Neki roditelji se protive: Neće pustiti djecu na zdravstveni odgoj

Učionica - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

15.01.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 14287

Kurikulum zdravstvenog odgoja zapravo nije ništa novo i mi smo ga uključili u nastavu još na početku školske godine, kada smo ga dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - rekla nam je Marija Samardžija, ravnateljica Osnovne škole Antuna Kanižlića u Požegi.

- Zdravstveni odgoj je kod nas prema modulima podijeljen po predmetima, a uči se na satu razredne nastave, pod biologijom, tjelesnim odgojem...To su uglavnom stvari koje smo i prije radili, a većih problema nismo imali. Sporan je samo dio četvrtog modula, onaj što se odnosi na rod i spol pa smo imali upite roditelja, koji tvrde da neće poslati svoju djecu na sate kada se to uči. Ja sam zamolila roditelje da pristupaju bez predrasuda i da imaju povjerenja u nastavnike, ali konačna je odluka na njima jer ovdje se ipak radi o odgoju - rekla nam je ravnateljica Samardžija.

Bit će zanimljivo ako neki roditelji odluče ne pustiti svoju djecu na neke sate jer ministar Željko Jovanović je izdao preporuku školama da za takve izostanke pišu neopravdane sate, a upravo su roditelji ti koji mogu opravdati izostanak svoje djece s nastave. Branka Čuljat, ravnateljica pakračke Osnovne škole braće Radić ujedno je voditeljica Zajednice ravnatelja osnovnih škola Požeško-slavonske županije, za petak je najavila sastanak na kojem bi naši ravnatelji trebali zauzeti zajednički stav po tom pitanju.


- U našoj školi zasad još nije bilo nikakvih problema ni s učenicima ni s roditeljima. Zdravstveni odgoj je uključen od početka školske godine u našu nastavu kroz redovne predmete, a eksperimentalno smo krenuli i s građanskim odgojem. Treba naglasiti kako nastavnici pristupaju umjereno, nema perverznih nastupa i to je jako bitno - kaže ravnateljica Čuljat.


Pavle Bucić, ravnatelj Gimnazije u Požegi kaže da ni u njegovoj školi zasad nema nikakvih problema.

- Naši su profesori bili na seminarima po pitanju provođenja zdravstvenog odgoja, održali smo dvije sjednice Nastavničkog vijeća na kojima su svi upoznati s programom. Provodi se kroz sate razredne zajednice, a sporni je samo dio 4. modula. U našoj školi inače taj dio, koji se odnosi na spolnost i spolno prenosive bolesti već godinama predaju studenti medicine u okviru nastave biologije. Dosad nismo imali nijednu pismenu, odnosno službenu pritužbu roditelja, a vidjet ćemo kako će biti kada sporni dio 4. modula dođe na red - rekao je ravnatelj Bucić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI