Nevenka pobjeđuje rak: Obitelj mi daje snagu da se borim

Nevenka Jurišić
(FOTO: Mario Nakić)

25.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 10606

"Sve je počelo prije tri godine. Noću nisam mogla spavati, osjećala sam bolove koji su bili sve jači", počela je svoju priču 66-godišnja Požežanka Nevenka Jurišić koja se još uvijek bori sa zloćudnim tumorom i, kaže, osjeća da napokon pobjeđuje.

Kada se javila liječniku, on je prvo mislio da se radi o običnoj upali pa joj je preporučio antibiotike. Kada oni nisu pomogli, dobila je uputnicu za kirurški pregled. Ondje je odmah operirana, a ubrzo joj je dijagnosticiran zloćudni tumor na dojci, i to u prilično uznapredovaloj fazi.

Zašto baš ja?


- Bilo je to za mene strašno saznanje. Pitala sam se što sam kome skrivila, zar se to uistinu baš meni događa...Rekli su mi da ću morati primiti šest kemoterapija i da ću ići na zračenja, a ja sam samo željela da prođe bol - prepričava Nevenka kako je počela borbu.


- Kemoterapije nisu toliko bile naporne same po sebi, koliko je bio težak osjećaj poslije njih. Nekad sam se htjela maknuti od svih, posve depresivna. Međutim, kada sam vidjela da moja obitelj, suprug i kći uistinu mare za mene i da bi se oni jako loše osjećali da me izgube, to me tjeralo da se borim. Zbog njih sam znala da neću izgubiti borbu.

Šest terapija i 16 zračenja

Najteže je bilo nakon druge terapije, kada je počela otpadati kosa. Kaže, takav osjećaj ne može ni opisati. Osim obitelji, potporu je imala i među drugim ženama sa sličnim problemom, u Klubu žena liječenih od raka dojke. Razmjenjivanjem iskustva i međusobnim pomaganjem lakše im je prebroditi životne probleme kroz koje se žene susreću u takvoj situaciji.

- Srećom, medicina je toliko uznapredovala da danas puno više žena preboli i uspije se izliječiti nego onih koje umru od raka. Ja sam shvatila nakon šest mjeseci, kada sam prošla šest kemoterapija i 16 zračenja, da pobjeđujem bolest. To mi je bilo jasno kada mi je kosa ponovno počela rasti, bolovi su prestali i bolje sam se osjećala.

Poruka drugim ženama: Obavite pregled!

Nevenka će još dvije godine piti lijekove i tek tada će moći sa sigurnošću reći da je pobijedila rak. Danas više nema bolova, izgleda potpuno zdravo, a na razgovor za 034portal pristala je samo iz jednog razloga.

- Htjela bih pomoći drugima, makar savjetom. Čim primijetite bilo kakvu promjenu na vašem tijelu, javite se liječniku na pregled - poručuje.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije provodi u sklopu Nacionalnog programa borbe protiv raka dojke "MAMMA" besplatnu mamografiju za rizične dobne skupine te pozivaju žene da se odazovu jer ovakve bolesti puno je lakše liječiti ako se otkriju na vrijeme. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI