Huška: Što prije izgraditi vodozahvat Šumetlicu

Davor Huška, gradonačelnik Pakraca
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

16.08.2012. | Mario Barać
Pregleda: 7572

"Trajno rješenje vodoopskrbe za područje Pakraca i Lipika je izgradnja vodozahvata Šumetlica, investicija čija je vrijednost procijenjena na oko 120 milijuna kuna. Problemi s vodoopskrbom naših gradova su pokazali da se taj vrlo ozbiljan problem mora rješavati žurno i vjerujem da će tako i biti", komentirao je Davor Huška, pakrački gradonačelnik, aktualno teško stanje vodoopskrbe koje je uzrokovalo i mjere redukcije isporuke vode za domaćinstva Pakraca i Lipika.

Huška dodaje kako se u posljednja dva dana situacija koliko–toliko normalizirala, redukcija se provodi kao preventivna mjera jer prognoze nisu obećavajuće pa se kiša ne najavljuje u narednih 10, pa čak i više dana.

U rujnu natječaj za izgradnju

- Ovaj problem je dobio medijski prostor i imao sam poziv iz Hrvatskih voda koje su u cijelosti preuzele investiciju izgradnje vodozahvata Šumetlica. Najavljeno je da u rujnu ide raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za izgradnju vodozahvata čija izgradnja bit trebala trajati oko dvije godine. Projekt za izgradnju je gotov i usklađen je s EU propisima, postoji građevinska dozvola, a u projekte i razne radove, kao što su izgradnja pristupnog puta i mosta, do sada je utrošeno oko 10 milijuna kuna. Izgradnjom vodozahvata Šumetlica dobili bi kapacitet od 2,5 milijuna kubika vode čime bi, uz normalizaciju vodoopskrbe, dobili i mogućnost navodnjavanja, najavljuje Huška.


Paralelno i novi cjevovod


U pripremi je i projekt za izgradnju zamjenskog cjevovoda Šumetlica – Pakrac u dužini od 16 kilometara koji bi se gradio paralelno s vodozahvatom, a koji bi osigurao kvalitetniju dostavu vode. Ujedno bi i smanjio rizike kvarova na magistralnom vodovodu, što je, zbog pucanja cijevi prije nekoliko dana, umalo doveo do kolapsa sustava vodoopskrbe.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI