubiti u prezentaciji - kaže Ian Wittenberg, učenik 3. razreda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI