Svake godine sve manje osnovnoškolaca

Požeški prvašići
(FOTO: Bojan Miščević)

13.04.2011. | Bojan Miščević
Pregleda: 4408

Trend pada broja rođene djece unazad više godina odražava se i na broj upisane djece u sve tri požeške osnovne škole kojima je osnivač Grad Požega. OŠ Antuna Kanižlića bilježi pad od gotovo 200 djece u zadnjih sedam godina. Tako je 2003. godine bilo upisano 1020 djece svih uzrasta, da bi ove godine taj broj pao na samo 850. U OŠ Julija Kempfa 2005. godine upisano je 887 djece svih uzrasta, ove godine 738, dok je u OŠ Dobriše Cesarića 2009. upisano 860, a ove godine 806 učenika.

Analizirajući ove brojke treba voditi računa i kako je 2009. godine u Požegi osnovna i Katolička osnovna škola koja svake godine upisuje 2 razreda prvašića, što smanjuje broj učenika u gradskim osnovnim školama.

Organizacijski višak


Takav, negativan trend se odražava na sve segmente života i društva jer se smanjuje broj razrednih odjela, smanjuje se satnica, pa tako velik broj učitelja i nastavnika postaje organizacijski višak. Ne primajući nove učitelje i nastavnike, umirovljujući postojeći kadar, ravnatelji i vodstva škola rješavaju problem organizacijskog viška.


Odlazak u mirovinu kao rješenje

- 2005. godine bilo je upisano 887 djece. Pad nataliteta, pa tako i broj upisanih učenika svake godine rezultirao je time da smo ove godine upisali 738 učenika svih uzrasta. Smanjenjem broja učenika smanjuje je se i broj razrednih odjela, dolazi do organizacijskog viška. Taj problem rješavamo ne zapošljavanjem novih učitelja i nastavnika - rekao je Dragan Zovko, ravnatelj OŠ Julija Kempfa.

- Mi smo imali sreću da su prošle i ove godine dvije učiteljice otišle u mirovinu, tako da smo na nuli - rekao je Zlatko Jakobović, ravnatelj OŠ Antuna Kanižlića.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI