Porez na tvrtku u Požegi četiri puta veći nego u Zagrebu!

Nino Smolčić
(FOTO: Vjeran Blašković)

02.10.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9628

U vremenu kada Zavod za zapošljavanje broji sve veći broj štićenika, kada se tvrtke i obrti više zatvaraju nego otvaraju, udruga Vrijeme je za Požegu izašla je sa zanimljivim podacima o visini poreza na tvrtke koje upravo ovih dana dobivaju vlasnici obrta i tvrtki u Požegi.

- Porez na tvrtku jedan je od poreza u nadležnosti općina i gradova, a način i visina kojim su propisani razlikuju se. Nameće se zaključak, jer porez se uvodi i kao oblik destimuliranja, kako je biti poduzetnik u Požegi nešto loše i kako poduzetništvo treba destimulirati. Upravo takav dojam ostavlja ova vlast, rekao je Nino Smolčić iz udruge Vrijeme je za Požegu, neovisni gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika.

Požega poput europskog velegrada


Tako je rečeno da tvrtke u Požegi plaćaju porez na tvrtku 1.500 kuna godišnje dok ista tvrtka u Zagrebu taj porez plaća u visini 360 kuna. Zbog toga Smolčić najavljuje da će mu, kada bude izabran za gradonačelnika u svibnju iduće godine, jedan od prvih poteza biti ispravljanje nelogičnosti u sadašnjem načinu određivanja poreza na tvrtku tako da se uvažava trenutna gospodarska situacija, okruženje djelovanja i djelatnost za koju se propisuje te veličina tvrtke. Kaže kako su trenutno svi poduzetnici stavljeni u isti položaj.


Smolčić je izjavio da će njegova odluka kao gradonačelnika ići u smjeru da će veliki poduzetnici s više od 100 zaposlenih plaćati sadašnji iznos od 1.500 kuna, srednji poduzetnici 1.000 kuna, dok će mali poduzetnici plaćati 500 kuna poreza na tvrtku. Također, predložio je i uvođenje manjih nameta za samostalne ugostitelje i trgovačke radnje u ovisnosti rade li u prvoj ili drugoj gradskoj zoni, dok bi samostalnim proizvodnim djelatnostima porez na tvrtku bio 200 kuna godišnje.

Počeli ste raditi? Žalite se na porezno rješenje

Isto tako prema trenutnoj odluci o gradskim porezima poduzetnici u prvoj i drugoj godini poslovanja u Požegi ostvaruju pravo na oslobođenje plaćanja poreza na tvrtku: 100 posto u prvoj godini i 50 posto u drugoj kalendarskoj godini. Tako je Smolčić pozvao sve one koji su dobili rješenja u kojima nisu iskazani popusti prema toj odluci, da se žale jer nakon isteka roka od 30 dana ne mogu zatražiti povrat novca.

Smolčić je pozvao da ove i slične odluke koje im idu u korist, građani i poduzetnici mogu pronaći i na Facebook stranici udruge Vrijeme je za Požegu.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI