Antonija Jozić: Iza svake uspješne žene stoji njezina obitelj

Antonija Jozić
(FOTO: Domagoj Katić)

27.11.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 14518

Poražavajući podatci o aktivnosti žena u politici predstavljeni su na tribini "Žene u politici" održanoj u požeškoj Gimnaziji u organizaciji Povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova Požeško-slavonske županije.

Ivana Ivanika, članica Povjerenstva je rekla kako trenutačno tek 15 posto ukupnog broja općinskih, gradskih i županijskih vijećnika u našoj županiji čine žene. Vijeća u Kaptolu, Jakšiću i Kutjevu nemaju čak niti jednu ženu. U radu Gradskog vijeća Lipika sudjeluje jedna žena, dok po dvije žene broje vijeća Čaglina, Brestovca, Velike i Pleternice koja uz svoje dvije vijećnice ima i dogradonačelnicu. Ionako malen prosjek uz Pleternicu podižu Požega sa svojih 5 vijećnica te Pakrac koji broji njih 3. Niti Županijska skupština sa svojih 11 žena od 41 vijećnika nije blizu zakonske odredbe od 40 posto žena u izvršnim tijelima.

- Iznenadila sam se kada sam uočila da u Kutjevu nema niti jedna vijećnica, istaknula je Ivanika, članica Hrvatske seljačke stranke te pozvala sve mlade da izađu na izbore i da se aktivno uključe u rad političkih stranaka.





Kao trenutno najviše pozicionirana političarka u županiji koja vrši funkciju dogradonačelnice Pleternice, Antonija Jozić je istaknula kako je njezin politički put počeo aktivno s 20 godina iako je već sa 16 bila članica Hrvatske demokratske zajednice.

- Smatrala sam da mogu učiniti nešto u zajednici u kojoj živim pa sam se aktivirala. Smatram da su žene same prvi problem njihovog nedostatka u politici jer uvijek misle kako ne mogu ili ne znaju, što nije istina. Žene su itekako sposobne i mogu puno toga, ali moraju imati veliku podršku obitelji. Parafrazirat ću izreku da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena i reći da iza svake uspješne žene stoji njezina obitelj. Udana sam i majka sam četvero djece stoga znam koliko je podrška potrebna - rekla je Jozić u svom obraćanju te naglasila kako će zakonska odredba od 40 posto žena u izvršnoj vlasti biti ostvarena tek kada se žene same odluče politički aktivirati.



Tribini su nazočili predstavnici svih političkih opcija osim SDP-a, stoga je Ana Pirović, moderatorica Tribine izrazila žaljenje jer njihov poziv u vladajućoj stranci nisu shvatili ozbiljno. Svi predstavnici stranaka su rekli kako aktivno rade na većem broju žena. Marija Ferhatović, predstavnica Hrvatske stranke prava - dr. Ante Starčević je rekla kako oni u stranci žele pomoći ženama koje nakon zatrudnjenja dobiju otkaz na poslu, dok je dožupan Željko Jakopović, predsjednik požeško-slavonskog HSS-a izrazio optimizam zbog sve većeg broja žena u politici.

- Ostvaren je bitan napredak u odnosu na period prije 20 godina i mora se priznati da politički aktivnim muškarcima neke ideje dolaze iz kruga žena koje ga okružuju, zaključuje dožupan za gospodarstvo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI